Atomium

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Atomium.

Het Atomium staat in Brussel, de Belgische hoofdstad. Het werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958 op kosten van de Belgische staat. Eigenlijk zouden ze het gebouw afbreken na de wereldtentoonstelling, maar omdat de Belgen zo trots waren op dit speciale gebouw en het veel bezoekers lokte besliste de Belgische overheid om het gebouw te laten staan. Het gebouw is een idee van André Waterkeyn. Het Atomium is zo bekend omdat hij een heel speciale vorm heeft.

Vorm en bouw

Het gebouw heeft de vorm van een ijzerkristal dat 165 miljard keer werd uitvergroot. Normaal gezien zou het bouwwerk helemaal uit staal gemaakt worden, maar het net uitgevonden aluminium bleek beter bestand te zijn tegen het gure regenweer en daarom kozen ze ervoor om de bollen met aluminium te bekleden. Voor de rest gebruikte men ook nog beton en staal. Het Atomium heeft 9 bollen, elke bol stelt een atoom voor uit het ijzerkristal. Volgens sommigen stond elke bol ook symbool voor een Belgische provincie, maar ondertussen heeft België 10 provincies, want Brabant werd opgesplitst in Waals-Brabant en Vlaams-Brabant.

Elke bol heeft een diameter van 18 meter en ze staan allemaal precies 29 meter van elkaar. De totale hoogte van het bouwwerk is 102 meter. De bollen zijn verbonden met elkaar met roltrappen en er is ook een lift die je naar de hoogste bol brengt. In deze bol kan je over heel Brussel kijken en eten in een restaurant. Dan zijn er nog 4 andere bollen waar gewone mensen in mogen komen. In de basisbol loopt een permanente tentoonstelling over de wereldtentoonstelling van 1958 (ook wel expo 58 genoemd), in de centrale bol vindt je een snackbar en dan is er ook nog een bol waar scholen kunnen blijven slapen wanneer ze een bezoek brengen aan Brussel.

Renovatie

In 2004 werd het monument gerenoveerd waardoor de bollen nu niet meer uit aluminium gemaakt zijn zoals vroeger, maar uit het materiaal inox (roestvrij staal). Er werd ook led-verlichting ingebouwd, deze zorgen voor een mooi spektakel als het donker is. Dit spektakel kan je op het filmpje hieronder. De renovatie was klaar in 2006 en de officiële opening voor de bezoekers was op 18 februari 2006.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Atomium&oldid=810516"