Islamitische Staat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
Verouderd?
Dit artikel bevat gegevens die verouderd kunnen zijn, zoals het aantal abonnees van een YouTuber.
De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.
Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.
(Opmerkingen van de plaatser: Het artikel beschrijft te veel concrete gebeurtenissen en incidenten die op een bepaald moment erg belangrijk waren. In de inleiding hoort alleen te staan waar IS voor staat, kort hoe de organisatie is opgekomen en kort hoe ze haar grondgebied weer is kwijtgeraakt. Het stukje 'Islamitisch verband' is hoofdzakelijk in de tweede persoon enkelvoud geschreven (i.p.v. in de derde persoon met auctoriële verteller) en gaat te veel uit van de eigen interpretatie van de bijdragers van dit artikel. In die sectie moet een begrijpelijke samenvatting worden gegeven van hoe IS de islam en de wereld ziet. In de ideo- en theologie van IS wordt bijvoorbeeld bovengemiddeld veel nadruk gelegd op de islamitische eschatologie, en het zeer nabij zijn van het einde der tijden en de dag des oordeels.)
Islamitische Staat

Syrian, Iraqi, and Lebanese insurgencies.png

Hoofdkwartier (in feite) Hajin, Syrië
Aantal inwoners Onbekend
Actief in gebieden Syrië, Irak, Libië, Egypte, Nigeria (onder Boko Haram), Filipijnen (onder Abu Sayyaf), Jemen, Afghanistan, Pakistan, Algerije, Somalië, Kaukasus
Oppervlakte 16.000 km² (schatting)
Regeringsvorm Kalifaat
Leider Abu Bakr al-Baghdadi
Officiële Taal: Arabisch
Munteenheid Iraakse Dinar en Syrische Pond
Status wordt gezien als terroristische organisatie door VN, Syrië, Libanon, Irak, Israël, Egypte, Australië, India, Rusland, Japan, Kirgizië, Saoedi-Arabië, VAE, Filipijnen, Turkije, EU en de VS


De vlag van ISIS

I.S. (Islamitische Staat, voorheen ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië)), is een islamitische terreurbeweging, die de staatkundige grenzen van Irak en Syrië niet erkent en een eigen radicale staat wil maken. Samen met terreurgroep Boko Haram willen ze een islamitisch kalifaat stichten. Momenteel hebben ze geen hoofdstad meer, voorheen van 2013-2017 was dit Raqqa maar die is veroverd door de Syrische strijdkrachten. In Irak zijn al miljoenen mensen hun woonplaats ontvlucht door IS en in Syrië sinds 2015 slechts 4 miljoen. Alle vluchtelingen samen is 18 procent van alle vluchtelingen die naar Europa zijn gevlucht.

Islamitische Staat is volgens de volgende landen een terreurgroep: Verenigde Naties, Syrië, Libanon, Irak, Israël, Egypte, Australië, India, Rusland, Japan, Kirgizië, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Filipijnen, Turkije, Europese Unie en de Verenigde Staten. Islamitische Staat is verantwoordelijk voor vele dodelijke aanslagen, onthoofdingen, en het vernietigen van oude gebouwen, kerken, moskeeën of samengevat erfgoed. Dit deed Islamitische Staat allemaal met opzet.

In 2017 zijn er veel offensieven gestart tegen ISIS, zo was er een offensief genaamd de Slag om Mosoel waarbij de Iraakse Mosoel uiteindelijk op 9 juli 2017 werd veroverd op ISIS door het Irakees leger. Of bijvoorbeeld het Ninawa offensief, waarbij meer dan 3500 km² en 110 dorpen werden veroverd in Irak, dit offensief vond plaats tussen 25 april en 27 juni 2017. Of het Al-Anbar offensief dat plaats vond tussen 15 en 21 september 2017 waarbij een groot deel van de provincie werd veroverd op ISIS. En het grootste offensief ooit tegen ISIS; de slag om Raqqa (2) waarbij de voormalige-hoofdstad van ISIS: Raqqa werd veroverd. Het duurde van juni tot en met 17 oktober 2017.

