50PLUS

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
50Plus

50PLUS (nl) Logo.svg

Oprichting 2009
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrum
Stroming Ouderenbelangen
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Jan Nagel
Partijleider Gerard van Hooft
Partijvoorzitter Jorien van den Herik
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Martin van Rooijen
- Tweede Kamer
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
1 van de 75
- Tweede Kamer
0 van de 150
- Europees Parlement
0 van de 29
- Provinciale Staten
8 van de 572
- Gemeenteraden
24 van de 8501
- Burgemeesters
0 van de 345
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Wetenschappelijk Instituut 50PLUS
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie EDP/RE
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

50PLUS is een politieke partij in Nederland, die op komt voor de belangen van ouderen. Sinds 7 oktober 2023 is Gerard van Hooft de partijleider.

De partij is in 2009 opgericht door voorzitter Jan Nagel, als de Onafhankelijke Ouderen- en Kinderenunie (OokU).

Geschiedenis

Kandidaten 50PLUS

In 2009 werd OokU opgericht als opvolger van de PRDV. Het trio Maurice Koopman, Alexander Münninghof en Jan Nagel hadden de krachten gebundeld voor het project. In 2010 besloot OokU niettemin af te zien van deelname aan de verkiezingen in 2010. In het najaar werd de partij omgedoopt tot 50PLUS.

Tweede Kamer

In 2012 werd vicevoorzitter Vraagteken2.png Henk Krol gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen dat jaar. De partij behaalde binnen het parlement twee zetels. De fractievoorzitter werd Henk Krol, terwijl de tweede zetel werd ingenomen door Norbert Klein. Op 11 november kreeg 50PLUS een nieuwe partijvoorzitter, Willem Holthuizen. Holthuizen verving Jan Nagel.

De partij kwam in het nieuws, doordat Krol aantoonde dat het makkelijk was de gegevens van een ander te bemachtigen.

Ruzie

Op 15 september in eerder genoemd jaar werd door een groep mensen het Ouderen Politiek Actief (OPA) opgericht, nadat de 50PLUS-partijtop besliste niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op 20 september werd oprichter Dick Schouw, samen met bestuurslid Hernandez, uit OPA gezet. Dit vanwege "overschrijding van de door partij vastgestelde grenzen". Vraagteken2.png De beslissing kwam van vicevoorzitter Marion Schobre. Tweede Kamer-fractievoorzitter Krol was niet op de hoogte van het besluit. De onenigheid werd alleen maar groter. Niet lang daarna stapten vicevoorzitter Schobre, voorzitter Willem Holthuizen en penningmeester Anke Nollen op. Schouw en Hernandez werden geschorst.

Op 4 oktober stapte Krol op nadat bekend werd dat hij, toen hij hoofd van de Gaykrant-redactie was, niet goed was omgegaan met de pensioenpremies Vraagteken2.png. Norbert Klein, (mede-)kamerlid van 50PLUS, volgde hem op als fractievoorzitter. De resterende zetel werd ingenomen door Martine Baay-Timmerman.

Op 13 november constateerde de beroepscommissie dat het royement Vraagteken2.png van Schouw en Hernandez niet terecht was geweest. Zij werden in ere hersteld als leden.

Onder Henk Krol

Een verkiezingsposter voor 50PLUS voor de Europees Parlementsverkiezingen van 2014

Op een partijbijeenkomst in Hilversum werd bekend gemaakt dat Henk Krol lijstduwer zou worden voor de verkiezingen van het Europees Parlement namens 50PLUS. 50PLUS behaalde daar geen zetels.

Op 28 mei ontstond er opnieuw onenigheid binnen de partij. Dit keer binnen de fractie van de Tweede Kamer. Norbert Klein zette Martine Baay uit de fractie. Het bestuur van 50PLUS stond echter achter kamerlid Baay en was het niet eens met de beslissing van Klein. Vervolgens zegde de partijtop het vertrouwen in Klein op. Klein en Baay waren nu allebei van mening dat zij 50PLUS binnen het parlement vertegenwoordigden. Martine Baay had echter het voordeel dat de partijtop achter haar stond. Het bestuur van de Tweede Kamer besliste dat Norbert Klein voortaan door ging door als 50PLUS/Klein en Martine Baay als 50PLUS/Baay-Timmerman. Een gesplitste fractie.

