Hogerhuis (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
House of Lords logo 2020.svg
De vergaderzaal van het Hogerhuis

Het Hogerhuis (Engels: House of Lords) is één van de twee kamers van het parlement van het Verenigd Koninkrijk. Het Hogerhuis is minder belangrijk dan het Lagerhuis en mag als tweede stemmen over de wetten. Het Hogerhuis kan wetten enkele tijd tegenhouden en alleen verwerpen als deze in strijd zijn met de grondwet.

In het Hogerhuis zijn er momenteel 757 leden. Dit aantal leden kan erg verschillen, waardoor er soms meer of minder leden zijn. Deze leden worden op een ingewikkelde manier gekozen. De leden van het huis worden Lords genoemd. Voor het Hogerhuis zijn er geen rechtstreekse verkiezingen. Dit betekent dat het Hogerhuis grotendeels ongekozen is. Dit betekent dat in het Hogerhuis leden zitten die voor het leven benoemd zijn (Life peers) of hun plaats geërfd hebben (Hereditary peers). Ook zitten er leden van de Anglicaanse Kerk in het Hogerhuis (Lords Spiritual).

Het Hogerhuis is bijzonder, aangezien een groot gedeelte van de leden neutraal is. Dit betekent dat zij niet tot een partij horen of aan de kant van de oppositie of coalitie zitten. Zij worden de Crossbrenchers genoemd, aangezien zij in een apart vaak zitten.

Vergaderzaal

Een close-up van de Lords Chamber

Het Hogerhuis vergadert in de Lords Chamber. Deze kamer is ongeveer 17 bij 24 meter en is te herkennen aan de rode bankjes. In de zaal is een troon aanwezig, waar de Britse koning(in) zit. Deze koning(in) kan in principe altijd een vergadering bijwonen, maar doet dit slechts één keer per jaar. Dit is tijdens de Britse versie van de troonrede, waarbij het parlementair jaar geopend werd. Dan verzamelen zowel de leden van het Hogerhuis als de leden van het Lagerhuis zich in de zaal. De koning(in) zal namelijk nooit voor het Lagerhuis spreken.

Voor de troon staan een aantal bankjes, waarop de Law Lords zaten. Hiervoor staat een groot vierkant kussen, wat de Woolsack genoemd wordt. Dit zijn grote kussen gemaakt van rode wol. De Woolsack symboliseert de handel in wol die vroeger erg belangrijk was voor het Verenigd Koninkrijk. Op de Woolsack ligt een scepter genaamd The Mace. Deze scepter wordt op het kussen gelegd als het Hogerhuis vergadert. Zonder deze scepter kan het Hogerhuis niet vergaderen, aangezien het dan niet de koninklijke bevoegdheid heeft. Alle leden moeten buigen voor de scepter voordat ze een plaats nemen in de zaal.

Voor de Woolsack zit de voorzitter van het Hogerhuis.

Werking

Eisen voor de leden

Tijdens ceremonies dragen de leden deze kleding. Op de kleding zijn strepen met bont gemaakt. De hoeveelheid strepen staat voor de rang van het parlementslid. Bijvoorbeeld een hertog heeft vier strepen en een graaf drie strepen.
De troon

Een lid van het Hogerhuis moet minstens 21 jaar oud zijn. Dit betekent dat voor het Hogerhuis een hogere leeftijd geldt dan voor het Lagerhuis. Een lid van het Lagerhuis moet namelijk minstens 18 jaar oud zijn. Leden van het Hogerhuis moeten de Britse of Ierse nationaliteit hebben of de nationaliteit van een van de landen van de Gemenebest van Naties.

Leden van het Hogerhuis mogen niet dienen als ze veroordeeld zijn voor bepaalde misdaden, waaronder landverraad. Dit kan alleen worden teruggedraaid als het worden vergeven door middel van een pardon.

Sinds 1958 kunnen ook vrouwen lid worden van het Hogerhuis. Zij kunnen sindsdien als Life peer verkozen worden. Sinds 1963 kunnen ze ook een erfelijke zetel erven.

