Paprika

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paprika
Capsicum annuum

Paprika Rumba.jpg

Leefgebied Oorspronkelijk in Zuid-Amerika
Leefomgeving divers, plantages
Behoort tot de Nachtschadefamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Een paprika (Capsicum annuum) is een vrucht/groente uit de nachtschadefamilie.

De naam 'paprika' komt uit het Hongaars, in dat land is de groente namelijk heel populair.

Er zijn drie zeer bekende paprika soorten. Een rode paprika, een gele paprika en een groene paprika. Maar er zijn ook paprika's in het oranje, wit, chocolade, zuurstok gestreept en paars. Ze bevatten veel vitamine C. Biologisch gezien, zijn het bessen.

Galerij

Sommige mensen maken ruzie over de uitspraak van het woord. Sommige mensen zeggen 'paaprika' en anderen mensen zeggen 'papprika'. Maar het mag allebei gezegd worden.

De paprika is verwant aan de scherpe Spaanse peper.

Paprika's komen oorspronkelijk uit Mexico , Midden-Amerika , het Caribisch gebied en het noorden van Zuid-Amerika. Peperzaden werden in 1493 in Spanje geïmporteerd en vervolgens door Europa en Azië verspreid. De milde paprikacultivar werd ontwikkeld in de jaren 1920 in Szeged, Hongarije. De beste groeiomstandigheden voor paprika's zijn onder meer warme, vochtige grond met een temperatuurbereik van 21 tot 29 ° C.

De naam peper is door Europeanen gegeven toen Christoffel Columbus de plant mee naar Europa bracht. In die tijd was zwarte peper (peperkorrels), van de niet-verwante plant Piper nigrum afkomstig uit India, een zeer gewaardeerde specerij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paprika&oldid=779006"