Aanslagen in Brussel op 22 maart 2016

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslagen in Brussel op 22 maart 2016

Bruxelles est (re)belle - 22 mars 2016.jpg

Datum 22 maart 2016
Tijd 8:05 lokale tijd (Zaventem)
9:11 (Maalbeek)
Locatie Brussel en Zaventem, Vlag van België België
Omschrijving Terroristische aanslag,
zelfmoordaanslag op verschillende plekken
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) 3
Dadergroepen Islamitische Staat
Doelwit(ten) Burgers
Doden 35 (inclusief 3 daders)
Gewonden Circa 340
Wapens
Gebruikte wapens Explosieven
(spijkerbom)
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 22 maart 2016 vonden er in de Belgische hoofdstad Brussel een aantal aanslagen plaats. De aanslagen werden gepleegd met explosieven om vier locaties in en rond Brussel.

Men dacht dat de aanslagen iets te maken met het oppakken van Salah Abdeslam, de enige nog levende verdachte van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Hij werd namelijk vier dagen eerder opgepakt in de Brusselse wijk Sint-Jans-Molenbeek.

Locaties

Brussels Airport

De voorgevel van Brussels Airport, die door de aanslagen zwaar beschadigd werd

De aanslagen begonnen op de belangrijke luchthaven van België, Brussels Airport in Zaventem net buiten Brussel. Hier gingen rond 8 uur 's ochtends twee bommen af. Eén bij de balie van Brussels Airlines en één bij de balie van American Airlines. De luchthaven werd ontruimd en gesloten. Landingen werden verplaatst naar andere vliegvelden in het buitenland (waaronder naar Nederland). Er vielen minstens 11 doden en iets minder dan 100 gewonden bij de aanslag op het vliegveld. Door de kracht van de explosie werden verschillende ruiten uit het gebouw geblazen en in de vertrekhal kwamen zelfs delen van het plafond naar beneden. Geëvacueerde mensen werden naar een nabijgelegen sporthal gebracht. Slachtoffers werden onder meer overgebracht naar het ziekenhuis van Leuven, waar men verklaarde dat de bommen glas en spijkers zouden hebben bevat. De politie trof later bij huiszoekingen een spijkerbom Vraagteken2.png aan.

Brusselse metro

Even later vonden er ook explosies plaats in de Brusselse metro. Dit gebeurde bij metrostations Maalbeek, Schuman en Kunst-Wet. Toch was er maar één explosie bij station Maalbeek, maar de kracht van explosie wisten ook de andere twee stations te bereiken. Een paar minuten na de explosie kwamen de eerste slachtoffers naar buiten. De volledige Brusselse metro werd hierdoor gesloten. Er vielen minstens 20 doden en meer dan 100 gewonden. Het metrostation lag in de wijk waar veel Europese instellingen zitten, reden dat het ook wel "een aanslag in het hart van Europa" wordt genoemd.

Gevolgen

België

De Brandenburger Tor in Berlijn (Duitsland) in de kleuren van de Belgische vlag na de aanslagen

België verhoogde het dreigingsniveau naar niveau 4. Dit wil zeggen dat er door het hele land maatregelen te zien zijn. Premier Charles Michel liet in een spoedpersconferentie weten dat hij en de regering alles op de voet volgen. Het parlement werd geëvacueerd. Zowel het landelijke parlement als het Vlaamse Parlement legden de werkzaamheden neer. In de Brusselse gebouwen van de Europese Unie werden ook alle werkzaamheden neergelegd, maar het personeel moest in de gebouwen blijven. Later werd ook het Koninklijk Paleis van Brussel geëvacueerd, omdat men vermoedde dat dat ook een eventueel doelwit zou kunnen zijn. In Brussel lag het openbaar vervoer stil. Scholen werden gesloten en er werd gevraagd hun leerlingen binnen te houden. De Brusselse Vrije Universiteit richt noodopvang in en zorgt voor hulp om het gebied van psychologie. Bekende gebouwen gingen ook dicht, waaronder het Atomium en miniatuurpark Mini-Europe. Uit voorzorg in de Frans-Belgische grens volledig gesloten. Daarnaast stopten de Eurostar en de Thalys met rijden. Taxi's namen personen gratis mee zolang er geen openbaar vervoer was. De regering verzocht de Belgen niet te telefoneren, in plaats daarvan social media te gebruiken. Anders zouden netwerken overbelast kunnen raken, wat niet handig zou zijn voor de hulpdiensten. In Brussel werd aangeraden om te blijven waar je bent. Om te laten zien dat je veilig kun je heeft het Rode Kruis Ikbenveilig.nl ingezet. Ook Facebook kwam met zo'n systeem, genaamd SafetyCheck. België besloot om drie dagen van nationale rouw in te lassen na de aanslagen. Het dreigingsniveau is drie dagen na de aanslagen weer gezakt naar niveau 3. Er zijn ook Nederlandse slachtoffers gevallen. Een broer en zus waren met hun ouders aan het bellen toen de aanslagen begonnen, zij kwamen om het leven.

