Recep Tayyip Erdoğan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erdoğan in 2015

Recep Tayyip Erdoğan (Istanboel, 26 februari 1954) is de huidige president van Turkije. Erdoğan is president sinds 2014. Hiervoor was hij al premier van het land en burgemeester van Istanboel geweest. Hij is lid van de AKP, die hij in 2001 zelf oprichtte. Hij is tevens leider van die partij, met uitzondering van de periode tussen 2014 en 2017. In die tijd was het verboden voor presidenten om lid te zijn van een partij. Sinds 2018 heeft Erdoğan tevens de bevoegdheden van de premier van Turkije, aangezien die functie sindsdien niet meer bestaat.

Over Erdoğan wordt zowel nationaal als internationaal verschillend gedacht. Ook Turkse migranten zijn verdeeld over Erdoğan. Aanhangers van Erdoğan wijzen op het feit dat hij Turkije een belangrijker plek in de wereld wil geven. Ook zet hij zich in voor het onderwijs, de gezondheidszorg en de cultuur in het land. Tegenstanders zien hem vaak als dictator, die de macht steeds meer naar zich toetrekt. Onder het bewind van Erdoğan is de vrije pers aan banden gelegd en worden journalisten vaak vervolgd en mishandeld. Ook blokkeerde hij platforms als YouTube, Twitter en Facebook. Tevens zou hij hebben gefraudeerd met de uitslagen van de verkiezingen, een enorm paleis hebben gebouwd in een bescherm natuurgebied en de grondwet en rechtstaat niet accepteren. Ook worden protesten vaak hard neergeslagen. Dit leidde er toe dat de Turkse lira enorm in waarde daalde, de banden met de Europese Unie en de Verenigde Staten minder nauw werden en de onderhandelingsgesprekken tussen Turkije en EU over de toetreding zijn gestaakt.

Erdoğan krijgt vanuit het westen vaak te maken met harde kritiek, vooral vanuit Duitsland. De Duitse komiek Jan Böhmermann noemde Erdoğan onder andere geitenneuker en pedofiel. Erdoğan deed aangifte tegen Böhmermann en eiste vervolging, wat uiteindelijk ook gebeurde. Ook de Amerikaanse president Donald Trump en de Turkse geleerde Fethullah Gülen hebben veel kritiek op Turkije. Erdoğan zelf haalt ook hard uit naar onder andere Duitsland, Egypte, Israël en ook Nederland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Recep_Tayyip_Erdoğan&oldid=634504"