Fethullah Gülen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gülen in 2016

Fethullah Gülen (Korucuk, Erzurum, 27 april 1941) is een Turks geleerde en denker. Gülen is een vrij invloedrijk denker in Turkije en is internationaal bekend vanwege zijn visie op de islam. Gülen is vrij omstreden in Turkije en leeft sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De afgelopen wordt Gülen er door Turkije van verdacht dat hij de poging tot de mislukte staatsgreep in 2016 had gepland, maar zelf zegt hij niet betrokken te zijn.

Gülen las op zijn vijfde voor het eerste de koran en preekt sinds zijn 14e. In 1959 werd hij imam in de stad Izmir en nam deel aan sociale en religieuze projecten. Hij reisde ook door het gehele land voor lezingen over religie, wetenschap, economie, onderwijs en sociale zaken in Turkije. Hij werd bekend door zijn uitspraken over het combineren van "intellectuele ontwikkeling" en "verstandige spiritualiteit". Volgens hem leidt tot zorgzaamheid en menselijkheid. Hiermee trok hij de aandacht van veel mensen. Ook zet hij zich in voor vrede. Gülen is vooral bekend vanwege zijn ideeën over de islam. Hij is vrij liberaal en heeft een open houding. De uitspraken zorgden voor veel woede onder de orthodoxe moslims. Gülen zou volgens hen een speelpop zijn van de Verenigde Staten en de Mossad (de Israëlische veiligheidsdienst). Ook zou hij volgens hen het christendom willen introduceren in Turkije, wat een bedreiging vormt voor de islam. Volgens Gülen zelf is dit niet waar en wil juist de islam meer naar deze tijd brengen.

Ook in Nederland is de Gülenbeweging, zijn volgers, actief. In 2008 was er een groot onderzoek naar deze beweging. Zo zou het de integratie tegengaan. Na het onderzoek bleek juist dat de beweging de integratie bevorderd, aangezien de ideeën van Gülen dichter bij de westerse samenleving liggen. In veel Europese landen (en ook Turkije) zijn er de laatste jaren spanningen tussen de volgelingen van Gülen en de volgelingen van president Erdogan. Erdogan is namelijk een groot tegenstander van Gülen en beschouwd hem als aartsvijand.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fethullah_Gülen&oldid=547655"