Achtergrond

Deze terreurbeweging is in 2003 opgericht, na de val van de dictator Sadam Hussein, en had sindsdien verschillende namen. Volgens deskundigen ontstond de beweging door een samenzwering waaraan verschillende extremisten deelnamen. Ook mensen van de extremistische beweging Al-Qaida, die na de dood van Osama Bin Laden een zware klap kreeg, waren aanwezig. Inmiddels beschouwt Al-Qaida I.S. als afvallig.

Doordat er in Syrië een enorme burgeroorlog gaande was, kon het leger van I.S. stad na stad veroveren. Het regeringsleger vecht vooral tegen de rebellen en verdedigt zich niet tegen I.S. Inmiddels hebben verschillende groepen hun eigen "legertjes" opgericht, om zich te verdedigen.

Door IS zijn vreselijke oorlogsmisdaden begaan. Zo worden mensen in het openbaar onthoofd, neergeschoten, gekruisigd en gemarteld. Ook maken ze veel oude religieuze gebouwen en ander cultureel erfgoed (dat vaak op de Werelderfgoedlijst staat) kapot die volgens hen "afgoderij" zijn. Dat is bijvoorbeeld al gebeurd in de door IS veroverde steden Nineveh, Mosul en Tadmur, waarbij ook het oude Palmyra werd ingenomen. Inmiddels zijn deze steden heroverd. Ook worden vrouwen en meisjes verkracht en moeten jonge jongens meevechten in oorlogen. Volgens de Iraakse regering en de Koerden gebruiken ze ook gifgas. De strijders van IS hangen een extreme vorm van de islam aan.

Samen met Al-Qaida en Boko Haram is IS een van de grootste islamitische bewegingen ter wereld. Zelfs al-Qaida heeft nooit IS als kalifaat gezien. Al Qaida noemt IS een nep-kalifaat.

Sinds begin 2017 verliest Islamitische Staat steeds meer terrein door vele offensieven om ISIS te heroveren, dit is gelukt want nu beschikt ISIS maar een oppervlakte van circa 30.000 km², dat is net zo groot als België. Door de vele offensieven heeft zo ISIS geen hoofdstad meer, Raqqa is dus heroverd op ISIS en vele andere steden zoals Mosul of Palmyra.

Geschiedenis

IS riep op 29 juni 2014 het kalifaat uit (dé staat van de islam, zeggen zij) met als kalief hun leider Abu Bakr al-Baghdadi. Woede brak los in islamitische kringen, want volgens hen mag deze organisatie geen kalifaat besturen. IS heeft als doel het veroveren van een groot deel van de wereld, om daar een Islamitische Staat van te maken. Vanwege de chaotische situatie in Syrië (er woedt daar een burgeroorlog) boekt IS razendsnel succes. In 2015 veroverde IS veel streken, tot aan Damascus en Bagdad toe.

Eind juli en begin augustus 2014 trok IS op tegen de Koerden, yezidi's en christenen. De Yezidi's zijn een kleine groep mensen die niet geloven in de Islam. De Koerden zijn het grootste volk zonder staat, maar ook zij kregen het moeilijk en hun gebied werd stukje bij beetje ingenomen door de extremisten, die inmiddels gesteund werden door moslimjongeren uit westerse landen. IS riep, via videoboodschappen, jongeren op om naar Syrië te gaan en mee te vechten. Yezidi's en christenen werden gemarteld en vermoord en moesten voor het merendeel de bergen in vluchten, waar ze zonder eten kwamen te zitten.

In augustus 2014 begon de VS met luchtaanvallen tegen IS. Obama was van mening dat IS op die manier vernietigd en van de kaart geveegd kon worden. Ze werden daarin gesteund door onder andere het Verenigd Koninkrijk en Nederland en een aantal landen in het Midden-Oosten, zoals Jordanië. De landen die meedoen worden "de internationale coalitie" genoemd.

In november 2015 werd ook Rusland bij de bombardementen betrokken. Rusland voerde bombardementen uit, als vergelding voor een, door IS, neergehaald Russisch vliegtuig.

