George Washington

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Washington
Gilbert Stuart, George Washington (Lansdowne portrait, 1796).jpg
Een van de bekendste portretten van George Washington, gemaakt door Gilbert Stuart (1796)
Naam voluit
Geboren 22 februari 1732
Geboren te Westmoreland County, Virginia
Overleden 14 december 1799
Overleden te Mount Vernon, Virginia
Gehuwd met Martha Washington (1759-1799)
Relatie met
Partij geen
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 1ste president van de Verenigde Staten
Aantreden 30 april 1789 (als president)
Aftreden 4 maart 1797
Voorganger geen
Opvolger John Adams
Functie(s)
1ste president van de Verenigde Staten
Portaal Portal.svg Politiek

George Washington (Westmoreland, Virginia, Verenigde Staten, 22 februari 1732 - Mount Vernon, Virginia, 14 december 1799), was de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika. George Washington is een van de belangrijkste en bekendste presidenten van de VS geweest en staat hiermee in hetzelfde rijtje als Abraham Lincoln en Thomas Jefferson. Washington heeft een enorme bijdrage gegeven bij het ontstaan van het Amerika wat we nu kennen.

Washington was een van de Founding Fathers, een groep van nakomelingen van de oorspronkelijke kolonisten die naar Amerika verhuisden voor een beter bestaan. De Founding Fathers zorgden ervoor dat de Dertien Koloniën, toen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, in opstand kwamen en uiteindelijk onafhankelijk werden in 1783 als de Verenigde Staten van Amerika. Deze opstand wordt de Amerikaanse Revolutie genoemd, die grotendeels gevoerd werd door middel van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Washington leverde een belangrijke bijdrage in de strijd, zowel politiek als militair. Hij vocht in verschillende slagen mee en stelde daarnaast mede de onafhankelijkheidsverklaring en de grondwet op. Na de oorlog trad Washington af als leider om daarna democratisch gekozen te worden als president, wat hij twee termijnen lang was. Washington werd uiteindelijk opgevolgd door John Adams.

George Washington heeft door zijn enorme invloed in de beginjaren van de Verenigde Staten veel beroemdheid en vernoemingen gekregen. Niet alleen is er een staat naar hem vernoemd (Washington), maar ook Washington D.C. is naar hem vernoemd en deels ontworpen. Washington zelf heeft echter nooit in de hoofdstad, en daarmee het Witte Huis, gewoond. De reden was dat de hoofdstad nog in aanbouw was en daarom is Washington de enige president die nooit in het Witte Huis heeft gewoond (het was pas klaar tijdens het presidentschap van zijn opvolger). Daarnaast zijn er bekende verhalen over hem, zoals de kersenboom die hij als kind omhakte en het oversteken van de Delaware.

Koloniale periode

Jeugd en opleiding

Op 22 februari 1732 werd Washington geboren te Westmoreland County in Virginia. Washington stamde uit een rijke Engelse familie en was het kind van Augustine Washington en zijn tweede vrouw Mary Ball Washington. Washington stamde hiervoor af van John Washington, zijn overgrootvader. John zou in 1656 naar Virginia zijn geïmmigreerd om vervolgens stukken land en slaven op te kopen, waar tabak op verbouwd werd. George groeide op Popes Creek, maar leefde er niet lang. Op zijn derde verhuisde de familie naar een ander landgoed, genaamd Epsewasson. Ook hier bleef de familie niet lang. Op zijn zesde verhuisde de familie naar Ferry Farm. Washington was een van de zeven kinderen die de geboorte overleefden. Hij had twee halfbroers, drie broers en een zus. Drie kinderen zouden hiervan sterven voordat ze volwassen waren.

Volgens de legende zou Augustine George een kleine hakbijl voor zijn verjaardag hebben gegeven toen het gezin in Ferry Farm woonde. George wilde deze hakbijl graag proberen en hakte hiervoor een kersenboom om die vlak bij het huis staat. Dit was echter de favoriete kersenboom van zijn vader. Toen zijn vader vroeg of hij het had gedaan antwoordde hij "ja". Zijn vader werd hierdoor niet boos op hem, aangezien hij eerlijk was geweest. Later bleek dat verhaal nooit gebeurd was. Het verhaal is vermoedelijk bedacht door Parson Weems, die een biografie schreef over Washington na zijn dood. Weems zou het hebben gebaseerd op verhalen van mensen die Washington als kind kenden, maar hiervoor ontbreekt bewijs.

