Barack Obama

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Barack Obama
President Barack Obama.jpg
Barack Obama
Naam voluit Barack Hussein Obama
Geboren 4 augustus 1961
Geboren te Honolulu, Hawaï
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Michelle Obama
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Protestantisme
Stroming
Functie 44e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 2009
Aftreden 20 januari 2017
Voorganger George W. Bush
Opvolger Donald Trump
Functie(s)
44e president van de Verenigde Staten
Senator voor Illinois
Portaal Portal.svg Politiek

Barack Hussein Obama (Honolulu, Hawaï, 4 augustus 1961), was van 20 januari 2009 tot 20 januari 2017 de 44e president van de Verenigde Staten tussen 2009 en 2017. Obama was lid van de Democratische Partij en de eerste Afro-Amerikaanse president.

Obama wist door de Kredietcrisis, die ontstond onder George W. Bush, de verkiezingen van 2008 met gemak van John McCain te winnen. Obama beloofde zijn kiezers change (verandering) en hope (hoop). Obama wilde iedere Amerikaan een zorgverzekering geven, zodat iedereen verzekerd was. Deze wet wordt Obamacare genoemd. Tijdens zijn eerste termijn was Obama druk met het oplossen van de economische crisis en te voorkomen dat grote bedrijven failliet gingen. Ook beloofde hij de strijd tegen terrorisme te stoppen; iets wat uiteindelijk niet is gebeurd. Obama stopte weliswaar de oorlog in Irak, maar niet in Afghanistan. Tijdens zijn presidentschap zou ook Islamitische Staat in Syrië en Irak opkomen en wist Obama Al Quaida-leider Osama bin Laden te vermoorden. Obama wist in 2012 de verkiezingen te winnen van Mitt Romney. Obama zette zich in zijn tweede termijn onder meer in voor het klimaatakkoord van Parijs, het opheffen van het embargo met Cuba, een anti-atoomverdrag met Iran. Onder Obama werd het homohuwelijk legaal (na uitspraak van het Hooggerechtshof) en konden homoseksuelen dienen in het leger. Het sluiten van Guatanamo Bay is hem niet gelukt.

Na zijn presidentschap werd Obama opgevolgd door Donald Trump, die verkiezingen van Hillary Clinton won. Amerikanen zijn verdeeld over Obama's beleid. Veel Republikeinen vonden dat hij te veel geld uitgaf, terwijl veel linkse Amerikanen vonden dat hij juist te weinig deed om het leven van Amerikanen te verbeteren. Ook was er veel kritiek op Obama om zijn daden voor Amerikanen van kleur; waarvoor hij te weinig zou hebben gedaan.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Obama werd geboren op 4 augustus 1961 in Honolulu, Hawaï. Hij was de zoon van Ann Dunham en Barack Obama Sr. Zijn moeder was Amerikaans en haar familie kwam oorspronkelijk uit Engeland. Zijn vader komt uit Kenia en kwam in 1960 naar de Verenigde Staten voor een uitwisselingsprogramma. Hier ontmoette hij de moeder van Obama en de twee trouwden zes maanden later. Zijn moeder verhuisde kort naar de geboorte van Obama naar Seattle, terwijl zijn vader in Hawaï bleef voor zijn studie. In 1962 verhuisde zijn vader ook naar Seattle, maar zijn ouders gingen een jaar later uit elkaar. Obama's vader verhuisde hierna terug naar Kenia en zo slechts één keer terugkomen naar de Verenigde Staten om Obama te zien (in 1971). Zijn vader overleed tijdens een verkeersongeluk in 1982. Obama was toentertijd 21 jaar oud.

