Verbeter WikiKids vandaag nog!
Christmas ball icon.pngChristmas tree icon 1.png Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Christmas tree icon 1.pngChristmas bell icon.png
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Portaal:Politiek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Projectpagina Inschrijving
PortaalPolitiek.jpg
Welkom op Portaal:Politiek
Tweede Kamer (Nederland)

Welkom op Portaal:Politiek, hier is van alles te vinden over het onderwerp politiek. Politiek heeft met het besturen van een gebied te maken. Of dit nou een gemeente, provincie of land is, het heeft allemaal met politiek te maken. Zonder politiek zouden er geen wetten en regels zijn, er zou geen geld zijn voor projecten en criminaliteit zou niet bestreden worden. Politiek kan je in drie kopjes verdelen: de lokale politiek, de landelijke politiek en de internationale politiek. De lokale politiek heeft te maken met provincies en gemeenten, de landelijke politiek met het besturen van een land en de internationale politiek heeft te maken met wetten en regels tussen verschillende landen.

Op dit portaal vind je onder andere de basisartikelen die met politiek te maken hebben. Vervolgens zijn er kopjes met politieke partijen, politici en ministeries. Bij deze drie kopjes kijken we naar vijf landen, dit zijn België, Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Natuurlijk zijn er nog veel meer landen, maar anders zou dit een veel te lang portaal worden. Wel kijken we bij de staatshoofden, stromingen en belangrijkste politici in de geschiedenis naar de hele wereld.

Op onze projectpagina zie je welke artikelen er nog uitgebreid of nog gemaakt moeten worden. Meer informatie vind je daar!

Richtingen en stromingen

Een politieke partij heeft altijd een eigen richting. Je misschien wel is gehoord van rechts en links in de politiek. Deze vallen hieronder. Daarnaast bestaat er ook nog midden, rechts-midden en links-midden.

Daarnaast heeft een politieke partij zijn eigen stroming. Dit is waar de partij in grote lijnen voor staat. Voorbeelden hiervan zijn het communisme, het conservatisme, het fascisme, het feminisme, het liberalisme, nationalisme, het nationaalsocialisme, het monarchisme, de christendemocratie, de sociaaldemocratie, het socialisme en het anarchisme.

Politieke Partijen
Boris Johnson (Verenigd Koninkrijk)

Nederland: VVD - PvdA - PVV - SP - D66 - CDA - ChristenUnie - GroenLinks - PvdD - SGP - FvD - DENK - BBB - BIJ1 - JA21
België: CD&V - Vooruit - Open vld - Groen - N-VA - Vlaams Belang
Verenigd Koninkrijk: Conservative Party - Labour Party - Liberal Democrats - Scottish National Party
Verenigde Staten: Democratic Party - Republican Party
Duitsland: CSU - CDU - SPD - Die Linke - Bündnis 90/Die Grünen

Huidige staatshoofden en regeringsleiders
Amerikaans Congres (Verenigde Staten)

Elisabeth II (Verenigd Koninkrijk) - Emmanuel Macron (Frankrijk) - Willem-Alexander (Nederland) - Filip (België) - Hendrik (Luxemburg) - Angela Merkel (Duitsland) - Donald Trump (Verenigde Staten) - Boris Johnson (Verenigd Koninkrijk) - Mark Rutte (Nederland) - Charles Michel (België) - Justin Trudeau (Canada) - Scott Morrison (Australië) - Akihito (Japan) - Kim Jong-un (Noord-Korea) - Recep Tayyip Erdoğan (Turkije) - Bashar al-Assad (Syrië) - Jacob Zuma (Zuid-Afrika) - Jair Bolsonaro (Brazilië) - Vladimir Poetin (Rusland) - Petro Porosjenko (Oekraïne)

Staatsvormen
Het Europees Parlement in Straatsburg (Europese Unie)

Bijna ieder land heeft een andere vorm van regeren. China is bijvoorbeeld een Volksrepubliek en Saoedi-Arabië is een absolute monarchie. De manier waarop een land bestuurt wordt heet een staatsvorm. De democratie, de dictatuur en de monarchie zijn misschien wel de bekendste staatsvormen. Maar wist dat je deze ook weer onder kan verdelen. Zo is er een indirecte en een directe democratie. Er is een parlementaire en absolute monarchie. Er zijn ook staatsvormen die eigenlijk niet meer bestaan, maar in het verleden wel veel werden gebruikt. Zoals de aristocratie, de theocratie, de plutocratie en de gerontocratie. Deze werden vooral in de oudheid uitgevoerd en hiervoor. De laatste eeuwen zijn er ook staatsvormen ontstaan. Zo was de verzorgingsstaat in de jaren 50 eigenlijk ontstaan.

Parlementen
Angela Merkel (Duitsland)

Het parlement stemt in een land over de wetten. Een parlement kan uit één of twee kamers bestaan. Hieronder staat het parlement van vijf verschillende landen en de Europese Unie. Het Nederlandse parlement heet de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden en bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden en de Eerste Kamer uit 75 leden. Het Belgische parlement heet het Federaal Parlement van België. Het Federaal Parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In het Verenigd Koninkrijk heb je het Lagerhuis en het Hogerhuis. In Duitsland is de Bondsdag vooral bekend, maar er is ook een Bondsraad. Het Amerikaans Congres is het Amerikaanse parlement. Deze bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. In Europa is er een groot parlement, het Europees Parlement. Het bestaat uit maar liefst 376 zetels, deze zijn verdeeld over de landen van de Europese Unie. Hoe meer inwoners een land heeft, hoe meer zetels het heeft. Malta heeft de minste en Duitsland de meeste.

Een parlement met één kamer heet een Eenkamerstelsel en een parlement met twee kamers heet een Tweekamerstelsel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Politiek&oldid=748440"