Justin Trudeau

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Justin Trudeau
Trudeau visit White House for USMCA (cropped).jpg
Justin Trudeau (2019)
Naam voluit Justin Pierre James Trudeau
Geboren 25 december 1971
Geboren te Ottawa in Canada
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Sophie Grégoire (sinds 2005)
Relatie met
Partij Liberale Partij van Canada
Religie Rooms-katholiek
Stroming
Functie Premier van Canada
Aantreden 4 november 2015
Aftreden
Voorganger Stephen Harper
Opvolger
Functie(s)
Lagerhuislid voor de kieskring Papineau
(sinds 2008)
Partijleider van de Liberale Partij van Canada
(sinds 2013)
Minister voor Intergouvermentele Zaken en Jeugd
(2015-2018)
Premier van Canada
(sinds 2015)
Portaal Portal.svg Politiek

Justin Trudeau (geboren te Ottawa in Canada op 25 december 1971) is de 23e premier van Canada sinds 4 november 2015. Hij is lid van de Liberale Partij van Canada. Daarnaast zit hij sinds 14 oktober 2008 in het Canadese Lagerhuis voor de kieskring Papineau.

Leven

Trudeaus vader is Pierre Trudeau, die ook premier van Canada is geweest. Zelfs is Trudeau opgeleid tot leraar Frans en wiskunde. Hij raakte bekend tijdens de begrafenis van zijn vader in 2000.

Politiek

Trudeau is sinds 2008 lid van het Lagerhuis en werd in 2013 gekozen tot partijleider. In 2015 volgde hij Stephen Harper op als premier. Hiermee werd hij de op een na jongste premier van het land.

De standpunten van Justin Trudeau
Hieronder volgt een stukje over de manier waarop Trudeau denkt over de politiek en wat hij vindt van de Canadese identiteit. De tekst in dit kader beschrijft dus zijn mening.

Trudeau ziet Canada als de eerste postnationale staat ter wereld. Dat betekent dat hij vindt dat Canada als land geen eenduidige, nationale cultuur heeft en dat er dus ook niet zoiets kan zijn als een dominante cultuur. De dominante cultuur van een land is de cultuur die door de meeste mensen in een land wordt gedragen. Volgens Trudeau delen Canadezen wel waarden zoals openheid, medemenselijkheid, ijver, solidariteit, gelijkwaardigheid en gerechtigheid.

Trudeau is een sociaal-liberaal. Hij is een voorstander van vrijhandel en lagere belastingen, maar vindt dat de overheid moet ingrijpen als mensen niet dezelfde kansen hebben, of als grote inkomensongelijkheid en armoede dreigen te ontstaan. Daarnaast wordt Justin Trudeau gezien als progressief: hij is – net zoals de Liberale Partij van Canada – een voorstander van het legaliseren van wiet, het bestrijden van klimaatverandering en gelijke rechten voor de lhbt-gemeenschap. Ten slotte beschrijft Trudeau zich als een feminist.

Lagerhuisverkiezingen in 2015

Bij de Lagerhuisverkiezingen van 2015 kreeg de Liberale Partij van Canada 39,5% van de stemmen en 184 van de 338 zetels. De partij had een meerderheid en kon in haar eentje regeren. Op 4 november 2015 werd Justin Trudeau benoemd tot premier. Diezelfde dag trad ook het kabinet-Trudeau aan.

SNC-Lavalinschandaal

Op 8 februari 2019 verscheen in de Canadese krant The Globe and Mail een stuk waarin stond dat de regering van premier Trudeau zich had bemoeid met de vervolging van het bedrijf SNC-Lavalin. De regering zou aan procureur-generaal (een openbaar aanklager, net zoals een officier van justitie in Nederland) Jody Wilson-Raybould gevraagd hebben om te stoppen met een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf. Op 11 februari 2019 begon de ethische commissie van het Canadese Lagerhuis met een onderzoek. Procureur-generaal Wilson-Raybould had een telefoongesprek opgenomen waaruit bleek dat Trudeau zich inderdaad bemoeide met de vervolging en ook advies over de Canadese wet had ingewonnen bij de oud-voorzitter van het Hooggerechtshof van Canada, Beverley McLachlin. Op 14 augustus 2019 werd het rapport van de commissie openbaar. De commissie concludeerde dat premier Justin Trudeau artikel 9 van de Wet inzake belangenverstrengeling (Conflict of Interest Act) had geschonden en zich dus inderdaad had bemoeid met de vervolging, terwijl dit niet mocht.

Lagerhuisverkiezingen in 2019

Bij de Lagerhuisverkiezingen van 2019 kreeg de Liberale Partij van Canada 33,1% van de stemmen en 157 van de 338 zetels. De partij van Trudeau had niet de meeste stemmen gekregen, maar wel de meeste zetels. Dit kwam door het Canadese kiessysteem waarbij er wordt gewerkt met kieskringen. Liberale kiezers bevonden zich veel verspreider, terwijl Conservatieve kiezers vooral zaten in drie provincies in het westen van Canada. Dit leidde ertoe dat de Liberale Partij in veel kieskringen met zeer kleine meerderheden de grootste partij was, terwijl de Conservatieve Partij in een kleiner aantal kieskringen héél veel stemmen kreeg.

De partij van Trudeau verloor wel haar meerderheid. Uiteindelijk besloot de Liberale Partij alsnog om in haar eentje te regeren. De partij was daardoor erg afhankelijk van de steun van andere politieke partijen.

Lagerhuisverkiezingen in 2019

Justin Trudeau en zijn vrouw Sophie in Hamburg. (2017)

Hoewel de verkiezingen eigenlijk pas voor 2023 gepland stonden, besloot premier Trudeau al in 2021 nieuwe verkiezingen uit te schrijven. In Canada mag de premier dat namelijk doen. Bij de Lagerhuisverkiezingen van 2021 kreeg de Liberale Partij van Canada 32,6% van de stemmen en 160 van de 338 zetels. De partij van Trudeau had wederom niet de meeste stemmen gekregen, maar wel de meeste zetels. Bij deze verkiezingen was hetzelfde gebeurd als bij de verkiezingen van 2019.

De partij van Trudeau besloot om wee in haar eentje te regeren, maar deze keer werd er wel een gedoogakkoord gesloten met de Nieuwe Democratische Partij. Hierdoor is de kans groter dat de Liberalen steun krijgen voor hun plannen in het Lagerhuis.

Privé

Trudeau is sinds 2005 getrouwd met Sophie Grégoire. Zij heet nu Sophie Grégoire Trudeau. Justin Trudeau en zijn vrouw Sophie Grégoire Trudeau hebben samen drie kinderen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Justin_Trudeau&oldid=724032"