Obama's moeder trouwde in 1965 met Lolo Soetoro, die uit Indonesië kwam. Soetoro werd zo de stiefvader van Obama. Hij verhuisde in 1966 naar Indonesië en Obama verhuisde met zijn moeder naar Indonesië in 1967. De familie woonde in een rijke wijk van Jakarta. Hier heeft Obama ook Indonesisch geleerd, aangezien hij naar Indonesische scholen gingen tussen zijn 6e en 10e. Obama ging echter bij zijn opa en oma in Honolulu wonen in 1971. Op Hawaï ging hij naar privéschool, waar hij in 1979 afstudeerde. Zijn moeder bleef in Indonesië wonen tot 1980, toen ze opnieuw scheidde. Na zijn afstuderen verhuisde Obama naar Los Angeles, waar hij verder ging studeren. Tijdens zijn studie sprak hij zich uit tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. In 1981 verhuisde hij naar New York City, waar hij studeerde aan de Columbia-universiteit. Hier studeerde hij politicologie en was vooral geïnteresseerd in internationale relaties. Uiteindelijk studeerde hij af in 1983.

Huwelijk en familie

De familie in 2009

Na zijn studie ging Obama werken bij de Business International Corporation en later als projectleider bij de City College of New Yorkin 1985. Obama ontmoette in de jaren 1980 Sheila Miyoshi Jager, met wie hij een relatie had. Obama had haar twee keer ten huwelijk gevraagd, maar de familie van Sheila was hier tegen. Hierna werd de relatie verbroken.

In de jaren 1980 verhuisde Obama naar Chicago, Illinois. Hier ging werken bij de Developing Communities Project. Uiteindelijk ging verder studeren aan de Harvard Law School in 1988 en slaagde hier in 1991. Datzelfde jaar ging hij werken bij de University of Chicago Law School. Hier was hij professor tussen 1992 en 1998. Obama werkte ook voor een campagne om mensen aan te moedigen te stemmen.

Obama ontmoette in 1989 Michelle Robinson, die bij hetzelfde bedrijf als Obama werkte. De twee trouwden uiteindelijk op 3 oktober 1992. Hierna kreeg Michelle Obama te maken met een miskraam, maar uiteindelijk kreeg het paar twee kinderen:

  • Malia Ann in 1998
  • Natasha (Sasha) in 2001

Ook heeft de familie twee honden gehad, Bo en Sunny. Bo overleed echter in 2021.

In de politiek

Obama als senator in 2005

In 1996 stelde Obama zich verkiesbaar voor de Senaat van de staat Illinois. Obama werd verkozen als de opvolger van senator Alice Palmer, die stopte als senator. Het district waarvoor Obama senator was omvatte het zuiden van Chicago. Obama was een gematigde senator en zette zich in voor het hervormen van de gezondheidszorg. Obama was ook voorstander van de uitbreiding van de sociale zekerheid en het bestrijden van armoede, voornamelijk bij kinderen. Obama werd in 1998 herkozen en bleef in de Senaat van Illinois tot 2004. Later zou hij zich ook inzetten voor de hervorming van de doodstraf en het bestrijden van etnische profilering bij de politie.

Senator namens Illinois

Obama werd in 2004 verkozen tot de Amerikaanse Senaat namens de staat Illinois. Obama was een fel tegenstander van de Irakoorlog, die onder president George W. Bush in 2003 begonnen was. Obama wilde zorgen voor meer duidelijkheid over de uitgaven van de Amerikaanse overheid. Hierdoor kwam er een website, waarop alles makkelijk te vinden is. Ook steunde hij een wet waardoor immigranten makkelijker naar de Verenigde Staten konden. In 2006 maakte hij een wet voor steun aan Congo-Kinshasa en in 2008 steunde hij de sancties tegen Iran.

Tijdens het tweede termijn van het presidentschap van Bush brak de Kredietcrisis uit. Dit was de zwaarste economische crisis sinds de Grote Depressie en zorgde voor werkloosheid en inflatie. Hierdoor wonnen de Democraten veel zetels. Bush kon zich na twee termijnen niet opnieuw verkiesbaar stellen. De Republikeinen kozen hierop John McCain als hun presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2008. Obama stelde zich verkiesbaar om de Democratische presidentskandidaat te worden. Uiteindelijk ging de strijd voor het Democratische presidentskandidaatschap tussen Obama en Hillary Clinton. De Democraten kozen vervolgens Obama als hun presidentskandidaat, die het vervolgens tegen John McCain opnam. Obama koos Joe Biden als zijn running mate. Obama won de verkiezingen met vrij grote meerderheid. Hij won 365 van de 538 kiesmannen en 52,9% van de stemmen. De verkiezingen hadden ook een vrij hoge opkomst, voornamelijk onder Latino's en Afro-Amerikanen.

