Groen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook Groen (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Groen
Green vs RGB green.svg

Groen is een van de secundaire kleuren in het CMYK kleursysteem. Als je met verf of drukinkt evenveel van de primaire kleuren cyaan (C) en geel (Y) mengt (subtractieve kleurmenging), dan krijg je de kleur groen. Lichtgroen krijg je door iets meer geel toe te voegen dan blauw en donkergroen door iets meer blauw toe te voegen dan groen. Zie ook kleurencirkel.

Bij gekleurd licht (RGB systeem) uit een schijnwerper zoals in een theater of TV-studio (additieve kleurmenging) is groen juist een primaire kleur, samen met rood en blauw.

In de natuur zijn de meeste dingen groen. Het oud Germaanse woord grōniz betekent ook zoiets als groeien. Planten zijn groen door bladgroenkorrels (Chlorofyl). Groen heeft een verband met nieuw leven en fris. Daarom worden de nieuwe mensen (beginners) ook wel groentjes genoemd.

Het leger gebruikt ook verschillende kleuren groen om niet op te vallen (camouflage).

De volgende dingen zijn bijvoorbeeld groen:


Je hebt ook nog verschillende soorten groen. Turquoise is een soort blauw met nog een groenachtig tintje.

Vroeger was groen vooral de kleur van rijkdom, kooplieden, bankiers en de lage adel. Het is ook de kleur van de Islam.

Groen wordt vaak gekoppeld aan de natuur, leven, gezondheid, jeugd, lente, hoop en afgunst. De Romeinen versierde al hun huizen in de winter met groene takken als de kleur van hoop. Het idee voor de kerstboom is hetzelfde.

Groen werkt ook rustgevend. In de operatiekamer wordt je bij een operatie bedekt met groene lakens en draagt het personeel groene kleding.

In de politiek is groen vaak de kleur van de milieubeweging en -partijen, zoals GroenLinks en partij voor de dieren.

Groen in een verkeerslicht geeft aan dat je mag doorgaan (net zoiets als groeien).

In de oudheid werd het groen pigment verdigris gemaakt van geoxideerd koper of brons, dat blauwgroen wordt als het roest. Nadeel van dit pegment was, dat het kon verkleuren, slecht mengde met andere kleuren en giftig was. Er zijn planten als varens, weegbree, brandnetel en de bast van de berk waarmee een groene kleurstof kan worden gemaakt voor het kleuren van wol of textiel. Het verkleurd of bleekt echter makkelijk bij wassen.

Na 1900 kreeg je chroomgroen dat veiliger was. Groene aarde (soort klei) is een natuurlijk pigment dat al sinds de tijd van het Romeinse Rijk wordt gebruikt.

De HEX kleurcode voor groen is #00FF00.

Andere tinten groen

RGB groen - #00FF00


methylgroen - #478800


Internet groen - #008000


Donkergroen - #006400


Licht groen - #90EE90


Limoen groen - #32CD32


Fel groen - #66FF00


Artisjok of legergroen - #4B6F44



Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groen&oldid=889008"