Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Facebook

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van Facebook

Facebook (uitspraak Ned: Feesboek) is een socialemediaplatform dat gebruikers de mogelijkheid biedt om berichten versturen, statussen plaatsen, foto's posten, video's delen en meldingen te ontvangen als een andere gebruiker een update plaats.

Momenteel telt Facebook ongeveer 1,5 miljard gebruikers. Het is hiermee de grootse sociaalnetwerksite op dit moment. Er is de laatste jaren veel kritiek op Facebook omdat ze niet zorgvuldig met de gegevens van gebruikers omgaan. Mark Zuckerberg de baas over het bedrijf.

Geschiedenis

Facebook was oorspronkelijk bedoeld als een platform waar studenten met elkaar zouden kunnen communiceren. Het werd in 2004 opgericht door Mark Zuckerberg en een aantal andere studenten van de Amerikaanse universiteit het Harvard College. Later konden ook studenten van andere universiteiten zich registeren op de website. Pas in september 2006 werd Facebook openbaar en kon iedereen die 13 jaar of ouder was een profiel aanmaken.

In een paar maanden later ging er een gerucht op dat het bedrijf verkocht zou worden aan Yahoo!, een van 's werelds grootste bedrijven. Yahoo! bood 1 miljard Amerikaanse dollar, maar Zuckerberg ging niet akkoord en verkocht Facebook niet.

Begin november 2007 introduceerde Facebook een nieuw onderdeel genaamd Beacon. Het is een advertentieprogramma waarop advertenties worden getoond op basis van je interesse, die Beacon afleidt van de 'page like's' van de gebruikers. Veel leden waren hier niet blij mee. Volgens hen schenden het de privacy van de gebruikers. Er werd een digitale handtekeningenactie gestart. Meer dan 50.000 gebruikers gaven aan het hiermee eens te zijn. Na een maand gaf Facebook zijn leden gelijk en werd het programma aangepast.


In 2010 stond de toen 26-jarige Mark Zuckerberg op nummer 35 van de lijst van rijkste mensen ter wereld. In totaal bezat hij meer dan 6,9 miljard dollar.

Wat je kan doen met Facebook

  • Profiel aanmaken: leden kunnen hun eigen profiel aanmaken en een eigen profielfoto en background kiezen.
  • Nieuwsoverzicht: hier kunnen gebruikers statussen vinden van vrienden en leuk gevonden pagina's
  • Berichten: Sinds een aantal jaar is het mogelijk privé berichten naar vrienden te versturen via de Facebook Messenger app
  • Leuk vinden (liken): gebruikers kunnen updates van andere leuk vinden (oftewel liken)
  • Pagina: Pagina's worden vaak gebruikt door bedrijven en organisaties om met veel mensen tegelijk te communiceren.

Aandelen van Facebook

Op 18 mei 2012 ging Facebook naar de beurs. Dit houdt in dat ze stukjes van hun bedrijf, aandelen, verkopen aan andere bedrijven of particulieren. De waarde van een aandeel hangt meestal af van het succes van het bedrijf. Momenteel is één aandeel ongeveer zo'n 75 euro waard en zijn er in totaal zo'n 84 duizend aandelen.

Ook hadden twee andere giganten, Google en Microsoft, interesse in het bedrijf en zij kochten voor 240 miljoen dollar 1,6% van de aandelen van Facebook. De waarde van Facebook werd in 2010 geschat op 15 miljard dollar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Facebook&oldid=687630"