Wet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wetten zijn door een overheid opgestelde regels waar de bevolking zich aan moet houden. Want als er geen wetten zouden zijn kan een samenleving niet functioneren. Dan zou het recht van de sterkste en de brutaalste gelden.

Overtreding van een wet wordt gestraft met een boete of een gevangenisstraf. Voor dat laatste moet je het overigens wel erg bont maken. Veel mensen vinden daarom dat de straffen veel te licht zijn.

Wetten zijn vastgelegd in een groot aantal dikke wetboeken. Er zijn zoveel wetten, dat niemand ze allemaal kent. Maar je kunt bij een overtreding nooit beweren dat je niet wist dat iets niet mocht. Want de wetgever heeft bepaald dat "iedere Nederlander geacht wordt de wet te kennen".

De wetten worden in Nederland gemaakt door de regering of de Tweede Kamer. De Tweede Kamer kan de wetten ook veranderen. Ze moet uiteindelijk de wet goedkeuren (of niet) en dan kijkt de Eerste Kamer er nog een keer naar en plaatst de koning er zijn handtekening onder.

Onderwijs

Er is ook een wet over wat kinderen zouden moeten leren op de basisschool. Dit zijn de kerndoelen van het basisonderwijs.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wet&oldid=506369"