Soorten leden

Het hoger bestaat uit 757 leden. Er zijn verschillende soorten leden:

 • Lords Spiritual; dit zijn de geestelijke leden van het Hogerhuis. Er zijn altijd 26 leden die de Anglicaanse Kerk vertegenwoordigen. Deze leden zijn vaak aartsbisschop of bisschop.
 • Lords Temporal; dit zijn alle overige leden. Deze overige leden worden ook weer ingedeeld in kleine categorieën:
  • Hereditary Peers; dit zijn de leden die hun zetel hebben gekregen door deze te erven. Hierbij gaat het om leden van adel wiens familie de zetel al lang in bezit heeft. Oorspronkelijk bestond het grootste gedeelte van het huis uit Hereditary Peers, maar tegenwoordig zijn hier nog maar 92 van overgebleven. Deze erfelijke leden worden gekozen door het gehele huis of door de Hereditary Peers als een plaatsje vrijkomt. Er zijn twee speciale Hereditary Peers. Dit zijn:
   • Earl Marshal; dit is een titel voor de persoon die evenementen organiseert. Denk hierbij aan kroningen, begrafenissen van leden van het koninklijk huis en vieringen.
   • Lord Great Chamberlain; ondersteunt de Earl Marshal bij kroningen. Hij/zij helpt de koning(in) bij het aankleden en assisteert de koning(in) op de dag van de kroning.
  • Life Peers; dit is de grootste groep bestaat sinds 2020 uit 682 leden. Deze leden worden voor het leven benoemd als lid van het Hogerhuis. Zij krijgen deze titel van de koning(in) die het advies van de premier of een speciale commissie opvolgt. Doordat ze een plekje krijgen in het Hogerhuis, krijgen ze ook de titel baron of barones. De Life Peers zijn vaak mensen die veel weten van een bepaald onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan artsen, professoren, advocaten en oud-politici. Op deze manier kan men goed advies geven op wetten.

Zetelverdeling

Hieronder zie je een tabel met de verschillende partijen en waar deze partijen precies zitten. Ook zijn er enkele termen uitgelegd.

Kleur Politieke partij zetels Ideologie Actief Verdeling
Conservative Party 250 Conservatisme
Unionisme
Economisch liberalisme
Landelijk
House of Lords composition.svg

Hierboven zie je een overzicht van de verdeling van het Britse Hogerhuis. De kleuren van de partijen komen overeen met de kleuren hiernaast.

Rechts van de voorzitter (onderaan) zitten altijd de leden van de regerende partij. Dit hoeft niet perse de grootste partij te zijn. Deze party wordt His Majesty's Government (Zijne Majesteits Regering) genoemd. Tegenwoordig is dit de Conservative Party. Hiernaast zitten altijd de Lords Spiritual (de leden die de Anglicaanse Kerk vertegenwoordigen).

Tegenover deze groep zit de oppositie. De grootste oppositiepartij wordt ook wel His Majesty's Most Loyal Opposition (Zijne Majesteits Meest Loyale Oppositie) genoemd. Momenteel is dit de Labour Party. Hiernaast zitten de overige, kleine oppositiepartijen en de onafhankelijke oppositieleden.

Het zwarte bolletje links is de Lord Speaker (de voorzitter). Hij/zij is onpartijdig en zorgt ervoor dat de vergaderingen goed verlopen. Hierdoor kan hij/zij niet meedoen met de debatten (aangezien hij/zij deze begeleid). Wel kan hij/zij stemmen. Vroeger werd de voorzitter (toen nog de Lord chancellor) gekozen door de koning(in) en had ook een plaatsje in de regering. Hoewel de Lord chancellor nog steeds bestaat en een plek heeft in de Britse regering, is hij/zij geen voorzitter van het Hogerhuis meer. Sinds 2006 kiest het Hogerhuis zijn eigen voorzitter en sindsdien heeft deze de titel Lord Speaker.

Aan de linkerkant zitten de zogeheten Crossbenchers. Dit zijn onafhankelijke leden die tot de oppositie of coalitie behoren. Doordat de Crossbenchers bestaan heeft niemand een meerderheid in de kamer. Hierdoor zouden er met een neutraal oogpunt naar wetten worden gekeken. Men kijkt er puur naar of de wet mogelijk is, verbetert moet worden en niet in strijd is met de grondwet.

Labour Party 166 Sociaaldemocratie
Democratisch socialisme
Progressivisme
Landelijk
Liberal Democrats (Lib Dem) 84 Liberalisme
Sociaalliberalisme
Landelijk
Democratic Unionist Party (DUP) 5 Nationaal-conservatisme
Unionisme
Sociaal-conservatisme
Rechts-populisme
Noord-Ierland
Ulster Unionist Party (UUP) 2 Unionisme
Conservatisme
Noord-Ierland
Green Party of England and Wales 2 Groene politiek Engeland & Wales
Plaid Cymru 1 Welsh nationalisme
Welshe onafhankelijkheid
Regionalisme
Democratisch socialisme
Sociaaldemocratie
Wales
Lord Speaker (voorzitter) 1
Onafhankelijke leden 14
Lords Spiritual 24
Crossbenchers 183
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hogerhuis_(Verenigd_Koninkrijk)&oldid=739716"