Ultraviolet
Ultraviolet of kortweg UV is een soort vorm van violet. Het is een van de twee kleuren die mensen niet met het blote oog kunnen zien (de andere kleur is infrarood).
Bijen kunnen wel ultraviolet zien. Daardoor zien ze bepaalde bloemen beter dan mensen.
Ultraviolet betekent letterlijk 'voorbij violet'. Het heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij speciale lampen (blacklight) die witte kleding sterker doet oplichten dan andere kleuren. Ook zogeheten neonkleuren of glow-in-the-dark figuurtjes lichten extra op.
Vaak worden deze UV lampen in een discotheek gebruikt. In bankbiljetten zitten vezeltjes die onder ultraviolet lampen oplichten en zo op echtheid kunnen worden gecontroleerd.
Ultraviolet licht van de zon is vaak schadelijk. Als ultraviolet op de huid komt, reageert het op de straling door kleurstof aan te maken, wat de huid bruin maakt. Als dat beperkt gebeurd is het niet zo erg. Want ultraviolet zonlicht kan zonnebrand veroorzaken. Zonnebrandcrème kan een deel van deze straling tegenhouden, op basis van het soort dat wordt gebruikt. Dat wordt aangegeven met de UV-factor. Hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming. Teveel zonnen is slecht voor de huid, want ultraviolette straling kan huidkanker veroorzaken. Vooral baby's en kinderen zijn hier gevoelig voor en moeten beschermd worden. Lichte kleding zoals een T-shirt houdt maar een klein beetje UV tegen. Ook de ooglens kan op de lange duur dof worden; staar noemen ze dat en komt vaker bij oudere mensen voor. Een zonnebril dragen kan dat voorkomen.
Het goede van UV licht is dat het vitamine D3 aanmaakt in de huid. Bij een tekort aan D3 kun je ziek worden (rachitis). Het UV licht reageert met het pigment stofje melanine wat de huid bruin kleurt. Roodharige mensen hebben dit vaak maar weinig in hun huid en kunnen daardoor veel sneller verbranden.