Rood (kleur)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rood.png

Rood is een kleur. Rood is de kleur van bloed, en veel warme dingen zien er ook een beetje rood uit. In het kleurenspectrum ligt het dan ook naast infrarood, wat warmtestraling is.

In de natuur zijn rode dieren of kikkers vaak giftig.

Rood staat ook voor gevaar of voor liefde. Rood wordt ook een signaalkleur genoemd en waarschuwt ons. Denk aan de gevarenborden of verbodsborden bij de verkeersborden of de brandweer. Ook het rode verkeerslicht, remlichten, reflectors en knipperlichten bij een spoorwegovergang waarschuwen ons.

Rood was vroeger de kleur van de koning (denk aan de koningsmantel) of de macht.

In de politiek staat rood voor de linkse socialistische partijen als de SP en de PVDA. Het verwijst ook naar het communisme. Bekend is het rode boekje van Mao.

In de heraldiek wordt rood keel genoemd.

Het pigment vermiljoen rood wordt van het mineraal cinnaber gemaakt dat kwik bevat en daarom giftig is. Dit pigment was zo zeldzaam en duur, dat alleen een keizer of een koning er recht op had. Andere tinten rood zijn cadmiumrood, karmijn (karmozijn) dat van luizen (Cochenille) wordt gemaakt, rode oker (een aarde kleur) en ossenbloed. Plantenwortels als die van Meekrap geven een rode kleurstof af.

De Hex kleurcode voor rood is #FF0000

Andere rode tinten

Vermiljoen - #cb2821


Crimson of karmozijn - #dc143c


Cadmium rood - #c9252c


Karmijn rood - #a2231d


Scharlaken rood - #FF2400


Robijn rood - #E0115FAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rood_(kleur)&oldid=720542"