Violet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Violet.PNG

Violet is een kleur. De kleur komt als zevende en ook laatste kleur voor in de regenboog, naast indigo en net voor het menselijk oog onzichtbare ultraviolet. Violet komt van het Frans en de betekenis ervan is viool, een bloem of een muziekinstrument. Violet is ook een meisjesnaam. Andere woorden voor violet zijn: paars, purper en lila.

Met verf meng je blauw en rood om violet te krijgen. In het CMYK kleurensysteem dat de drukker gebruikt is violet een mengsel van cyaan en meer magenta. Met het RGB kleurensysteem op een beeldscherm of met gekleurd theater of TV-studiolicht meng je rood en meer blauw licht om violet te krijgen. Zie ook kleurencirkel.

Geschiedenis van violet

Violet heeft een lange geschiedenis en is al van ouds een koninklijke kleur. oorspronkelijk omdat de Tyrische paarse kleurstof in de oudheid extreem duur was. De Romeinse keizers droegen paarse toga's, net als de Byzantijnse keizers. Tijdens de Middeleeuwen werd violet gedragen door bisschoppen en universiteitsprofessoren. Het werd ook vaak gebruikt in de kunst als de kleur van de kleding van de Maagd Maria. In de Chinese schilderkunst vertegenwoordigt de kleur violet de "eenheid die de dualiteit van Yin en yang overstijgt" en "de ultieme harmonie van het universum".  In het hindoeïsme en het boeddhisme wordt paars en/of violet gekoppeld met de zogeheten kruinchakra. Volgens onderzoeken in Europa en de Verenigde Staten is paars en/of violet de kleur die mensen het vaakst gekoppeld met extravagantie (vreemdheid) en individualisme, het ongebruikelijke, het kunstmatige en dubbelzinnigheid. Het was vanaf ca. 1900 de kleur van de rouw.

Violet of paars

Violet is net als rood, oranje, geel, groen, blauw een spectrale kleur en ligt in de kleurencirkel tegenover geel (complementair). Paarsen zijn eigenlijk alle varianten of tinten tussen blauw en violet, waarbij in de geschiedenis paars meer naar rood gaat. Echt violet is voor beeldschermen lastig te maken.

Kleurstoffen of pigmenten

De vroegste violette pigmenten die door mensen worden gebruikt, gevonden in prehistorische grotschilderingen, werden gemaakt van de mineralen mangaan en hematiet. Mangaan wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt door inheemse Australiërs, of door de Hopi - indianen van Arizona om rituele voorwerpen te kleuren.

De beroemdste violet-paarse kleurstof in de oudheid was Tyrisch paars, gemaakt van een soort zeeslak genaamd de murex, gevonden rond de Middellandse Zee. Ook de zee-egel kan een violette kleurstof leveren.

Tijdens de Middeleeuwen maakten de meeste kunstenaars paars of violet op hun schilderijen door rode en blauwe pigmenten te combineren. Orcein, of paars mos, was een andere veel voorkomende violette kleurstof. Het was al bekend bij de oude Grieken en werd gemaakt van een korstmos genaamd archil of dyer's moss ( Roccella tinctoria ), gemengd met urine.

In de 18e eeuw begonnen scheikundigen in Engeland, Frankrijk en Duitsland de eerste kunstmatige synthetische kleurstoffen te maken. Cudbear is een kleurstof die wordt gewonnen uit orchideeën-korstmossen die kan worden gebruikt om wol en zijde te verven, zonder het gebruik van bijtmiddel. Het recept is lang geheim gehouden.

Rond dezelfde tijd werd Frans paars in Frankrijk ontwikkeld. Ook hier werd een korstmos behandeld met urine of ammoniak.

Kobaltviolet is een synthetisch pigment dat werd uitgevonden in de tweede helft van de 19e eeuw en wordt gemaakt door een soortgelijk proces als kobaltblauw, ceruleanblauw en kobaltgroen. Het is het violette pigment dat tegenwoordig het meest wordt gebruikt door kunstenaars, samen met mangaanviolet.

Mauveine , ook bekend als anilinepaars en Perkin 's mauve, was de eerste synthetische organische chemische kleurstof, bij toeval ontdekt in 1856.

In de daarop volgende jaren kwam er een nieuwe familie van violette synthetische organische pigmenten, chinacridonen genaamd, op de markt. De kleuren in de groep variëren van dieprood tot violet van kleur. Ze zijn sterk bestand tegen zonlicht en wassen, en worden gebruikt in olieverf, aquarelverf en acryl, maar ook in autolakken en andere industriële coatings.

De meeste organische kleurstoffen uit planten(delen) zoals bessensap of druiven kunnen flink vlekken geven, maar zullen uiteindelijk verbleken in de was of het zonlicht.

Voor de (pre-) impressionisten als Vincent van Gogh was de komst van synthetisch violet en de verftube een uitkomst. Hij gebruikte het als contrastkleur bij oranje en geel.

Andere violet tinten

Violet - #7F00FF


Elektrisch violet - #8F00FF


Levendig violet - #9F00FF


Webviolet - #EE82EE


Donker violet - #9400D3


Ultra violet - #645394


Viooltje - #4C2882


Druiven - #6F2DA8


Cudbear, Lavendel of heide - #B57EDC


Mauve (Kaasjeskruid) - #E0B0FF


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Violet&oldid=720731"