Obama geeft een speech

Tijdens zijn campagne gebruikte Obama vaak de woorden Change (verandering) en Hope (hoop), aangezien hij de Verenigde Staten wilden verbeteren. Na zijn overwinning sprak zijn beroemde speech:

Aanhalingsteken openen This is our time, to put our people back to work and open doors of opportunity for our kids; to restore prosperity and promote the cause of peace; to reclaim the American dream and reaffirm that fundamental truth, that, out of many, we are one; that while we breathe, we hope. And where we are met with cynicism and doubts and those who tell us that we can't, we will respond with that timeless creed that sums up the spirit of a people: Yes, we can.
Dit is onze tijd om mensen terug naar werk te sturen en de deuren van mogelijkheid voor onze kinderen te openen; om welvaart terug te brengen en vrede te bewaren; om de American Dream terug te claimen en de fundamentele waarheid te bevestigen, dat wij allen één zijn; dat terwijl wij ademen, wij hopen. En waar we mensen met cynisme en twijfel omtmoeten en hun die zeggen dat "wij het niet kunnen"; daartegen zullen wij zeggen dat de tijdloze hebzucht de geest van de mensen oproept: Ja, dat kunnen wij!
— Obama, 4 november 2008
Aanhalingsteken sluiten

Presidentschap (2009-2017)

Eerste termijn (2009-2013)

Zie voor meer info over de verkiezingen: Amerikaanse presidentsverkiezingen 2008
Obama tijdens de verkiezingen van 2008

Obama werd beëdigd op 20 januari 2009 als de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten. Dit is vrij bijzonder, aangezien alle presidenten voor hem blank zijn geweest. Obama kreeg meteen te maken met de financiële crisis. Tijdens zijn eerste termijn was hij vooral bezig om dit op te lossen. Obama zorgde ervoor dat de gezondheidszorg voor kinderen werd uitgebreid. Daarnaast kwam er zijn bekende Obamacare, dat veel mensen een betere gezondheidszorg gaf. Ook leende hij geld aan Amerikaanse bedrijven om te voorkomen dat deze failliet gingen, waaronder de autobedrijven Chrysler en General Motors. Hiermee wilde Obama de economie stimuleren en te voorkomen dat meer mensen werkeloos werden. Het probleem was dat veel van deze plannen de staatsschuld van de Verenigde Staten verhoogden. Deze staatsschuld was al erg hoog, mede door de strijd tegen terrorisme van George W. Bush. De Republikeinen hielden na 2011 ook regelmatig plannen van Obama tegen. Ook waren er protesten van de Tea Party-beweging, tegen Obama's plannen om de sociale zekerheid te verbeteren. Deze leidden soms tot government shutdowns, die soms wekenlang duurden.

Obama en zijn regering in de War Room. Op de televisie volgen zij het binnenvallen van de villa van Osama bin Laden, die achter de aanslagen op 11 september 2001 zat.

Na de schietpartij in Sandy Hook op 16 januari 2013 wilde Obama strengere wetten voor wapens, maar uiteindelijk werden slechts bepaalde type wapens verboden. Schietpartijen, onder andere op scholen, zijn nog altijd een probleem in de Verenigde Staten. In 2013 kreeg Obama ook veel kritiek, aangezien uitlekte dat de NSA jarenlang veel mensen had bespioneerd. Ook vond dit in het buitenland plaats en zelfs de telefoongesprekken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel werden afgeluisterd. Dit kwam aan het licht nadat Edward Snowden naar buiten kwam met dit nieuws, waarna ook anderen volgden. Dit zorgde voor veel spanningen tussen de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Obama zorgde er in 2009 voor dat homoseksuelen en transgenders in het Amerikaans leger konden dienen. Hiermee maakte hij het Don't Ask, Don't Tell-beleid ongedaan, dat sinds de jaren 1990 in gebruik was. Obama richtte zijn aandacht ook op klimaatverandering en olievelden werden niet meer uitgebreid.

