Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Suiker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Suiker vinden veel van ons lekker, we weten dat het in snoepjes en koekjes zit om het lekker zoet te maken maar het zit niet alleen daarin. Suiker is een voedingsmiddel die slecht is voor het lichaam en proberen er zo min mogelijk van binnen te krijgen. Maar zonder dat we het weten krijgen we al snel te veel suiker binnen. Dat komt door de verborgen suikers. Suiker zit in bijna alle voedingsmiddelen, zo ook in groente, fruit en brood, daarom krijgen we er snel te veel van binnen zonder dat we dat door hebben. Als we te veel suiker in ons lichaam krijgen is er een kans dat je te zwaar wordt, en overgewicht krijgt. Overgewicht kan bijdragen aan het krijgen van diabetes type 2. Ook is suiker slecht voor je tanden, de zoete smaak wordt omgezet in zuur, daardoor krijg je sneller gaatjes. Suiker kan ook verslavend werken, er zit een stofje in wat een beloningsgevoel geeft, dat zorgt er voor dat je meer suiker wil eten. Het speelt een grote rol hoe vaak je te veel suiker binnen krijgt.

Sugar-258113 960 720.jpg

Op veel producten is te zien hoeveel gram suiker erin zit. Het is te vinden bij de voedingswaarde, daar vind je alle voedingsstoffen met de waardes van wat er in het product zit. Hierop is ook het aantal gram suiker te vinden, dat staat onder de koolhydraten. Door voedingswaardes van producten te vergelijken weet je wat een bewuste keuze is om te kopen en te eten of drinken. Bijvoorbeeld het verschil tussen magere yoghurt of magere vruchtenyoghurt.

Hoeveel suiker mag je per dag?

  •  kind 4 tot 8 jaar mag 35 gram (bijna 9 suikerklontjes) per dag
  • kind 9 tot 13 jaar mag 51 gram (bijna 13 suikerklontjes) per dag
  •  volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes) per dag
  •  volwassen vrouw mag 50 gram (12,5 suikerklontjes) per dag

Lightproducten

Tegenwoordig zijn er veel lightproducten in de winkels te vinden. In die producten zit nog maar heel weinig of bijna geen suiker meer maar behoud wel de zoete smaak. In die producten worden suikers vervangen door zoetstoffen, ook wel e-nummers genoemd. E-nummers zijn geen natuurlijke stoffen wat betekent dat het slecht is voor mensen. Door het voedingscentrum is er een ADI vastgesteld, dat is de aan Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Wat betekent dat er een aantal gram is bepaald van de hoeveelheid e-nummers die je mag binnen krijgen. Als je daar overheen gaat kan het schadelijk worden voor het lichaam.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Suiker&oldid=588508"