Turkse lira

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een munt van 1 Turkse lira

De Turkse lira is de munteenheid van Turkije. Daarnaast wordt de Turkse lira ook gebruikt door de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die enkel door Turkije wordt erkend. Eén Turkse lira kan worden onderverdeeld in 100 kuruş. Het symbool is ₺ en de muntcode TRY.

De lira werd ingevoerd tijdens het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije. In dat rijk betaalde men eeuwenlang met de akçe. Vanwege de inflatie kwamen er later twee nieuwe munten bij, de para en de piaster. Toen de inflatie nog hoger werd, werd besloten om de akçe helemaal niet meer te slaan, maar deze bleef wel in omloop. In de jaren 1870 werd gewisseld naar de Turkse lira. Deze was tot aan de Eerste Wereldoorlog verbonden aan de goudstandaard. In de jaren 1920 week men hier vanaf. Toen het Ottomaanse Rijk ten onder ging en Turkije werd gesticht, werden alle biljetten en munten vervangen. Op de nieuwe biljetten kwam president Mustafa Kemal Atatürk te staan. Het idee was dat telkens de nieuwe president op de biljetten kwam te staan. Echter, in de jaren 1950 besloot men alleen bankbiljetten met Atatürk op de achterkant te drukken. Hij wordt namelijk gezien als een vrij belangrijk president en de stichter van het moderne Turkije.

Intussen liep de inflatie op en werd op 1 januari 2005 gesloten een nieuwe versie van de Turkse lira in te voeren. Deze nieuwe versie werd de Nieuwe Turkse lira genoemd en 1 nieuwe lira was gelijk aan 1 miljoen oude lira. Sinds 2009 is stukje nieuwe komen te vervallen en heet de munt weer gewoon Turkse lira.

Munten & Bankbiljetten

Er worden munten gebruikt van 1, 5, 10, 25 en 50 kuruș en 1 lira.

Hieronder zie je een tabel met alle bankbiljetten:

Waarde Voorzijde Achterzijde Beeltenis achterzijde Watermerk
5 lira 5 Türk Lirası front.jpg 5 Türk Lirası reverse.jpg Aydın Sayılı Mustafa Kemal Atatürk

en de waarde

10 lira 10 Türk Lirası front.jpg 10 Türk Lirası reverse.jpg Cahit Arf
20 lira 20 Türk Lirası front.jpg 20 Türk Lirası reverse.jpg Mimar Kemaleddin
50 lira 50 Türk Lirası front.jpg 50 Türk Lirası reverse.jpg Fatma Aliye Topuz
100 lira 100 Türk Lirası front.jpg 100 Türk Lirası reverse.jpg Buhurizade Mustafa Itri
200 lira 200 Türk Lirası front.jpg 200 Türk Lirası reverse.jpg Yunus Emre
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turkse_lira&oldid=547326"