Vlaams-Brabant

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlaams-Brabant
Flag of Flemish Brabant.svg Wapen van Vlaams-Brabant.svg

Provincie Vlaams-Brabant in Belgium.svg

Hoofdstad Leuven
Eigenschappen
Oppervlakte 2.106,13 km²
Hoeveelheid inwoners 1.107.266 (2014)
Gouverneur Jan Spooren (N-VA)
Arrondissementen 2
Gemeenten 65
Gewest Vlaams Gewest
Meer informatie www.vlaamsbrabant.be
Portaal Portal.svg België

Vlaams-Brabant is één van de tien Belgische provincies. De hoofdstad van Vlaams-Brabant is Leuven. Samen met Waals-Brabant is Vlaams-Brabant de jongste provincie van België, want ze bestaan het minst lang. Vlaams-Brabant grenst aan de provincies Antwerpen, Limburg, Luik, Waals-Brabant, Henegouwen en Oost-Vlaanderen. Midden in de provincie ligt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Naam

De naam Vlaams-Brabant bestaat uit twee delen: Vlaams en Brabant. Vroeger was er één grote provincie met de naam Brabant, later werd deze in allerlei stukken verdeeld. Hiervan komt het woord Brabant. Het woord Vlaams komt van het gewest Vlaanderen. Vlaams-Brabant behoort namelijk tot dit gewest en Waals-Brabant tot het gewest Wallonië.

Geschiedenis

Vlaams-Brabant bestaat maar heel kort, maar toch is de geschiedenis erg lang. Vroeger bestond Hertogdom Brabant. Dit omvatte de huidige provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, het Nederlandse Noord-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (wat geen provincie is). Brabant viel uiteindelijk uit elkaar. Toen de Fransen de baas waren in België, was het verdeeld in departementen. Tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werden er drie provincies gevormd. Dit waren Antwerpen, Noord-Brabant en Zuid-Brabant. Zuid-Brabant kreeg als hoofdstad Brussel. In 1830 werd België onafhankelijk. Zuid-Brabant heette vanaf nu Brabant. In 1995 werd de provincie opgeheven. Hieruit ontstonden de provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Ook ontstond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Geografie

Vlaams-Brabant is een kleine provincie, alleen Waals-Brabant is kleiner. Het hoogste punt van Vlaams-Brabant ligt op 142 meter hoogte in Sint-Genesius-Rode. Door de provincie heen lopen een aantal rivieren. De Grote Gete is hier het bekendste van. Naast de Grote Gete heb je ook de Kleine Gete. Daarnaast stromen de IJse, de Laan en de Voer nog door de provincie. De grond in Vlaams-Brabant bestaat vooral uit droog leem. In het westen is er ook nat leem. Ook is er in het noorden leem vermengt met zand en klei. Daarnaast heeft Vlaams-Brabant nog een aantal landstreken. Het grootste gedeelte van de provincie hoort bij de Brabantse leemstreek. Het noordwesten hoort bij de Zandlemig Vlaanderen en zuidwesten bij het Pajottenland. Daarnaast horen er een aantal gemeenten nog bij het Droog Haspengouw.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

Gemeenten

Dit zijn alle gemeenten in Vlaams-Brabant. Het nummer is de plaats op het kaartje hiernaast. Achter de gemeenten met een status als stad staat "stad".

Een kaart met de gemeenten van Vlaams-Brabant.

