Zetel (politiek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft wel 435 zetels.

Een zetel is een plaats in een gekozen bestuur, bijvoorbeeld een gemeenteraad of het bestuur van een vereniging. Een zetel wordt altijd bezet door 1 persoon. Dit lid zit altijd op die stoel, tenzij het lid langdurig ziek is, overlijd of ontslag neemt. Er wordt dan zo snel mogelijk een vervanger gezocht.

In de politiek zijn zetels belangrijk. Je vindt ze in het parlement. Hoe meer zetels een partij heeft, hoe meer kans de partij heeft om zijn plannen uit te voeren. De Nederlandse Tweede Kamer en de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers hebben beide 150 leden, de Nederlandse Eerste Kamer en de Belgische Senaat hebben beide 75 leden. Via verkiezingen worden de zetels verdeeld onder de partijen, maar ook wordt er besloten welke personen op de zetels komen te zitten. Tijdens de verkiezingen krijgen de kiezers een lijst van een aantal personen die bij een partij horen. Hierbij moet de kiezer naast het kiezen op welke partij hij stemt, ook kiezen op welke persoon hij stemt. De personen met veel stemmen krijgen eerder een zetel dan degene met weinig stemmen.

Het wordt zetel is een ander woord voor stoel. Vaak is een zetel ook een stoel. Het woord zetels mag niet verward worden met de leden. Een lid is echt iemand die in het bestuur zit en de zetel is de plek die de persoon inneemt. Meerdere zetels samen vormen een fractie. Al deze zetels hebben dan vaak dezelfde standpunten, maar hoeven zich hier niet aan te houden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zetel_(politiek)&oldid=651998"