Executies

In augustus 2014 werd journalist James Foley onthoofd door IS. Foley was al lang in handen van IS, maar werd tot dan gewoon vastgehouden. Hij werd onthoofd omdat de VS raketaanvallen uitvoerde op IS. Rond 2 september werd ook een andere Amerikaanse journalist, Steven Sottlof, onthoofd. In de maanden daarna ging IS door met het executeren van mensen. In januari doodde IS twee Japanners.

Begin februari 2015 zetten strijders van IS een extreem gruwelijk filmpje op internet, waarop te zien is hoe een 26-jarige Jordaanse piloot die in december was gevangengenomen in een kooi zit en levend wordt verbrand. Het filmpje was mogelijk al een maand oud, wat betekent dat de piloot al dood was toen de onderhandelingen over zijn vrijlating nog liepen.

Vanaf 2015 executeerde IS geregeld mensen die ze gevangennemen. Soms zijn dit degenen die tegen hen vechten, maar ook gewone inwoners van veroverde dorpen en steden, bijvoorbeeld omdat ze christen zijn. Filmpjes daarvan verschenen steevast op het internet. In Palmyra hebben ze in de zomer van 2015 een 82-jarige archeoloog die alles van de oude ruïnes wist onthoofd, omdat hij weigerde belangrijke dingen aan hen te vertellen.

Aanslagen in het buitenland

Salah Abdeslam een opgepakte terrorist.

IS roept buitenlandse moslims op terroristische aanslagen te plegen in naam van de profeet Mohammed. Hier is een lijst van aanslagen door Islamitische Staat in het buitenland per jaar.

2014

In mei 2014 opent een terrorist het vuur op 4 mensen in het Joods Museum in Brussel, 3 mensen komen om en een 4e overleed aan zijn wonden. De dader vluchtte en is uiteindelijk 6 juni 2014 opgepakt in Frankrijk.

Op 23 september 2014 stak een terrorist 2 politieagenten neer, de politieagenten hebben het overleefd, de dader is doodgeschoten door een andere politieagent.

Op 20 oktober 2014 ontploft een autobom in Quebec, 1 politieagent en de dader komen om, 1 andere soldaat raakt gewond maar heeft het overleefd. 2 dagen na de autobom aanslag is er weer een aanslag, bij schietpartijen in de Canadese hoofdstad Ottawa komt 1 soldaat om en de dader, 3 mensen raakten gewond. 1 dag na deze aanslag op 23 oktober 2014 steekt een man 2 politieagenten en een bewoner neer, de 3 hebben het overleefd, de dader is doodgeschoten.

Op 20 december steekt een man terwijl hij Allahu Akbar roept 3 politieagenten neer, de dader is doodgeschoten.

2015

Op 14/15 februari vallen 2 doden bij twee schietpartijen in de Deense hoofdstad Kopenhagen, eentje vond plaats bij een bijeenkomst over kunst, en eentje bij een synagoge. De aanslag werd gepleegd door iemand die de trouw had gezworen aan ISIS.

Op 18 maart openen drie terroristen het vuur op toeristen in een bus en bestormen daarna het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis. Er vallen daarbij 23 doden en tientallen gewonden. Twee daders werden doodgeschoten, een andere dader vluchtte.

Bij een reeks aanslagen op 26 juni 2015 vallen minstens 67 doden. De eerste aanslag werd gepleegd op een gasfabriek in de Franse stad Lyon, daarbij wordt er een persoon onthoofd. Verder vielen er twee gewonden. Bij een aanslag op een strand in de Tunesische stad Sousse vallen 39 doden. En de laatste aanslag vond plaats op een moskee in de hoofdstad van Koeweit: Koeweit-stad. Daarbij vielen 27 doden en 227 gewonden.

Op 21 augustus werd er een mislukte aanslag gepleegd in een Thaylstrein, dit komt doordat passagiers de daders konden stoppen.

Op 31 oktober stort Kogalymavia-vlucht 9268, een Russisch passagiersvliegtuig onderweg van Sharm-el-Sheikh naar Sint-Petersburg, neer in de Egyptische Sinaïwoestijn. Alle 224 inzittenden komen om.

Bij een reeks Aanslagen in Parijs op 13 november 2015 vallen zeker 130 doden. De aanslagen vonden onder meer plaats bij het Bataclan en bij Stade de France.