Op buitenlands gebied zette Obama de strijd tegen terrorisme voort. Hoewel hij dat beloofd een einde te maken aan de oorlog in Afghanistan, werd dit niet gedaan. Obama wilde terreurbeweging Al-Qaida bestrijden en wist Osama Bin Laden te pakken te krijgen (die werd vermoord door het Amerikaans leger). Tijdens de Syrische Burgeroorlog kwam een andere terreurgroep op, namelijk Islamitische Staat (IS). Ook zorgden de opstanden en revoluties tijdens de Arabische Lente ervoor dat de Amerikanen ingrepen in het Midden-Oosten. Zo greep het leger onder Obama in in o.a. Libië en Syrië. Toen hij pas een paar maanden president was, kreeg Obama al de Nobelprijs voor de Vrede. Obama begreep zelf niet waarom hij deze kreeg, aangezien hij nog weinig had gedaan. Later kwam hierop veel kritiek, aangezien de vele oorlogen niet zorgde voor meer vrede.

Tweede termijn (2013-2017)

Zie voor meer info over de verkiezingen: Amerikaanse presidentsverkiezingen 2012
De verkiezingsuitslag van 2012

In 2012 waren er opnieuw verkiezingen en Obama stelde zich herkiesbaar. Hij nam het op tegen de Republikein Mitt Romney. Obama won de verkiezingen met een kleinere meerderheid als de vorige keer. Dit maal won hij 332 van de 538 kiesmannen en 51% van de stemmen. Toch kreeg Obama hierdoor een tweede termijn. In zijn tweede termijn werd de economische crisis steeds minder. Obama bereikte een akkoord met Iran over het stoppen met nucleaire wapens in 2015. Ook maakte hij een einde aan het handelsembargo met Cuba, dat al sinds president John F. Kennedy in 1962 in plaats was. Obama bezocht ook het land; de laatste keer dat een Amerikaanse president dit deed was in 1928. Onder Obama bleven de banden met Rusland zich verslechteren, vooral nadat de Russen de Krim binnenvielen in 2014. Ook de banden met de volksrepubliek China begonnen zich te verslechters. In maart 2014 kwam Obama naar Nederland voor een nucleaire top, een belangrijke vergadering met heel veel wereldleiders over kernwapens.

Obama ontmoet de Russische president Vladimir Poetin

In 2015 ondertekenden de Amerikanen het klimaatakkoord van Parijs, wat een belangrijke stap was om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Obama verklaarde in 2013 voorstander te zijn van het homohuwelijk. In 2015 zou het homohuwelijk in de gehele Verenigde Staten worden toegestaan, nadat het Amerikaans Hooggerechtshof zich hiervoor uitsprak. Hoewel Obama hier geen invloed heeft, steunde hij het wel. Na twee termijnen kon Obama zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. Uiteindelijk kozen de Democraten Hillary Clinton als hun presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2016, terwijl de Republikeinen Donald Trump kozen. Uiteindelijk won Trump de verkiezingen en werd hierdoor de opvolger van Obama. Obama eindigde zijn presidentschap met:

Aanhalingsteken openen Yes, we can! Yes, we did!
Ja, dat kunnen wij. Ja, dat hebben wij gedaan.
— Obama, 10 januari 2017
Aanhalingsteken sluiten

Na zijn presidentschap

Obama en president Donald Trump in 2017

Na zijn presidentschap bleef Obama in Washington D.C. wonen, maar dan in een ander huis dan het Witte Huis. Obama schreef na zijn presidentschap een boek en geeft nog steeds veel speeches over de gehele wereld. Hij wordt vaak als spreker gevraagd bij universiteiten en openingen van gebouwen. Obama zamelde ook geld in na de orkanen Irma en Harvey, die de zuidelijke staten, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden hard troffen. Ook zamelde hij geld in voor de bouw van zijn presidentiële bibliotheek, die momenteel in aanbouw is. In 2018 werd bekend dat hij en zijn vrouw documentaires gaan maken voor Netflix. Obama sprak zich in 2019 uit tegen cancelcultuur.

