Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Alcohol

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het dagelijks leven wordt de term alcohol gebruikt voor een alcoholische drank. Mensen drinken dit omdat het ervoor zorgt dat je je beter gaat voelen. Maar je kunt niet meer helder nadenken als je te veel alcohol op hebt. Daarom mag je dan ook niet meer autorijden. Jonge kinderen mogen dus ook helemaal geen alcohol drinken. Soms wordt (geconcentreerde) alcohol ook wel gebruikt als ontsmettingsmiddel of schoonmaakmiddel.

Als je verslaafd bent aan alcohol (zie kopje alcoholisme) en je drinkt veel te veel, dan kan dat je hersens beschadigen. Bij alle winkels is er daarom ook een leeftijdsgrens: kinderen onder de 18 jaar mogen geen drank kopen. Voor jongeren is het extra gevaarlijk omdat hun hersenen nog in de groei zijn.

Alcohol

Bier

In bier zit alcohol. Van alcohol kun je je heel licht gaan voelen in je hoofd. Als je te veel bier drinkt, word je dronken. Alcohol ontstaat door het gisten van suikers die in vruchten en granen zitten. Bij het gisten worden suikers en granen omgezet in alcohol en koolzuurgas. Het koolzuurgas bestaat uit belletjes en die zitten bijvoorbeeld in bier en champagne. Alcohol ziet er uit als water, maar als alcohol in drank zit, kun je het ook ruiken, proeven en na een tijdje ook voelen.

De eerste bierbrouwers

Als je bier gaat maken wordt dat brouwen genoemd. Dit wordt al heel lang gedaan. In Mesopotamië (dat ligt onder Irak) ontdekten de mensen voor het eerst wat ze met gistende granen konden doen. Al heel lang geleden brouwden ze daar bier. De oude Egyptenaren offerden ook bier aan de goden. Zij zouden door dat bier aardig zijn voor de mensen.

Het brouwen nu

Tegenwoordig gaat het brouwen van bier heel anders dan vroeger. Het is een ingewikkeld proces van malen, mengen, koken, filteren en gisten. Vroeger gebeurde dit in oude kuipen en koperen pannen, nu worden vooral stalen ketels gebruikt. De dingen om bier te maken zijn ongeveer het zelfde gebleven: granen, water, gist en hop, maar nu worden er heel veel verschillende soorten bier gemaakt.

Andere dranken met alcohol

Wijn

Wijntje.jpg

Naast bier is wijn één van de meest gebruikte dranken waar alcohol in zit. Wijn wordt gemaakt van druiven. Die groeien het best in landen waar het warm is zoals: Griekenland, Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk. Net als bier was wijn bij de Grieken en Romeinen een geliefde drank. Maar wijn was voor de rijke mensen en bier voor het gewone volk. Nu is wijn drinken heel gewoon. Veel mensen nemen graag een glaasje wijn voor of na het eten. Elke wijn smaakt anders en ze hebben verschillende kwaliteiten. De duurdere wijnen worden soms jarenlang opgeslagen in houten vaten in speciale wijnkelders om de juiste smaak te krijgen.

Alcohol en jongeren

Veel jongeren gaan in het weekend een avondje stappen met hun vrienden, naar de kroeg, de disco of bijvoorbeeld een feest. Een biertje of breezer hoort er dan bij, denken ze, maar is dat wel zo? Helaas bestaan er onder de jongeren veel misverstanden over drank. Het grootste misverstand is dat je het moet drinken om het leuk te hebben. Alcohol drinken lijkt heel normaal, je ziet het iedereen overal doen in reclames, films en soaps. In cafés, restaurants of thuis. Zeker acht van elke tien volwassenen drinken wel eens of regelmatig alcohol. In een groep is het vaak moeilijk om nee te zeggen tegen alcohol want de andere zeggen dan vaak: Ach joh, neem toch gewoon een biertje, doe toch niet zo braaf. Waarom beginnen jongeren met het drinken van alcohol? Niet omdat het zo lekker is, want dat weet je vaak niet als je het nog nooit hebt gedronken. Meestal is het uit nieuwsgierigheid, maar ook om er bij te horen. Drank is cool denken veel jongeren. Er zijn ook jongeren die drinken omdat ze onzeker zijn, gepest worden of zich eenzaam voelen. Je moet vaak een sterke wil hebben om je niet te laten overhalen alcohol te drinken.