1. Aarschot (stad)
2. Affligem
3. Asse
4. Beersel
5. Begijnendijk
6. Bekkevoort
7. Bertem
8. Bever
9. Bierbeek
10. Boortmeerbeek
11. Boutersem
12. Diest (stad)
13. Dilbeek
14. Drogenbos
15. Galmaarden
16. Geetbets
17. Glabbeek

18. Gooik
19. Grimbergen
20. Haacht
21. Halle (stad)
22. Herent
23. Herne
24. Hoegaarden
25. Hoeilaart
26. Holsbeek
27. Huldenberg
28. Kampenhout
29. Kapelle-op-den-Bos
30. Keerbergen
31. Kortenaken
32. Kortenberg
33. Kraainem

34. Landen (stad)
35. Lennik
36. Leuven (stad)
37. Liedekerke
38. Linkebeek
39. Linter
40. Londerzeel
41. Lubbeek
42. Machelen
43. Meise
44. Merchtem
45. Opwijk
46. Oud-Heverlee
47. Overijse
48. Pepingen
49. Roosdaal

50. Rotselaar
51. Scherpenheuvel-Zichem (stad)
52. Sint-Genesius-Rode
53. Sint-Pieters-Leeuw
54. Steenokkerzeel
55. Ternat
56. Tervuren
57. Tielt-Winge
58. Tienen (stad)
59. Tremelo
60. Vilvoorde (stad)
61. Wemmel
62. Wezembeek-Oppem
63. Zaventem
64. Zemst
65. Zoutleeuw (stad)

Bevolking

In 2014 woonden er 1.107.266 mensen in Vlaams-Brabant. Dit betekent dat sinds 2009 de bevolking is gestegen met 54799 inwoners. In het arrondissement Leuven is de bevolkingsdichtheid 391,3 inwoners per vierkante kilometer en in het arrondissement Halle-Vilvoorde is dat 642,7 inwoners per vierkante kilometer. De dichtstbevolkte gemeenten zijn Kraainem, Wezembeek-Oppem, Drogenbos, Wemmel, Vilvoorde en Leuven. Hier wonen meer dan 1500 inwoners per vierkante kilometer.

In Vlaams-Brabant wonen er net iets meer vrouwen dan mannen. In de gemeenten rondom het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen er meer mensen onder de 59 jaar oud. In het oosten en aan de randen van de provincie wonen meer mensen die ouder zijn dan 59 jaar. Iemand in Vlaams-Brabant wordt gemiddeld 81 jaar oud, dit is iets ouder dan een inwoner van Vlaanderen.

In Vlaams-Brabant wonen ongeveer 64.200 immigranten. Dat is zo'n 6,1% van de totale bevolking. In het arrondissement Leuven is dit 4,7% en in het arrondissement Halle-Vilvoorde is dat 7,2% van de totale bevolking. Ongeveer 75% van die mensen zijn Europeanen, de andere 25% komt uit heel de wereld. 6,3% komt uit Marokko of Turkije, 14,3% uit Nederland, 10,1% is Italiaans, 8,7% is uit Frankrijk, 9,8% is Brits, 7,7% komt uit Portugal of Spanje, 4% uit Noord-Amerika, 7,2% uit Azië, 5,5% uit Afrika, 1,7% uit Latijns-Amerika. De overige 14,2% komt van ergens anders uit Europa. In Vlaams-Brabant woont 21,2% van alle immigranten uit Vlaanderen.

Politiek

De huidige gouverneur van Vlaams-Brabant is Jan Spooren. Daarnaast heb je nog de adjunct van de gouverneur. De adjunct van de gouverneur kijkt in zes gemeenten rondom Brussel of er wel goed rekening wordt gehouden met de Franstaligen. Dit is alleen op het gebied van taal. De huidige adjunct van de gouverneur is Fabienne Walravens. Vlaams-Brabant wordt dagelijks bestuurd door de deputatie. Deze telt vier leden en de gouverneur. De gouverneur heeft geen stemrecht. Daarnaast is er nog de provincieraad, die 36 leden telt. Vlaams-Brabant is verdeeld in 5 provinciedistricten. Dit zijn Halle, Vilvoorde, Leuven, Diest en Tienen. In 2018 was de laatste verkiezing. De N-VA heeft 10 zetels, CD&V 7 zetels, Open Vld 5 zetels, Vooruit 8 zetels, de Groen 6 zetels, de UF 2 zetels en VB ook 3 zetels. De volgende verkiezing is in 2024.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlaams-Brabant&oldid=811211"