Adam Smith

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een portret van Adam Smith

Adam Smith was een Schotse filosoof en economist. Hij heeft veel betekend op het gebied van filosofie, politiek, en economie. Hij werd geboren in 1723 in een plaatsje in Schotland en stierf in 1790. Hij leefde dus in de 18e eeuw, de tijd van de Verlichting. Dit was een tijd waarin mensen anders na gingen denken over de maatschappij.

Belangrijkste Werk en Ideeën

Smith ging al op jonge leeftijd studeren aan de Universiteit van Glasgow en ontwikkelde daar een liefde voor filosofie. Hij dacht graag na over vrijheid van meningsuiting en het verstand. Zijn belangrijkste filosofische werk is 'The Theory of Moral Sentiments' (De Theorie van Morele Gevoelens, 1759). Hierin beschrijft hij hoe hij denkt over zaken.

Zeventien jaar later bracht Adam Smith het duizend-pagina's dikke boek 'An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations' uit, oftewel 'Een onderzoek naar de oorzaken en de aard van de rijkdom van landen' uit 1776. Het boek legde een heel nieuwe manier van economie uit, die al gauw werd toegepast door de Verenigde Staten. Ook beschrijf hij de Wet van Vraag en Aanbod in dit boek, waarin hij beschrijft hoe prijzen van producten verschillen als meer mensen het willen kopen.

Adam Smith's ideeën over filosofie en economie zijn erg belangrijk geworden in een bepaalde tak van de politiek: liberalisme. Liberalen streven naar zoveel mogelijk vrijheid voor iedereen, met weinig bemoeienis van de regering. Een voorbeeld van een liberale partij is de VVD, de partij van Mark Rutte.

Link

Adams Smith's leven in het kort

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adam_Smith&oldid=563656"