De grenzen

Hoe kleiner je lichaam, hoe gevoeliger het is voor de gevolgen van alcohol. Als je regelmatig alcohol gebruikt kan dat de ontwikkeling van je lichaam vertragen. Jongeren kunnen daarom beter geen alcohol drinken tot ze zijn uitgegroeid, dat is zo rond je 18de. Alcohol mag dan ook alleen verkocht worden aan jongeren boven de 18. Toch komt gebruik van alcohol vaak onder de 18 jaar voor. Dit gebeurt dan meestal thuis of op een feestje. Jongeren drinken om uit te proberen of om grenzen te verkennen.

Hoeveel kunnen mensen drinken zonder gevaar voor schade?

Meisjes en vrouwen drinken meestal minder dan jongens en mannen. Voor meisjes en vrouwen ligt de grens bij maximaal 2 glazen per dag, voor jongens en mannen bij 3. Meer is slecht voor je lichaam. Helaas houden veel mensen zich niet aan deze regel. Uit onderzoek blijkt dat niet alleen volwassenen, maar ook jongeren maar al te vaak over de grens gaan. Wie op jongere leeftijd al veel drinkt, loopt een grotere kans om verslaafd te raken.

Een giftige stof

Hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe slechter hij kan nadenken. Niet voor niets zijn er zoveel reclamespotjes over geniet, maar drink met mate. Een beetje alcohol is niet erg, maar teveel is dus niet goed voor je. Mensen raken vaak heel blij na een of twee glazen drank. Voor mensen die ouder zijn dan 45 jaar is een glas per week genoeg.

Kater

Omdat alcohol giftig is hebben veel mensen last van zware hoofdpijn en overgevoeligheid voor licht en geluid de dag na het drinken van veel glazen alcohol. Dit heet een kater. Niet iedereen heeft hier last van. Sommige mensen zijn er gewoon gevoeliger voor.

De hersenen

Je hersenen kunnen aangetast worden door drank. Alcohol komt via de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Het bloed zorgt ervoor dat de stof dan door je hele lichaam wordt verspreid. Als de alcohol je hersenen heeft bereikt merk je dat je licht wordt in je hoofd. Alcohol verdooft de hersenen. Dronken mensen zien de dingen om zich heen niet goed meer en kunnen niet goed nadenken. Vaak zeggen of doen ze dingen waar ze later spijt van hebben. Wie in een korte tijd heel veel drinkt, kan een black out krijgen. Dat is een storing in je geheugen. Meestal herinner je je dan niet meer wat er is gebeurd. Mensen die jaren lang meer dan 25 glazen per week drinken, worden later meestal ziek. Hun geheugen wordt steeds slechter en ze krijgen moeite met denken. De Rus Korsakov was de eerste die het ontdekte. Daarom heet deze ziekte het Korsakov-syndroom. Mensen met het Korsakov-syndroom zijn langzamerhand niet meer te helpen. Hun hersenen zijn aangetast doordat ze jarenlang veel te veel alcohol hebben gedronken. Het kan soms zo erg zijn dat ze dood kunnen gaan.

De lever

Vreemde en giftige stoffen die je lichaam binnen komen worden verwerkt in je lever. Alcohol is zo’n giftige stof. Je lever doet er 1 tot anderhalf uur over om een glas alcohol te verwerken. Drinkt iemand 4 glazen bier dan doet de lever er 6 uur over om het te verwerken. Sommige mensen denken dat koffie drinken, een rondje rennen of een koude douche nemen helpt, dat is dus niet waar. Als iemand iedere dag heel veel alcohol drinkt kan de lever dat na een paar jaar niet meer aan. Hij gaat kapot, je cellen sterven af. Deze ziekte waaraan je dood kan gaan heet: levercirrose.