Toen hij 11 jaar oud was overleed zijn vader. Zijn broer Lawrence werd hierdoor zijn rolmodel. Washington werd opgevoed onder invloed van de familie Fairfax, een vrij belangrijke familie uit die tijd. Lawerence trouwde namelijk met Ann Fairfax. Haar broer George William Fairfox was een belangrijke vriend van Washington, net als zijn vrouw Sally. Epsewasson was geërfd door Lawrence en die veranderde de naam naar Mount Vernon, als ereteken naar admiraal Edward Vernon. Ferry Farm werd gegeven aan George. Na de dood van Lawrence kwam ook Mount Vernon in Washingtons bezit. Door de dood van zijn vader kon Washington niet naar Engeland om te studeren. Hierdoor werd hij geschoold door een priester in Fredericksburg, Virginia. Washington kreeg onder meer les in wiskunde en bleek talent te hebben voor het maken van kaarten. Hij hield van lezen en las over o.a. het leger, landbouw en geschiedenis. Washington wilde deelnemen aan de Royal Navy, maar zijn moeder vond dat geen goed idee.

Begin van carrière

George Washington zou aanvankelijk landmeter worden. Op school kwam hij hiermee in aanraking tijdens een praktijkles buiten. In 1748 ging hij met zijn buurman Fairfox mee om land te meten. Hier verzamelde hij waardevolle ervaring. Op 17-jarige leeftijd begon hij een professionele carrière en werkte voor Culpeper Country. Zijn eerste opdracht volbracht hij binnen 2 dagen tijd Later zou hij ook voor de Ohio Company dit werk doen.

Nadat zijn broer overleed werd Washington commandant. Washington besloot hierdoor het landmeten op te geven en als een soldaat te gaan leven. Virginia was toentertijd in vier districten verdeeld. Washington wilde het belangrijke Noordelijke District overzien, maar kreeg uiteindelijk het Zuidelijke District. Echter, de generaal van het Noordelijke District vertrok naar de staat Maryland. Washington solliciteerde meteen voor de baan, maar de Britse regering had een ander klusje voor hem. Hij werd naar het noorden gezonden om daar te voorkomen dat er oorlogen kwamen met de Fransen en indianen. Washington was toen 21 jaar oud en wilde zichzelf bewijzen, waardoor hij op het aanbod inging. Hij kreeg de opdracht om een ultimatum over te brengen aan de Fransen. Washington maakte veel indruk door manier waarop hij het antwoord van het ultimatum van de Franse commandant overbracht aan de Britse commandant. Uiteindelijk zouden de Britten in oorlog met de Fransen raken. De Fransen werden gesteund door een aantal Indianenstammen. De oorlog zal later gewonnen worden door de Britten

Amerikaanse Revolutie

Farm-Fresh bullet go.png Zie Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Washington in 1793/1794

In 1774 liepen de spanningen in de Dertien Koloniën hoog op, dit betekende dat er veel protest was tegen de Britten. George Washington werd gekozen tot een van de afgevaardigden van het Continental Congress (vergadering). In de tweede samenstelling van het Congres werd hij ook gekozen. In 1775 werd hij zelfs opperbevelhebber van de troepen tegen de Britten. In Boston leidde de troepen andere burgers op, om zo het leger te vergroten.

In maart 1776 werden de Britten verdreven uit Boston. Echter liep het in New York City met de verdediging heel anders. Dankzij Washington kon het grootste gedeelte van het leger wegkomen uit New York. In 1776 viel het leger van Washington Trenton aan en won uiteindelijk. Deze overwinning werd gezien een verandering. De Amerikanen waren nu sterker aan het worden dan de Britten. In 1780 begon Frankrijk de Amerikanen te steunen. Uiteindelijk werd in 1783 de oorlog beëindigd. De Britten verklaarden dat de V.S. een nieuw land werden. Washington verliet het leger en ging weer terug naar zijn landgoed.

