Bill Clinton

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bill Clinton
Bill Clinton.jpg
Officiële foto
Naam voluit William Jefferson Blythe IV Clinton
Geboren 19 augustus 1946
Geboren te Hope, Arkansas
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Hillary Clinton
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Baptisme
Stroming
Functie 42e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 1993
Aftreden 20 januari 2001
Voorganger George H.W. Bush
Opvolger George W. Bush
Functie(s)
42e president van de Verenigde Staten
40e en 42e gouverneur van Arkansas
50e procureur-generaal van Arkansas
Portaal Portal.svg Politiek

William "Bill" Jefferson Blythe IV Clinton (Hope, Arkansas, Verenigde Staten, 19 augustus 1946), was de 42ste president van Amerika.

Clinton heeft zijn vader, William Jefferson Blythe III, nooit gekend omdat hij drie maanden nadat Bill was geboren overleed door een auto-ongeluk. Zijn moeder en George Clinton (zijn stiefvader) hebben hem opgevoed. Hij studeerde rechten aan de University of Oxford (de Universiteit in Oxford). Daardoor is hij 6 jaar gouverneur geweest.

Democraat

Clinton was de eerste democraat die 2 keer 4 jaar in het witte huis heeft mogen wonen. Daardoor kwam ook een einde aan de overwinningen van de republikeinen want de republikeinen hadden 12 jaar achter elkaar een president. Bill Clinton won de verkiezingen van 1992 tegen George H.W. Bush (dat is de vader van George W. Bush, de president van Amerika) en de president die er toen was. Toen Bill Clinton aan de macht was werd de economie van Amerika steeds beter er was minder werkloosheid. de mensen weten niet zeker of dit aan Clinton lag maar er wordt in ieder geval veel over gesproken.

William J. Clinton Foundation

Bill Clinton heeft ook een vereniging op gericht, het Clinton Foundation. Het Clinton Foundation is in 2001 opgericht. In eigen land is het foundation er vooral voor economische versterking via microfinancieringen. In ontwikkelingslanden is het foundation er vooral voorde bestrijding van AIDS, opleidingen van hulpverleners en de beschikbaarheid van medicijnen. Verder doet het Clinton foundation ook heel veel aan het klimaat. Ook heeft Clinton een oproep gedaan aan de 24 grootste steden over het klimaat. Chicago, Los Angeles, New York, Londen, Caïro, Delhi, Mexico-City en ook andere steden sloten zich aan bij Clintons Initiatief over het Klimaat (CGI)

Seksschandaal

Bill Clinton is ook 2 keer in het nieuws geweest over een seksschandaal. Op 8 mei 1991 zou Clinton Paula Jones hebben verkracht. De rechter hoeft niet te weten of Clinton het echt heeft gedaan. Eigenlijk is de vraag meer of Clinton berecht zou kunnen worden als president. Ook zou hij Monica Lewinsky hebben verkracht

Hillary Clinton

De vrouw van Bill Clinton, Hillary Clinton is ook een hele bekende in de politiek. Ze is de leider van de democraten en heeft zich kandidaat gemaakt om presidente te worden. Dit zou de eerste Amerikaanse vrouwelijke president worden. Ze is dit niet geworden uiteindelijk. Ze werd daarna wel van 2008 trot en met 2012 minister van Buitenlandse Zaken in de regering van president Obama.

Zie ook:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bill_Clinton&oldid=627227"