Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

Wijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een glas rode wijn.
Een wijngaard in het land San Marino.

Wijn is een alcoholische drank gemaakt van druiven. Verschillende landen staan bekend om hun wijn, zoals Frankrijk en Italië. Wijn is al heel lang bekend, ook de Romeinen dronken wijn en hadden er zelfs een eigen god voor, Bacchus (Grieks: Dionsyos)! Dat is lang niet de oudste wijn, al rond 7000 voor Christus verbouwden de Mesopotamiërs wijn. Door handel met de Levant werd wijn daar ook bekend, en daarna kreeg Egypte het kunstje ook door. Iemand die gespecialiseerd is in wijn wordt een vinoloog genoemd. Je hebt ook oenologie, maar dat gaat niet echt om de smaak van de wijn.

Soorten

Je hebt drie soorten wijn:

Top 10 wijnproducerende landen

Deze tien landen produceerden de meeste wijn in 2011.

  1. Frankrijk
  2. Italië
  3. Spanje
  4. Verenigde Staten
  5. Argentinië
  6. Volksrepubliek China
  7. Australië
  8. Chili
  9. Zuid-Afrika
  10. Duitsland

Nadelen van wijn

Als je een beetje wijn op hebt, kun je wat vrolijker worden. Ga je echter door, dan kun je dronken worden. Uiteindelijk kun je er heel ziek van worden. Bovendien heeft het een slechte invloed op je hersenen. Je wordt vergeetachtiger als je ouder bent. Klik hier voor meer informatie.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wijn&oldid=606323"