Independence Day

De vertegenwoordigers van de 13 koloniën wilden een document waarin precies stond wat ze wilden. Dat was vrijheid. Iedereen was gelijk en had even grote kansen. Dit was een uitgangspunt van de Verlichting, vrijheid en gelijkheid. Ze geloofden dus niet dat iemand door geboorte beter was, ook al het de aanstaande koning. Vooral de filosofie van John Locke was terug te vinden in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. De verklaring werd op 4 juli 1776 getekend en is nog steeds een belangrijke feestdag voor de Amerikanen. Het heet nog steeds Independence Day. De onafhankelijkheidsverklaring was een belangrijke inspiratiebron voor de Franse Revolutie, die echter heel anders zou verlopen dan de Amerikaanse Revolutie.

President

Washington als president

Na de onafhankelijkheidsoorlog wilde Washington zijn oude leven weer oppakken. Hij was erg bekend in de Verenigde Staten en werd bijna beschouwd als een koning. Toch wilde Washington hier niks van weten. In 1787 werd Washington gevraagd als voor de Constitutional Convention. In deze conferentie werd gediscussieerd tussen de voor- en tegenstanders van een sterke overheid. Washington's mening werd daarin heel belangrijk gevonden. Washington was voor een sterke overheid en wist iedereen die twijfelde over de streep te krijgen. Uiteindelijk werd de nieuwe grondwet goedgekeurd. Hierna werd Washington gekozen als de allereerste president van de Verenigde Staten.

Op 30 april 1789 werd hij ingehuldigd als president. Dit gebeurde in New York City. John Adams werd de eerste Vice-president en zou later de tweede president van de Verenigde Staten worden. Washington wist dat bij alles wat hij deed, het iets te zeggen had voor toekomstige presidenten. Officieel was Washington geen voorstander van een partij. In werkelijkheid was dit anders. Washington had meer gemeen met de Federalisten, dan met de republikeinen van Thomas Jefferson. Washington was als president de enige in die tijd die het hele hooggerechtshof (de belangrijkste en hoogste rechters van de V.S.) kon benoemen. Ook heeft Washington de Amerikaanse hoofdstad uitgekozen. In 1791 gaf hij aan dat hij het parlement, een dus de hoofdstad, langs de rivier de Potomac wilde hebben. Later zou dit uitgroeien als Washington D.C..

In 1792 werd Washington opnieuw gekozen als president. Een van de grootste problemen toen waren de spanningen tussen Engeland en Frankrijk. In deze oorlog stond hij aan de kant van de Britten, die Amerika juist hadden bezet, en niet voor de Fransen, die hielpen bij de bevrijding. Dit kwam waarschijnlijk door het uitbreken van de Franse Revolutie, waar Washington tegen was. Toch wist Washington de Verenigde Staten neutraal te houden. In de laatste maanden van zijn presidentschap werd er een verdrag opgesteld tussen Engeland en de V.S. Door dit verdrag trokken de Britse troepen zich terug uit de V.S. Toen er een nieuwe president werd gekozen, stuurde Washington een brief naar het parlement. In de brief stond dat de V.S. moesten oppassen met bondgenootschappen die te nauw werden.

Na Washington werd John Adams president. Washington had zich niet opgegeven voor de presidentsverkiezingen. In principe had hij tot aan zijn dood herkozen kunnen blijven worden, omdat er toen nog geen wet was die dat verbood. (Pas na Franklin Delano Roosevelt, die wel vier keer gekozen werd, werd de wet aangepast naar een maximum van twee termijnen ofwel acht jaar.)

Laatste jaren

Na zijn presidentschap ging Washington weer terug naar zijn landgoed. Toch bleef hij leider van het leger, met tegenzin. Hij was leider van het leger omdat er in 1798 een oorlog dreigde met Frankrijk, maar dit gebeurde nooit. Op 14 december 1799 overleed Washington aan een keelontsteking, hij was 67 jaar. Hij werd begraven op zijn landgoed, waar hij ook overleed.

Vernoemingen

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_Washington&oldid=551365"