Partij van de Arbeid van België

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Partij van de Arbeid van België
Parti du Travail de Belgique
(PVDA-PTB)

PVDA logo.svg

Oprichting 1978
Opheffing
Actief in Vlag van België België
Richting Links tot radicaal-links
Stroming Socialisme
Communisme
Marxisme
Federalisme
Unitarisme
Internationalisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Raoul Hedebouw
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Europees Parlement Marc Botenga
- Senaat Antoine Hermant
- Kamer Sofie Merckx
- Vlaams Parlement Jos D'Haese
- Waals Parlement Germain Mugemangango
- Franse Gemeenschapsraad Alice Bernard
- Brussels Hoofdstedelijk Parlement Françoise De Smedt
Zetels
- Europees Parlement
1 van de 21
- Senaat
5 van de 60
- Kamer
12 van de 150
- Vlaams Parlement
4 van de 124
- Waals Parlement
10 van de 75
- Franse Gemeenschapsraad
13 van de 94
- Brussels Hoofdstedelijk Parlement
11 van de 89
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie Pioniers
RedFox
Comac
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging Marianne
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie GUE/GNL
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Partij van de Arbeid van Belgie (PVDA) of in het Frans Parti du Travail de Belgique (PTB) is een politieke partij in België. De PVDA is de enige grote Belgische partij, die in zowel Wallonië als Vlaanderen actief is. De PVDA is nationaal gezien de meest linkse partij van België. De partij maakt zich sterk op het gebied van sociale zekerheid, bestrijding van armoede, verbetering van de gezondheidszorg en het onderwijs en klimaatverandering. Daarnaast is de partij ook uitgesproken voorstander van het behoud van België als land. De partij wil absoluut niet dat delen van België zich afsplitsen of meer bevoegdheden krijgen. Raoul Hedebouw is de huidige partijvoorzitter van de partij.

De PVDA werd opgericht in 1978 en was beïnvloed door het gedachtegoed van Mao Zedong. Vanaf de jaren 90 begon men hiervan af te wijken. Hierna begon de partij ook successen te krijgen tijdens verkiezingen. Sinds 2014 heeft de PVDA zetels in Wallonië, Brussel en het Federaal Parlement en in 2019 behaalde partij ook zetels in Vlaanderen. De PVDA is een stuk linkser dan de Vlaamse partijen Vooruit en Groen en de Waalse partijen Ecolo en Parti Socialiste. Volgens partijleider Peter Mertens is de PVDA "een eigentijdse communistische partij". De PVDA wordt vaak vergeleken met de Nederlandse Socialistische Partij, al is de PVDA nog linkser.

Geschiedenis

Ontstaan

De PVDA is voortgekomen uit de partij Alle Macht Aan De Arbeiders (AMADA) die tussen 1971 en 1979 bestond. Dit was een communistische partij die de ideologie van de Chinese leider Mao Zedong aanhing. De partij wil echter uiteen na de dood van Mao in 1976. In China kwam toen Deng Xiaoping aan de macht die China veranderde. In 1979 werd de partij toen omgevormd in de Partij van de Arbeid. Hoewel deze partij ook erg beïnvloed was door ideologie van Mao, was het een meer algemene communistische partij.

Groei

De partij ging meer samenwerken met vakbonden. Tijdens de jaren 1980 werd de PVDA ook een vredesbeweging. De partij verzette zich tegen kernwapens tijdens de Koude Oorlog. Toen de mijnen in Limburg en staalfabrieken in Wallonië werden gesloten, verzette de partij zich hier ook tegen. De PVDA werd in deze partij erg bekend door hun acties tegen de regering. Aan het einde van de jaren 1980 viel het communisme in Oost-Europa. De PVDA werd hierdoor een stuk neutraler tegenover de Sovjet-Unie. Ook verloor de partij leden door deze houding.

In 2000 deed de PVDA mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en won zetels in Zelzate en Herstal. Tegen 2003 had de partij 800 leden en 80 afdelingen. In 2004 deed de partij mee aan de Europese verkiezingen, maar behaalde geen zetels. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 behaalde partij meer zetels. In 2008 werd Peter Mertens gekozen tot partijvoorzitter van de PVDA. Mertens wilde dat de partij minder over ideologie ging, maar juist meer over de concrete problemen van mensen. Hier kwam zowel kritiek als lof op. Ondertussen groeide de partij gestaag door.