Bij een schietpartij op 2 december in de Californische stad San Bernandino vallen 14 doden. De daders zwoeren trouw aan IS.

2016

Op 12 januari 2017 blaast een zelfmoordterrorist zich op op het Sultanahmet Plein in Istanboel, Turkije. Er vielen 13 doden en 14 gewonden.

Bij een zelfmoordaanslag op een Starbucks-filiaal en een schietpartij op een politiebureau in de hoofdstad Jakarta van Indonesië zijn zeker 4 doden gevallen en 24 gewonden. De aanslag vond plaats op 14 januari 2017.

Op 22 maart 2016 vonden er in de Belgische hoofdstad Brussel een aantal aanslagen plaats. De aanslagen werden gepleegd op de Brusselse luchthaven Zaventem en in de Brusselse metro Maalbeek. Bij de luchthaven bliezen 3 zelfmoordterroristen zich op. Er vielen 35 doden (inl. daders) en circa 340 gewonden. Het waren de grootste aanslagen in België ooit.

Een grote groep met terroristen vallen een militaire basis en twee pistolenshops aan in Kazachstan in juni, er vielen 7 doden en 40 gewonden. Achteraf bleek dat er 27 daders waren!

In juni 2016 streamt een terrorist zich live hoe hij een politieagent en zijn vrouw gaat onthoofden. Hij had een tijdje gewacht bij het huis van de politieagent en toen de politieagent zijn huisdeur open deed kwam hij van de struiken op hem af en neemt hem in gijzeling, vervolgens ook zijn vrouw en dan live streamde hij hoe hij hun gaat onthoofden. Er vielen 2 doden en de dader is ook doodgeschoten.

Op 28 juni 2016 kijken mensen in een bar in Maleisië naar de voetbalwedstrijd Italië - Spanje van het EK 2016 terwijl een man een granaat gooit naar de mensen, daarna vlucht hij weg. Er vielen geen doden maar wel 8 gewonden. Het was de eerste ISIS-aanslag in Maleisië.

Op dezelfde dag (28 juni) blazen drie terroristen zich op, op de internationale luchthaven van Istanboel, er vielen 45 doden en 239 gewonden.

Op 12 juni 2016 pleegt de terrorist Omar Mateen een aanslag op een gayclub in Orlando, Verenigde Staten. Hij viel die aan omdat hij homo's haat en christenen ook. Er vielen 49 doden en 53 gewonden, hij was bijna ontsnapt via een toiletraampje maar werd later doodgeschoten.

2024

IS heeft de aanslag op 22 maart 2024 op de concertzaal in Krasnagorsk (een voorstad van Moskou) opgeeist. Behalve dat er zeker vier indringers op de bezoekers schoten, stichtten zij ook brand door bommen af te laten gaan. Er vielen vele doden en gewonden, waarna de daders vluchtten. Zij zouden zijn opgepakt met 7 medeplichtigen.


Islamitisch verband

IS staat voor Islamitische Staat. De stroming waartoe ze behoren zou je als jihadistisch salafisme kunnen bestempelen. Ze geloven dat de dag des oordeels nabij is en strijden tegen de westerse kruisvaarders, zoals ze vooral Amerika en Israel zien. Ze laten zich inspireren door enkele teksten uit de Soenna. Dat zijn teksten die ongeveer 200 jaar na de dood van de profeet Mohammed zijn opgeschreven. Daarin staat dat Mohammed een kleine 30 oorlogen heeft gevoerd tegen de ongelovigen. Bovendien heeft hij meer dan 10 vrouwen gehad. Volgens gematigde moslims waren de oorlogen van Mohammed defensief. Bovendien had Mohammed maximaal 10 vrouwen omdat hij als profeet een uitzonderingspositie had. Het zijn teksten die door IS worden misbruikt. Aan de andere kant wijzen strijders van IS erop dat ook in Saoedi-Arabië mensen worden onthoofd, dat je ook daar niet van moslim naar een ander geloof mag overstappen en dat ze met hun vliegtuigen met alle bombardementen in Jemen ook agressief zijn.

Videoclip

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Islamitische_Staat&oldid=869562"