Op 13 november gaf Klein aan zich los te maken van 50PLUS. Hij bleef in de Kamer als Groep/Klein.

Op 10 september 2014 keerde Henk Krol tijdelijk terug in de Tweede Kamer. Hij verving daarmee Martine Baay in de fractie 50PLUS/Baay-Timmerman. Zij ging met verlof. In december maakte 50PLUS bekend dat Baay niet terug zou keren. Krol nam daarop haar zetel in. In 2015 deed 50PLUS mee aan de verkiezingen van de provinciale staten. De partij ving 14 zetels en werd vertegenwoordigd in alle provincies, behalve in Groningen. Daaropvolgend nam 50PLUS ook deel aan de verkiezingen van de Eerste Kamer die op 16 mei plaatsvonden. 50PLUS behaalde 2 zetels. Op 18 november 2015 deed 50PLUS ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Eind 2019 werd Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen lid van 50PLUS. Voorheen was zij lid van de Partij voor de Dieren, maar splitste af. Ze bleef wel een zelfstandig lid in de Tweede Kamer.

In februari 2020 brak er ruzie uit binnen 50PLUS, aangezien de leden van de partij het niet eens waren met de partijvoorzitter Geert Dales. Zij wilden Dales weg hebben, maar partijleider Henk Krol wilde dat niet. Dales werd uiteindelijk weggestuurd, aangezien ook de fractieleiders in verschillende gemeente- en provincieraden tegen hem waren. Op 3 mei 2020 werd bekend dat Henk Krol uit de partij stapte en zijn Tweede Kamerzetel behield. Hierop nam Tweede Kamerlid Van Brenk het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer over en hoopte dat Eerste Kamerlid Martin van Rooijen de nieuwe lijsttrekker zou worden tijdens de volgende verkiezingen. Henk Krol besloot uieindelijk met Femke Merel van Kooten-Arissen een nieuwe partij op te richten: de Partij voor de Toekomst, maar die samenwerking eindigde al snel.

Vanaf 2020

Na Henk Krol stapte ook het enige Europees Parlementslid van 50PLUS over naar de CDA-fractie op 2 juni 2020. Na een verkiezing werd Liane den Haan bekend gemaakt als de nieuwe lijsttrekker voor 50PLUS. Veel 50PLUS-leden waren kritisch op haar, aangezien ze eerder geen lid van 50PLUS was. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2021 verloor 50PLUS veel zetels, waarna er nog maar één zetel overbleef. Uiteindelijk verliet Den Haan op 6 mei 2021 de partij en nam ze haar zetel op eigen naam mee. Op 17 juni 2021 werd ze als partijleider opgevolgd door Martin van Rooijen, fractievoorzitter voor 50PLUS in de Eerste Kamer.

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Het bestuur van 50PLUS droeg Ellen Verkoelen voor als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Tijdens de verkiezing werd echter Gerard van Hooft gekozen tot lijsttrekker. Van Hooft was tweemaal eerder juist uit de partij gezet door het bestuur. Nadat de leden dat besluit tweemaal terug hadden gedraaid, kon Van Hooft meedoen aan de verkiezing.

Standpunten

Een verkiezingsaffiche van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023

50PLUS komt volgens eigen zeggen vooral op voor de ouderen. Daarmee worden mensen die ouder dan 50 jaar zijn bedoeld. 50Plus stemde in de Tweede Kamer het vaakst met GroenLinks, de SP en DENK mee. 50Plus staat het verst af van de VVD en de PVV.

In het parlement en in haar verkiezingsprogramma verdedigt zij de volgende stand- en speerpunten:

Partij

De volgende personen nemen namens 50PLUS plaats in het parlement.

Eerste Kamer der Staten-Generaal

In het Europees Parlement heeft 50PLUS geen zetel. De partij is lid van de Europese Democratische Partij, een liberale politieke partij die in de fractie van Renew Europe (RE) zit.

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=50PLUS&oldid=850113"