Bloed

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bloedsomloop

Bloed is een rode vloeistof die in mensen en veel dieren zit. De rode kleur komt door de rode bloedlichaampjes. Het zorgt ervoor dat onze organen zuurstof krijgen zodat ze het goed blijven doen. Bloed is ook een transportmiddel van voedingsstoffen en afvalstoffen door ons lichaam.


In één druppel bloed zitten 6 miljoen cellen per kubieke millimeter. Vroeger kon niemand ze zien, omdat toen de microscoop nog niet was uitgevonden. Toen men onderzoek deed over bloed sneden ze in een slagader. Daaraan konden ze zien dat het onder druk stond. Ook hadden ze het bloed geproefd, ze vonden het zoet smaken en dachten dat er suiker in zat.

Waarom hebben we bloed in ons lichaam en niet gewoon water ?

In je lichaam zit bloed. Bloed bestaat uit: Bloedcellen, vetten, eiwitten, zouten, suiker en afvalstoffen. Deze dingen zitten in het bloed om zuurstof naar spieren en organen toe te brengen. Een orgaan( zoals je hersenen) heeft zuurstof nodig om te kunnen werken.

Hoe komt het dat bloed stolt ?

Als je een wondje hebt komt er een korstje overheen. Dat heet bloedstolling. Bloedplaatjes raken dan de wand aan van het bloedvat dat op de plek van het wondje zit. Op de wand zit een stofje dat heet fibrinogeen. Dit is vloeibaar en als het een bloedplaatje aanraakt wordt het een draadje van fibrine. Na een paar seconden wordt dit een soort web van draden die de wond samen met de bloedplaatjes dichten.

Wat bloed is

Ons bloed bestaat uit een dunne lichtgele vloeistof die ook wel plasma wordt genoemd. In ons plasma zitten witte bloedlichaampjes, rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes. Door de rode bloedlichaampjes is ons bloed rood. We hebben ongeveer 5 liter bloed in ons lichaam. Ons hart pompt ons bloed door ons lichaam, daarbij komt het ook in de longen. In de longen nemen de rode bloedlichaampjes de zuurstof die we inademen op. Tijdens de reis doen de rode lichaampjes nog meer; ze nemen afgewerkte stoffen op zoals koolzuurgas en waterdamp.

Bloed wordt door je lichaam verspreid via de bloedsomloop. Bloed stroomt door aderen.

Waarom is bloed rood ?

De Nederlandse microscopist Antoni van Leeuwenhoek had het idee geopperd dat de rode kleur van het bloed is toe te schrijven aan de ‘ kleine bolletjes’ die wij nu rode bloedcellen noemen, hoewel hij ze door de lens van de microscoop moet hebben gezien als lichtgele vlekken. Elke rode cel bevat een eiwit, hemoglobine. Het eiwit zorgt ervoor dat er zuurstof in je lichaam komt en dat het bloed stroomt.

Hebben dieren ook bloed?

Ja, de meeste wel, en zeker de grotere diersoorten. Maar insecten en spinachtigen hebben een andere stof met dezelfde functie, hemolymfe. Bij sommige dieren heeft het bloed een andere kleur dan rood; het bloed van inktvissen is bijvoorbeeld blauw.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bloed&oldid=737449"