Verbeter WikiKids vandaag nog!
Christmas ball icon.pngChristmas tree icon 1.png Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Christmas tree icon 1.pngChristmas bell icon.png
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Leuven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leuven
Flag of Leuven.svg
Wapen van Leuven.svg

LeuvenLocatie.png

Gewest Vlaams Gewest
Provincie Vlaams-Brabant
Arrondissement Leuven
Inwoners 98.292
Oppervlakte 56,63 km²
Burgemeester Louis Tobback (sp.a)
Postcode(s) 3000, 3001, 3010, 3012, 3018
Zonenummer(s) 016
Website www.leuven.be
Portaal Portal.svg België

Leuven is een Vlaamse stad en gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Leuven is ook de hoofdstad (in België heet dit provinciehoofdplaats) van deze provincie. Leuven is onder meer bekend als vestigingsplaats van de universiteit (K.U.Leuven), die de oudste van de Lage Landen is.

Geografie

Leuven ligt in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant. Het ligt op 20 kilometer afstand van Brussel en op 50 kilometer afstand van Antwerpen. Dichtbij Leuven liggen de steden Aarschot, Tienen en Mechelen. Sinds 1977 is Leuven verdeeld in een paar deelgemeenten. Dit zijn:

Bezienswaardigheden

In Leuven zijn er een aantal bezienswaardigheden. Als eerste is er de Grote Markt. Dit is een groot plein waaraan het stadhuis en de Sint-Pieterskerk liggen. Ook staat hier het Tafelrond, waar vroeger de Nationale Bank zat. In de Lakenhal werd vroeger stof geweven. Daarnaast heet Leuven nog een aantal kerken, zoals de Sint-Michielskerk, de Sint-Kwintenskerk en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk. Op het Ladeuzeplein staat de Universiteitsbibliotheek Leuven. Ook liggen het Klein Begijnhof en het Groot Begijnhof in Leuven. In Leuven staat ook een kasteel, het Arenbergkasteel. Ook heeft Leuven een eigen botanische tuin, de Hortus Botanicus Lovaniensis. Station Leuven is ook bezienswaardig. Het Museum M is het bekendste museum van Leuven.

Evenementen

Leuven kent veel evenementen. Veel evenementen staan in het teken van de film. Zo heb je het Afrika Filmfestival en het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. De radiozender Studio Brussel organiseerde in 2006 Music For Life in Leuven. Daarnaast vinden Docville, de Eindejaarscorrida en Leuven in Scène ook plaats in Leuven.

Vlag & Wapen

De vlag van Leuven bestaat uit drie horizontale balken. De bovenste en de onderste zijn rood en de middelste wit. Volgens het verhaal zou er een slag zijn geweest tegen de Vikingen in 891. De slag zou geweest zijn op de oever van de Dijle in Leuven. Omdat er zoveel bloed was waren de twee oevers rood gekleurd en daartussen stromende de Dijle, die werd gezien als wit. Dezelfde kleuren komen terug in het wapen. Bij het wapen van Leuven hoort een wapenspreuk: Loven boven, altijd God loven.

Verkeer & Vervoer

Leuven heeft één treinstation, Station Leuven. Tussen 1874 en 1962 reed er een tram door Leuven heen. Deze zijn vervangen door bussen. De bussen in Leuven worden verzorgd door Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. Daarnaast is Leuven nog verbonden met allerlei wegen. Zo is Leuven verbonden met Brussel, Luik, Lummen en Mechelen.

Stedenbanden

  • Nederland
's-Hertogenbosch, Nederland
  • Frankrijk
Rennes, Frankrijk
  • Duitsland
Lüdenschied, Duitsland
  • Polen
Krakau, Polen
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leuven&oldid=691762"