Europees Parlement

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement vormt samen met de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie het parlement van de Europese Unie.

Het Europees Parlement vertegenwoordigt het volk en wordt ook door de inwoners van de Europese Unie gekozen. Het Europees Parlement bestaat uit maar liefst 705 leden, ter vergelijking: de Nederlandse Tweede Kamer en de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers hebben elk 150 leden. Het Europees Parlement hierdoor na het parlement van India de grootste gekozen volksvertegenwoordiging.

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar gekozen in rechtstreekse verkiezingen in alle lidstaten. Roberta Metsola uit Malta is de huidige voorzitter van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement vergadert niet in één, maar in twee gebouwen. Er wordt vergaderd in de Leopoldruimte in Brussel en in het Louise Weiss-gebouw in het Franse Straatsburg. Tussen de twee locaties wordt vaak heen en weer gereisd. Daarnaast zit het Secretariaat (kortweg administratie) in Luxemburg-Stad.

Geschiedenis

Het Europees Parlement in Straatsburg.

Het Europees Parlement is in 1957 opgericht na het Verdrag van Rome. Het Europees Parlement heette toen de Vergadering. Eerst zouden de leden worden gekozen door de parlementen van de lidstaten, maar sinds 1979 zijn er rechtstreekse verkiezingen. Dit wil zeggen dat de inwoners van de Europese Unie sindsdien via een verkiezing kunnen stemmen. Het Europees Parlement had toen niet zoveel invloed. Door de drie verdragen (Maastricht, Amsterdam, Lissabon) kreeg het Europees Parlement meer taken en dus meer invloed.

Sinds de Brexit, het verlaten van de EU door het Verenigd Koninkrijk, telt het Europees Parlement 705 zetels. Voorheen telde het Europees Parlement 751 zetels. Het Verenigd Koninkrijk had 73 zetels in het parlement. Na de Brexit is besloten het parlement met 46 zetels te verkleinen, deze worden voor toekomstige lidstaten gebruikt. De overige 27 zetels werden onder de lidstaten verdeeld.

Taken

Het Europees Parlement in Brussel.

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie maken samen wetten voor de Europese Unie. Het Europees Parlement kan de Europese wetten aannemen, afwijzen, wijzigen of ongedaan maken. Maar de wetten van landen kan het Europees Parlement niet wijzigen, aannemen, ongedaan maken en/of afwijzen.

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie beslissen ook over de begroting (de verwachte inkomsten en uitgaven van een bepaalde tijd). In de Europese Unie zijn er twee begrotingen. Als eerste is er de zesjarige Europese begroting, deze begroting is gemaakt voor de komende 6 jaar, en ten tweede is er de jaarlijkse begroting, die is er voor het komende jaar.

Ook moet het Europees Parlement alle leden van de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de Europese Unie) goedkeuren, anders mogen ze niet aan de slag. Het Europees Parlement mag niet één of meerdere kandidaten afwijzen, maar gelijk de hele commissie.

Samenstelling

De dossiers van het Europees Parlement reizen vaak tussen Straatsburg en Brussel heen en weer.

Een lid van het Europees Parlement noem je een Europarlementariër of Europees Parlementslid. Een lid van het Europees Parlement zit voor vijf jaar in het parlement. In het Europees Parlement geldt: Hoe meer inwoners en hoe groter het land, hoe meer leden er namens dat land in het Europees Parlement zitten. Zo heeft Duitsland meer leden in het Europees Parlement zitten dan dat Malta er heeft.

De huidige zetelverdeling over de lidstaten is: Duitsland heeft 96 zetels, Frankrijk heeft er 79, Italië heeft er 76, Spanje heeft er 59, Polen heeft er 52, Roemenië heeft er 33, Nederland heeft er 29, België, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Portugal en Zweden hebben er elk 21, Oostenrijk heeft er 19, Bulgarije heeft er 17, Finland, Denemarken en Slowakije hebben er elk 14, Ierland heeft er 13, Kroatië heeft er 12, Litouwen heeft er 11, Letland en Slovenië hebben er allebei 8, Estland heeft er 7, Cyprus, Luxemburg en Malta hebben er elk 6.

Politieke fracties

Zo is het Europees Parlement verdeeld in landen, maar toch is het Europees Parlement ook verdeeld in politieke fracties. Dit zijn politieke partijen uit de verschillende lidstaten van de EU met grotendeels dezelfde standpunten, die samenwerken. De laatste verkiezing hiervan was in 2019 en dit zijn de uitslagen. De huidige fracties zijn:

Fractie Fractievoorzitter Zetels Nederlandse
partijen
Vlaamse
partijen
Noemenswaardige
partijen
Europese Volkspartij (EV) Manfred Weber
(Duitsland)
187 CDA
ChristenUnie
50PLUS
CD&V Duitsland CDU
Frankrijk Les Républicains
Griekenland Nea Dimokratia
Oostenrijk Oostenrijkse Volkspartij
Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) Iratxe García
(Spanje)
148 PvdA Vooruit Duitsland SPD
Italië Democratische Partij
Spanje Partido Socialista Obrero Español
Renew Europe Dacian Cioloș
(Roemenië)
97 VVD
D66
Open VLD Tsjechië ANO 2014
Frankrijk En marche !
Slowakije Progressief Slowakije
Duitsland Freie Demokratische Partei
Identiteit en Democratie Marco Zanni
(Italië)
76 PVV Vlaams Belang Denemarken Deense Volkspartij
Duitsland Alternative für Deutschland
Frankrijk Rassemblement National
Italië Lega Nord
Oostenrijk Vrijheidspartij van Oostenrijk
De Groenen/Europese Vrije Alliantie Philippe Lamberts en Ska Keller
(België & Duitsland)
67 GroenLinks Groen Duitsland Bündnis 90/Die Grünen
Frankrijk Europe Écologie-Les Verts
Spanje Junts per Catalunya
Europese Conservatieven en Hervormers (ECH) Raffaele Fitto en Ryszard Legutko
(Italië & Polen)
61 FvD
SGP
N-VA Polen Recht en Rechtvaardigheid
Spanje Vox
Europees Unitair Links/Noords Groen Links Gabriele Zimmer (Duitsland) 39 PvdD Op dit moment geen Griekenland SYRIZA
Ierland Sinn Féin
Niet-gebonden fractieleden Geen 29 Op dit moment geen Op dit moment geen Italië Movimento 5 Stelle
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europees_Parlement&oldid=806333"