Alcoholisme

Alcohol is niet alleen een giftige stof, maar het is ook verslavend. Net als nicotine en sigaretten. Aan roken raak je heel snel verslaafd. Gelukkig is dat bij alcohol niet zo. Niet iedereen die wel eens een glaasje drinkt, raakt verslaafd. Dit gebeurt alleen bij mensen die heel gevoelig zijn voor alcohol of bij mensen die heel veel drinken. Langzamerhand kunnen ze dan niet meer zonder drank. Die mensen heten alcoholisten en de verslaving heet alcoholisme. Hun lichaam is aan alcohol gewend en vraagt dan steeds meer. De drank bepaalt hun leven. Vaak beginnen ze ’s morgens al met drinken. Dan stoppen ze een tijdje en opeens beginnen ze te trillen en worden ze ziek. Verslaafde mensen hebben meestal grote problemen, meestal gaan ze daardoor drinken. Hun gezondheid gaat achteruit, ze kunnen niet meer werken en raken hun baan kwijt, terwijl tegelijkertijd drank veel geld kost. Ouders die verslaafd zijn aan drank kunnen vaak niet meer goed voor hun kinderen zorgen. Dan is er hulp nodig. De kinderen gaan dan meestal naar pleeggezinnen.

Afkicken

Een alcoholist die wil afkicken, kan daar hulp voor krijgen. Bijvoorbeeld bij een afkickcentrum. Afkicken is van je verslaafdheid afkomen. Het valt niet mee en het lukt alleen als je het echt zelf wil en doorzet. Het vervelende aan alcoholisme is dat het nooit echt helemaal overgaat. Een alcoholist die van de drank af is, kan nooit voor de gezelligheid een glaasje mee drinken, want anders wordt hij zo weer verslaafd.

De rol van de overheid

De mensen die Nederland besturen, de mensen van de overheid, proberen volwassenen en jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van drank. Er komt veel reclame op tv over drank. De beelden in de reclames komen vaak hard aan. Dat is de bedoeling. Het zal je maar overkomen dat je zo dronken bent dat je op de wasmand gaat zitten poepen.

De wet

De overheid maakt wetten. De wet die over drank gaat heet: Drank- en horecawet. Daar staat onder andere in dat winkeliers, cafébazen en beheerders van kantines geen alcohol mogen verkopen aan jongeren onder de 18.

Glaasje op

Iedereen weet dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Ongelukken in het verkeer eisen jaarlijks rond elfhonderd slachtoffers. In veel gevallen speelt alcohol een grote rol. Heel vaak zijn daar jongeren bij betrokken.

Je hoeft niet bang te zijn als je iemand ziet die dronken is. Probeer wel altijd een beetje uit de buurt te blijven!

Waarom geen alcohol onder de 18?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen weet je dat alcohol niet zo gezond is en vooral voor de hersenen erg slecht is.

Vooral bij jongeren onder de 18 jaar heeft het grote gevolgen. Je hersenen zijn tot je 25e in ontwikkeling. Als je alcohol gaat drinken ontwikkelen je hersenen zich minder goed. Hoe meer je drinkt, hoe groter de schade is aan je hersenen. Je kunt daardoor minder goed leren en je concentreren dan wanneer je niet gedronken hebt. Daarnaast geldt dat hoe jonger je begint aan alcohol hoe groter de kans is dat je later een alcoholverslaving krijgt. Dit willen je ouders en de overheid voorkomen want alcoholverslaving is een groot probleem.

Daarnaast zorgt alcohol ook dat je hersenen geremd worden in de ontwikkeling. Kortom, hou je dus aan de wet om niet voor je 18e verjaardag te drinken. Het is natuurlijk altijd beter om helemaal niet te drinken, maar als je behoefte hebt om te beginnen doe het dan na je 18e verjaardag. Heb je die behoefte niet? Dan is het beter om gewoonweg niet te beginnen of pas te beginnen als jij er klaar voor bent.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alcohol&oldid=738838"