Pond sterling

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Pond Sterling)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vroeger waren er ook halve ponden in omloop.

Pond sterling, Britse pond of gewoon pond, is de munteenheid van het Verenigd Koninkrijk. De Pond sterling is één van de belangrijkste munten ter wereld, samen met de dollar, de euro en de yen.

Het symbool voor de pond is £. In dat is de letter L te herkennen, de eerste letter van het Latijnse woord libra, dat pond betekent. 1 pond bestaat uit 100 pence. Het enkelvoud van pence is penny en heeft het symbool p.

Geschiedenis

Sinds 1158 bestaat de pond sterling. Hij werd geïntroduceerd door de Engelse koning Hendrik II. De munt werd door de jaren heen het betaalmiddel van het Verenigd Koninkrijk. In de 19de eeuw werd de pond sterling één van de belangrijkste munten wereldwijd. Het Verenigd Koninkrijk begon namelijk steeds meer en meer te handelen met andere landen. In 1844 was de pond gekoppeld aan de waarde van goud. Dit betekend dat als de prijs van goud daalde, dat de pond net zoveel daalde. Toentertijd werden alle prijzen omgerekend naar ponden. Dit duurde tot de Eerste Wereldoorlog, waarna de prijzen werden omgerekend naar Amerikaanse dollars. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de goudprijs niet meer aangehouden. Hierdoor was er veel inflatie. Geld werd steeds minder waard. In 1925 werd dit systeem hersteld. Toen in 1931 de Grote Depressie werd de munt opnieuw losgekoppeld van de goudprijs. In 1944 bedacht de econoom Bretton Woods een systeem voor wisselkoersen Vraagteken2.png. De pond werd aan dit systeem gekoppeld. Hierdoor was de pond gekoppeld aan andere munten, waardoor handel voorspelbaarder en eenvoudiger was. In 1971 werd dit systeem opgeheven. De pond mocht nu een beetje schommelen in de waarde.

In 1971 vond de Decimal Day plaats. Voorheen was 1 pond verdeeld in 10 shilling en 1 shilling weer in 12 pence. Tegenwoordig is 1 pond gelijk aan 100 pence.

In 1979 trad de pond toe tot het Europees Monetair Stelsel. Het doel hiervan was dat sterke munten (zoals de pond) 2,25% zouden groeien. Door de Duitse hereniging week de Duitse nationale bank af van de koersen, waarna ook de Griekse drachme, de Italiaanse lire en pond afweken van het systeem. Hierdoor moest de pond in 1992 het stelsel verlaten, hoewel een jaar later met het stelsel werd gestopt. Tegenwoordig is de pond aan geen één munt of systeem meer gekoppeld. Hierdoor is de pond duurder dan de euro.

Munten & bankbiljetten

Munten

De munten van de pond komen voor de volgende waardes. Op alle munten staat op één zijde een portret van koning Elizabeth II. De andere zijden verschillen per munt. Ook is er verschil in materiaal.

Op de rand van elke munt staat ELIZABETH II DEI GRATIA REGINA FIDEI DEFENSATRIX. Dit betekent Elizabeth II, bij gratie Gods, koningin en verdediger van het geloof.

Bankbiljetten

Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 pond (100 pond alleen in Schotland). Aangezien het Verenigd Koninkrijk meerdere countries bestaat, zijn er drie soorten bankbiljetten (Wales en Engeland hebben dezelfde bankbiljetten. Hieronder zie je wat de countries op hun biljetten hebben staan:

Waarde voorzijde Engeland & Wales Achterzijde Engeland & Wales Voorzijde Schotland (versie 1995 & 2007) Achterzijde Schotland (versie 1995) Achterzijde Schotland (versie 2007) Voor- en achterzijde Noord-Ierland
£5 Koning Elizabeth II Elizabeth Fry leest gevangenen voor in de Newgate-gevangenis. Walter Scott Olie en energie De Brig o' Doon De Mourne Mountains, de Queen Elizabeth Bridge en de Giant's Causeway in het groen.
£10 Koning Elizabeth II Charles Darwin, een kolibrie en het schip de HMS Beagle. Walter Scott Destillatie en brouwerij Het Glenfinnan Viaduct De Mourne Mountains, de Queen Elizabeth Bridge en de Giant's Causeway in het blauwgroen.
£20 Koning Elizabeth II Adam Smith met een afbeelding van The division of labour in pin manufacturing. Walter Scott Onderwijs en onderzoek De Forth Bridge De Mourne Mountains, de Queen Elizabeth Bridge en de Giant's Causeway in het paars.
£50 Koning Elizabeth II Matthew Boulton en James Watt met de Soho factory en een stoommachine. Walter Scott Kunst en cultuur Het Falkirk-wiel De Mourne Mountains, de Queen Elizabeth Bridge en de Giant's Causeway in het blauw.
£100 Niet in Engeland en Wales Niet in Engeland en Wales Walter Scott Ontspanning en toerisme De Kessock Bridge Niet in Noord-Ierland

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pond_sterling&oldid=730597"