Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Barbados

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbados
Barbados

Flag of Barbados.svg Coat of arms of Barbados.svg Barbados locator map.png

Hoofdstad Bridgetown
Aantal inwoners 292.336 (2017)
Oppervlakte 430 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (sinds 1966)
Gouverneur Mia Mottley (sinds 2018)
Godsdienst Christendom (49,4%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Barbadiaanse dollar
Volkslied In Plenty and In Time of Need
Nationale feestdag 30 november
Landcode BRB


Barbados is een land in Noord-Amerika en bestaat uit een enkel eiland. Barbados is een zogenaamde eilandstaat in het Cabribisch gebied. Ook behoort Barbados bij de Bovenwindse eilanden. Barbados wordt ook wel Bimshire of Litle England genoemd. Barbados ligt ten oosten van Saint Vincent en de Grenadines en Saint Lucia.

Bestuurlijke indeling

Barbados is verdeelt in 11 parishes. In 1645 zijn deze parishes ontstaan. Sinds 1967 hebben ze geen functie meer. Dit zijn de elf parishes:

Staatsinrichting

Barbados is een parlementair democratisch koninkrijk, met als staatshoofd Koningin Elizabeth II. Barbados wil eigenlijk een republiek worden, maar wil wel in het Britse Gemenebest blijven.

Barbados wordt bestuurd door een kabinet en de Minister-president. Dit is meestal de leider van de grootste partij. Het parlement van Barbados bestaat uit twee kamers, net als in Nederland. De twee kamers zijn:

  • Het lagerhuis (de Assemblée)
  • Het hogerhuis (Senaat)

De leden worden aangewezen door de Gouverneur-generaal. Verders heeft Barbados ook een Ridderorde: De Orde van Sint-Andreas en Barbados zit ook nog in de Caribische Gemeenschap.

Politieke Partijen

De 3 grootste politieke partijen op Barbados zijn:

Onderwijs

Barbados heeft goed onderwijs. Hoewel Barbados een klein eiland is, zijn er wel veel universiteiten. Op Basisschool en op het Middelbaar onderwijs worden de leerlingen streng gedisciplineerd. Eigenlijk mag alleen het hoofd van de school de leerlingen slaan, maar sommige leraren doen dit ook. Dure privéscholen en één openbare school doen niet aan lijfstraffen.

Godsdienst

Economie

Op Barbados zijn er twee belangrijke bronnen van inkomsten: Het toerisme en de banken. In de industrie worden rum, suikerriet, melasse en textiel geproduceerd. Ook hebben de eilanders het hoogste inkomen van Centraal- en Zuid-Amerika.

Bekend persoon uit Barbados

Flora en Fauna

Er zijn weinig dieren op Barbados. Dit komt omdat Barbados ver van het vaste land af ligt en er ook geen eiland russen barbados en de het vaste land liggen. De dieren die wel op Barbaods leven hebben zich aan gepast aan de inwoners.

Geografie

Barbados ligt in de Atlantische Oceaan en bestaan voor het grootste gedeelte uit koraalkalksteen. Op Barbados komen aan de oceaan vaak koraal stranden voor. De Noord- en Oostkust zijn erg wild, dus de meeste toeristen zijn te vinden aan de Zuid- en Westkust. Er zijn weinig grote rivieren op Barbados en het hoogste punt is Mount Hillaby met 340 m.

Zie Ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barbados&oldid=664191"