Liane den Haan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liane den Haan - 2021.jpg

Natalia Liane (Liane) den Haan (Woerden, 24 augustus 1967) is een Nederlandse politica.

Op 13 september 2022 richtte Den Haan de partij GOUD Nederland op, waar ze ook de partijleider van is. Den Haan was de fractievoorzitter van 50PLUS en het enige Tweede Kamerlid namens die partij. Op 6 mei 2021 verliet ze de Kamer en ging ze op eigen naam door. Sindsdien is ze de fractievoorzitter van de fractie-Den Haan.

Biografie

Den Haan werd in 1967 geboren in Woerden. Ze studeerde verpleegkunde aan het hbo en werkte in verschillende ziekenhuizen. Hierna studeerde ze bedrijfskunde en werkte ze bij adviesbureaus voor werving- en selectie. In 2001 werd ze directeur van het COC Nederland, de belangenorganisatie voor lhbt+'ers. Den Haan bracht onder meer de financiën bij het COC op orde. In 2004 werd ze op non-actief gezet, aangezien er tekorten waren in de begroting van het COC. De rechter oordeelde dat dit echter niet haar schuld was. In 2005 werd ze directeur van de ANBO, een belangenorganisatie voor ouderen. Hierdoor kreeg ze ook een zetel in de Sociaal-Economische Raad.

Politiek

In 2006 werd Liane den Haan namens D66 gemeenteraadslid in Woerden. Een jaar later stapte ze echter over naar de PvdA, dat onder de naam Progressief Woerden samenwerkte met GroenLinks.

In augustus 2020 werd Den Haan door partijvoorzitter Jan Nagel voorgedragen om zich kandidaat te stellen voor de lijsttrekkerschapsverkiezingen van 50PLUS. Deze kwamen er na het opstappen van Henk Krol als 50PLUS-voorzitter. Liane den Haan behaalde 52% van de stemmen en werd hierdoor lijsttrekker tijdens de verkiezingen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2021 verloor 50PLUS twee zetels, waardoor Den Haan als enige 50PLUS-kamerlid overbleef. Op 6 mei van dat jaar verliet ze de partij en ging ze onder de noemer 'Fractie-Den Haan' verder.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Liane_den_Haan&oldid=731657"