Nederland

Premier Mark Rutte riep het crisisteam bijeen Het crisisteam bestaat uit de belangrijkste ministers in zijn kabinet. In Nederland werden ook maatregelen genomen, zoals bij het Binnenhof. Er was extra patrouille en de politie werd zwaarder bewapend. Het dreigingsniveau (wat al op substantieel stond, het op een na hoogste niveau) werd niet verhoogd. Wel werd de controle op de Belgisch-Nederlandse grens opgeschroefd. Het Minister van Buitenlandse Zaken raadde af om te reizen naar Brussel tot dat er meer bekend is over de aanslagen. Vluchten naar Belgische vliegvelden werden opgevangen door onder andere de vliegvelden in Maastricht en Schiphol. Op Schiphol zijn maatregelen genomen, net als op de vier grootste treinstations en de stations van Arnhem, Roosendaal en Breda. Treinen uit België worden uit voorzorg gecontroleerd. De politie in Nederlands Limburg hield contact met de Belgische politie, net als de Nederlandse politie. Een paar uur na de aanslagen werd een trein van Brussel naar luchthaven Schiphol stilgelegd. Dit gebeurde op het station van Hoofddorp. Het station werd ontruimd en de politie ingeschakeld. Na het doorzoeken van de trein bleek het loos alarm te zijn en gaf de politie het station vrij. Op andere plekken in Nederland, zoals bij Sanoma Uitgevers, trof men ook verdachte pakketjes aan, maar dat was allemaal vals alarm.

Andere landen

In Parijs werden nieuwe maatregelen genomen. Vanwege de aanslagen in 2015, waren die er al. President François Hollande riep de regering bijeen. Op de avond van 22 maart zou de Eiffeltoren worden verlicht in de kleuren van de Belgische vlag, als steun aan het Belgische volk. Ook monumenten in andere landen, zoals de Brandenburger Tor (Berlijn), het Witte Huis (Washington), de Domtoren (Utrecht), het Paleis op de Dam (Amsterdam), de Burj Khalifa (Au Dabhi) en het One World Trade Center (New York City) waren verlicht in de Belgische kleuren. Duitsland nam extra maatregelen aan zowel de Nederlands-Duitse als de Belgisch-Duitse grens. Later besloot de veiligheidsdienst om te controleren op de grens met Frankrijk en Luxemburg. Ook premier David Cameron riep zijn kabinet bijeen. In Londen werd er extra gecontroleerd op het openbaar vervoer en ook op het vliegveld van Manchester was er extra controle. Denemarken verhoogde ook de beveiliging op de vliegvelden van Aalborg en Kopenhagen. Israël besloot om alle vluchten naar Europa te stoppen. Dit werd al besloten na de eerste aanslag op Brussels Airport.

De verdachten op het vliegveld

Daders

De aanslagen werden gepleegd door vier daders:

 • Ibrahim El Bakraoui, blies zichzelf op op het vliegveld van Zaventem.
 • Khalid El Bakraoui, blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek.
 • Najim Laachraoui, blies zichzelf op op het vliegveld van Zaventem.
 • Mohamed Abrini, 3e bom bij het vliegveld van Zaventem die niet af ging.

Ze deden dit voor terreurorganisatie Islamitische Staat. De Turkse president zei dat één van de daders eerder was opgepakt in Turkije toen hij wilde reizen naar Syrië. Vervolgens is hij uitgezet naar Nederland, vanuit daar is hij gereisd naar België. De Griekse politie is ondertussen binnengevallen in twee appartementen, waar USB-sticks en computer zijn gevonden met informatie over de aanslagen. Griekenland heeft het overgedragen aan België.

Reacties

 • De luchthavens van New York, Parijs, Londen, Praag, Amsterdam, Frankfurt, Boedapest en verschillende in Polen hebben zich opengesteld om het vliegverkeer van Brussels Airport op te vangen.
 • Canada Premier Justin Trudeau is solidair met België en de Europese Unie.
 • Spanje Premier José Manuel García-Margallo benoemt Islamitische Staat verantwoordelijk voor de aanslagen.
 • Rusland President Vladimir Poetin heeft contact op genomen met koning Filip vanwege de aanslagen en toonde zijn medeleven.
 • Nederland Premier Mark Rutte noemt de aanslagen vreselijk en vindt dat "zowel Brussel als België als Europa getroffen zijn".
 • Nederland Koning Willem-Alexander toonde zijn medeleven aan de Belgische koning. Ook zei hij dat "het Nederlandse volk intens meeleeft met het verdriet in België".
 • België Premier Charles Michel roept de Belgen op om rustig en kalm te blijven. De aanslagen noemde hij blind, gewelddadig en laf.
 • België De Belgische koning Filip en koningin Mathilde waren geshockt door de daden.
 • Turkije Premier Ahmet Davutoğlu toont namens de Turkse regering en het Turkse volk zijn medeleven.
 • Zwitserland Bondspresident Johann Schneider-Ammann toont ook zijn medeleven aan het Belgische volk.
 • Verenigde Staten President Barack Obama zegt dat gedachten en gebeden van de Amerikanen uitgaan naar het Belgische volk. Amerika zal er alles aan doen om België te helpen.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslagen_in_Brussel_op_22_maart_2016&oldid=839688"