Hoewel Obama zich uit de politiek teruggetrokken had, bleef hij een fel tegenstander van president Donald Trump. Obama bekritiseerde Trumps uitspraken en beleid, voornamelijk zijn aanpak van de COVID-19-pandemie en de Black Lives Matter-protesten. In 2020 steunde hij de presidentscampagne van Joe Biden, die het opnam tegen zittend president Trump tijdens de verkiezingen van dat jaar. Biden won de verkiezingen, maar Trump weigerde de uitslag te erkennen. Volgens Trump waren de verkiezingen gestolen. Obama noemde dit "onpresidentieel". Na de bestorming van het Amerikaans Capitool in 2021 sprak Obama zich, zoals andere politici, uit tegen Trump. Obama gaf zelfs Trump de schuld van de bestorming.

Nagedachtenis

Imago

Obama in de Oval Office

Obama is was tot een paar jaar geleden president en daardoor hebben historici nog niet echt een mening over hem gevormd. Tijdens zijn presidentschap had Obama periodes waarin hij erg populair was en periodes waarin hij totaal niet-populair was. Aan het einde van zijn presidentschap waren de meeste Amerikanen tevreden over zijn presidentschap. Obama wilde veel dingen veranderden, maar veel van zijn veranderingen zijn kleiner uitgevallen. Ook moest hij vaak samenwerken met de Republikeinen om zijn plannen door de Senaat te krijgen. Zijn plan voor de gezondheidszorg, Obamacare, wordt zowel gezien als iets goeds als iets slechts. Het is de belangrijkste uitbreiding van de gezondheidszorg sinds de jaren 1960. Obama zorgde ervoor dat de Verenigde Staten uit de Kredietcrisis kwamen, maar de economie kwam pas op gang onder zijn opvolger Donald Trump. Republikeinen en Democraten strijden er nog steeds om, of Obama of Trump verantwoordelijk is voor de economische groei. Ook was Obama de eerste president die zich uitsprak voor lhbt-rechten. Hij zorgde dat homoseksuelen en transgenders konden dienen in het Amerikaans leger. De invoering van het homohuwelijk in de gehele Verenigde Staten viel samen met zijn presidentschap. Overigens was Obama hiervoor niet verantwoordelijk, hoewel hij het wel steunde.

Veel Republikeinen hebben kritiek op Obama, aangezien hij een grotere overheid wilde. Zijn plannen voor de gezondheidszorg en onderwijs worden als slecht gezien door hen. Linkse Amerikanen hebben ook kritiek op Obama. Obama zou te weinig hebben gedaan voor minderheden en arme Amerikanen. Ook verbrak Obama zijn belofte om het Afghanistan-oorlog te stoppen en Guatanamo Bay te sluiten. Ook de conservatieve nieuwszender Fox News was erg tegen Obama en toonde vaak schandalen van hem. In vergelijking met George W. Bush, Bill Clinton en Donald Trump had Obama overigens vrij weinig schandalen. Hierdoor werd hij ook wel No Drama Obama genoemd.

Monumenten en vernoemingen

Op dit moment zijn er nog monumenten voor Barack Obama of zaken die naar hem vernoemd zijn. Dit heeft ermee te maken dat Obama's presidentschap nog niet zo lang geleden eindigde. Net als andere presidenten krijgt Obama een presidentiële bibliotheek, aangezien dit een traditie is in de Verenigde Staten. De Barack Obama Presidential Center zal een bibliotheek met museum worden over Obama's leven en presidentschap. Dit gebouw is momenteel in aanbouw en zal in 2022 geopend worden in de buurt van Chicago in Illinois.

Weetjes

  • In zijn vrije tijd beoefent Barack het basketballen.
  • Hij is getrouwd met Michelle Obama en heeft 2 dochters.
  • In 2008 beweerde De Volkskrant dat Barack Obama Friese voorouders zou hebben. Hij zou afstammen van Barack Obbema. Dit is echter niet waar (zie artikel hier onder). Wel verbleef een van zijn voorouders als Pilgrim Father in Leiden in de zeventiende eeuw.

Link

Barack Obama: een Fries of een Leidenaar?


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barack_Obama&oldid=847023"