Barack Obama

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barack Obama
President Barack Obama.jpg
Barack Obama
Naam voluit Barack Hussein Obama
Geboren 4 augustus 1961
Geboren te Honolulu, Hawaï
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Michelle Obama
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Protestantisme
Stroming
Functie 44e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 2009
Aftreden 20 januari 2017
Voorganger George W. Bush
Opvolger Donald Trump
Functie(s)
44e president van de Verenigde Staten
Senator voor Illinois
Portaal Portal.svg Politiek

Barack Hussein Obama (Honolulu, Hawaï, 4 augustus 1961), was van 20 januari 2009 tot 20 januari 2017 de 44e president van de Verenigde Staten. Hij is een Democraat. Ook was hij de eerste "zwarte" Amerikaanse president: voor hem waren er allemaal maar blanke presidenten geweest.

Verkiezingen

2008

Op 4 november 2008 won hij de presidentsverkiezingen van John McCain. Op 20 januari 2009 werd hij ingehuldigd. Hij is de eerste "zwarte" president. Obama's moeder (Ann Dunham) is blank en zijn vader is zwart. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse president niet blank is. Tijdens de verkiezingen zei hij vaak "Change", (Nederlands: "Verandering") omdat hij dingen wilde veranderen.

2009

Toen hij pas een paar maanden president was, kreeg Obama al de Nobelprijs voor de Vrede.

2012

In november 2012 waren er weer nieuwe verkiezingen. Obama moest het opnemen tegen de Republikein Mitt Romney. Hoewel Obama eerst in de peilingen ruim voor stond, stonden Obama en Romney later bijna gelijk. Uiteindelijk won Obama met 50,5% van de stemmen, tegen Romney 47,9%. Zo werd hij herkozen tot president voor nog eens vier jaar.

2014

In maart 2014 kwam Obama naar Nederland voor een nucleaire top, een belangrijke vergadering met heel veel wereldleiders over kernwapens.

Trivia

  • In zijn vrije tijd beoefent Barack het basketballen.
  • Hij is getrouwd met Michelle Obama en heeft 2 dochters.
  • In 2008 beweerde De Volkskrant dat Barack Obama Friese voorouders zou hebben. Hij zou afstammen van Barack Obbema. Dit is echter niet waar (zie artikel hier onder). Wel verbleef een van zijn voorouders als Pilgrim Father in Leiden in de zeventiende eeuw.

Link

Barack Obama: een Fries of een Leidenaar?


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barack_Obama&oldid=627229"