Nederlandse krijgsmacht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Strijdkrachten
Land Koninkrijk der Nederlanden
Opperbevelhebber(s)
Opperbevelhebbers
van leger
Nederlandse regering
Minister van Defensie
Commandant der Strijdkrachten
Namen
opperbevelhebbers
Nederlandse regering
Kajsa Ollongren
Rob Bauer
Aantallen
Troepensterkte 43.218
Jaarbudget € 9.203.953.000 (2018)
Eenheden Koninklijke Marine
Koninklijke Landmacht
Koninklijke Luchtmacht
Koninklijke Marechaussee

De Nederlandse Krijgsmacht is het leger van Nederland. De opperbevelhebber is de minister van Defensie en de hoogste legercommandant is de Commandant der Strijdkrachten. Het Nederlandse leger wordt ingeschakeld bij vredesmissies in het buitenland, verdediging van het eigen land of binnenlandse problemen die de aandacht van Defensie opeisen (zoals zoektochten naar vermiste personen). De overkoepelende organisatie is het Ministerie van Defensie.

Het Nederlandse leger bestaat uit vier afdelingen:

Inhoud

Sinds 2005 zijn de afdelingen niet zelfstandig meer en hebben ook geen eigen bevelhebber. De Koninklijke Marine, Landmacht en Luchtmacht, zijn ingedeeld in drie operationele commando's (OPCO's). De hoogste generaal is de Commandant der Strijdkrachten. De huidige commandant is Ron Bauer.

Het leger bestaat uit de volgende onderdelen:

Volgens de Nederlandse grondwet heeft het leger de volgende taken:

  1. Ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk, alsmede ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, is er een krijgsmacht.
  2. De regering heeft het oppergezag over de krijgsmacht.

De OPCO's worden ondersteund door organisaties die materieel maken voor het leger.

Inzet van het leger

Nederland schakelt het leger alleen in als er burgers in gevaar zijn. In 2015 werkt Nederland actief in het Midden-Oosten om de orde te handhaven en vrede te stichten. Ook draagt Nederland bij aan de bombardementen op I.S. en werkt intensief mee aan de NAVO-flitsmacht. Dat is een groot leger, dat door de NAVO is opgericht. In dit leger zitten Europeaanse en Amerikaanse soldaten. De flitsmacht wordt ingeschakeld mocht het Russische leger Europese lidstaten aanvallen. Nederland levert militairen, wapens en vliegtuigen.

Nederland neemt deel aan de NAVO, een bondgenootschap tussen verschillende landen. De landen beschermen elkaar en komen elkaar te hulp als ze worden aangevallen door vijandige troepen. Nederland beloofde 2% van het inkomen van het land uit te geven aan het leger. Nederland houdt zich hier al jaren niet aan, maar door de Russische invasie in Oekraïne in 2022 is de kijk daarop veranderd en wordt er weer in het leger geïnvesteerd (meer geld aan besteed). De laatste jaren is het Nederlandse leger zo ingekrompen, dat er niet eens meer geld is om bij oefeningen kogels af te vuren. Na verschillende noodkreten door commissies en zelfs door oppergeneraal Middendorp, heeft de regering besloten om meer geld uit te geven aan Defensie.

Sinds 2014 heeft het leger niet veel capaciteit meer. Nederland stond samen met Luxemburg onderaan de lijst. Landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk besteden meer geld aan Defensie.

Reservisten

De Nederlandse krijgsmacht heeft ongeveer 6000 reservisten.

  • De Koninklijke Marine Reserve (ongeveer 850 personen)
  • Het Korps Nationale Reserve (NATRES, ongeveer 3000 personen)
  • De Groep Luchtmacht Reserve (ongeveer 650 personen)
  • De reservisten van de Koninklijke Marechaussee (ongeveer 210 personen)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlandse_krijgsmacht&oldid=715018"