Succes

In de jaren 2010 groeide de PVDA tot een van de grote partijen van België. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 deed de PVDA in gemeenten in alle Belgische provincies mee. Ook behaalde de partij veel zetels en vormde zelfs coalities in sommige gemeenten. In het Antwerpse district Borgerhout had de PVDA haar eerste schepen (wethouder).

In 2014 brak de PVDA definitief door in bijna heel België. Zo de won de partij voor het eerst twee zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ook in het Waals en Franstalig Parlement kreeg de partij zetels. De PVDA bleef echter onder de kiesdrempel in Brussel en Vlaanderen. Na de verkiezingen deed de partij nog een poging voor een zetel in Brussel aan te vechten bij de Raad van State.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 groeide de partij opnieuw, maar in de meeste gemeenten weigerde men met de PVDA samen te werken. In aanloop naar de verkiezingen van 2019 peilde de PVDA pop 9 tot 11% op nationaal niveau. De partij zorgde ook voor meer bekendheid met acties omtrent klimaatverandering en hoge lasten. Tijdens de verkiezingen van 2019 kwam de PVDA overal in België boven de kiesdrempel. Voor het eerst waren er ook PVDA-politici in het Vlaamse, Brusselse en Europese parlement.

Ideologie

De PVDA is een radicaal-linkse partij. Hiermee is het de meest linkse partij in de Belgische parlementen. De PVDA omschrijft zichzelf als een "eigentijdse communistische partij" of "socialisme 2.0". De ideologie van de PVDA komt veel overeen met het communisme en het socialisme. De partij is vooral geïnspireerd door het gedachtegoed van de Duitse filosoof Karl Marx. Ook is de PVDA een voorbeeld van links-populisme. De PVDA is een stuk linkser dan Groen of Vooruit.

Qua ideologie komt de PVDA op de armen en de werkende klasse in België. De PVDA is tegen het kapitalisme. Het wil eerlijke belastingen en hogere lonen en pensioenen. Volgens de PVDA worden de rijken steeds rijker, terwijl de armen en werkende klasse achterblijft. Hierdoor ontstaan problemen. Daarnaast is de PVDA een progressieve partij, zoals Vooruit en Groen. De partij is voorstander van het homohuwelijk, euthanasie en abortus. Ook wil de partij België democratischer maken, komt op tegen racisme en discriminatie en wil meer maatregelen tegen klimaatverandering. Op buitenlands niveau is de PVDA een voorstander van het internationalisme. De partij is voorstander van Europese samenwerking, maar erg kritisch op de Europese Unie (EU). Ook wil de PVDA dat België zich terugtrekt uit de NAVO.

In tegenstelling tot andere Belgische partijen in de PVDA meertalig. In België zijn er aparte Vlaamse en Waalse partijen, maar de PVDA is de uitzondering hierop. De PVDA is namelijk de enige partij die uitgesproken tegen het federalisme is. De partij wil België weer een eenheidsstaat maken met één parlement en één regering. Volgens de PVDA moeten Belgen juist trots zijn op hun meertaligheid en meer kijken naar wat hen verbindt.

Standpunten

Enkele standpunten van de PVDA uit het partijprogramma zijn:

  • De overheid moet meer doen om mensen aan een vaste baan te helpen.
  • Lonen, uitkeringen en pensioenen moeten verhoogd worden.
  • België moet meer investeren in groene energie.
  • Er moet meer geld uitgegeven worden aan gezondheidszorg, jeugd- en ouderenzorg.
  • Belastingen moeten een stuk eerlijker; grote bedrijven moeten meer belasting betalen.
  • Er moet meer geld uitgegeven worden aan onderwijs.
  • Discriminatie en racisme moeten beter bestreden worden.
  • België moet een actievere rol spelen in de vredespolitiek.
  • Er moet meer geld komen voor goed en goedkoop openbaar vervoer.
  • De Europese Unie democratischer en opener worden. Ook moet de EU zich meer richten op de bevolking.

Parlementsleden

Europees Parlement

Kamer van Volksvertegenwoordigers


Senaat


Vlaams Parlement

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Partij_van_de_Arbeid_van_België&oldid=815443"