Barbados

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbados
Barbados

Flag of Barbados.svg Coat of arms of Barbados.svg Barbados locator map.png

Hoofdstad Bridgetown
Aantal inwoners 288.000 (2021)
Oppervlakte 430 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Sandra Mason (sinds 2021)
Premier Mia Mottley (sinds 2018)
Religie Christendom (75,6%)
Geen religie (20,6%)
Overig (3,8%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Barbadiaanse dollar
Volkslied In Plenty and In Time of Need
Nationale feestdag 30 november
Landcode BRB

Barbados is een land en eiland in de Caribische Zee. Barbados behoort tot de Kleine Antillen en is het meest oostelijke Caribische eiland. Waar alle andere Caribische eilanden in een lijn liggen, ligt Barbados daarnet buiten. Barbados ligt ten oosten van Saint Vincent en de Grenadines en Saint Lucia. Op het eiland spreekt men Engels en de hoofdstad is Bridgetown. Barbados heeft als bijnaam Bimshire of Little England (Klein Engeland).

Oorspronkelijk werd Barbados bewoond door de Kalinago. In de 15e eeuw werd het eiland veroverd door Spaanse ontdekkingsreizigers. Het eiland werd geclaimd door Spanje en vervolgens door Portugal. Toch waren het de Engelsen die in 1627 de eerste succesvolle vaste kolonie stichtten. De Britten gebruikten het eiland als een plaats voor plantages met slavernij. In 1807 werd de slavernij in het Britse Rijk afgeschaft, waardoor ook op het eiland. Dit zorgde voor grote armoede op het eiland. In 1966 werd Barbados onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, maar de Britse koning(in) was tot en met 2021 het staatshoofd van het land. In 2021 besloot Barbados om een eigen president te benoemen, waardoor koningin Elizabeth II niet meer het staatshoofd van het land was. Barbados is een van de rijkste landen in het Caribisch Zeegebied.

Geschiedenis

Voor de kolonisatie

Een Spaanse kaart van Barbados

De eerste bewoners van Barbados kwamen rond 1600 v.Chr. naar het eiland toe. Het is onduidelijk hoelang deze mensen er bleven en wanneer (en waarom) ze uiteindelijk zijn weggegaan. Ergens tussen de 4e en 7e eeuw werd het eiland bewoond door Arawakken, een stam uit het Amazonegebied. Deze inwoners kwamen er door via boten van eiland naar eiland te gaan. De Arawakken werden tussen de 12e en 13e eeuw verjaagd door de Kalinago, die erg gewelddadig waren. Hierdoor woonden er alleen maar Kalinago op Barbados.

Koloniale periode

Het is onbekend wanneer de eerste Europeaan in Barbados aankwam. Barbados werd waarschijnlijk ergens tussen de 15e en 16e eeuw voor het eerst ontdekt. Hoewel sommige bronnen stellen dat dit de Spanjaarden waren, gaan veel historici ervanuit dat het de Portugezen waren. De Portugezen zouden het ontdekt hebben tijdens hun toch naar de Portugese kolonie Brazilië. De Europeanen gaven niet heel veel om het eiland, hoewel de Spanjaarden er een kolonie probeerden op te zetten. Op 14 mei 1625 kwam het eerste Engelse schip op het eiland aan. In 1627 werd de eerste succesvolle Engelse kolonie op het eiland gesticht, genaamd Hometown. Deze kolonie bestond uit zo'n 90 mensen.

De ruïnes van een oude plantage op het eiland.

Op het eiland werden allerlei plantages gesticht. Gedurende de Engelse Burgeroorlog en in de periode erna vluchtten veel mensen naar Barbados. Ook werden gevangen militairen naar het eiland gestuurd. Naast Afrikaanse slaven werden ook gevangenen en Ierse werkers op de plantages aan het werk gezet. Op de plantages werd voornamelijk suikerbiet verbouwd, maar ook katoen, tabak en indigo. Vanaf de jaren 1640 werden vrijwel alleen Afrikaanse slaven gebruikt. Vanaf dan wordt Barbados de belangrijkste kolonie voor suikerbiet. Onder de slaven braken er ook opstanden uit, waarvan de laatste in 1816 gebeurde. In 1833 werd de slavernij in het gehele Britse Rijk afgeschaft, zo ook op Barbados.

Onderdeel van het Britse Rijk

Het afschaffen van de slavernij leidde ertoe dat Barbados een erg arme kolonie werd. In 1854 werd het eiland ook nog een hard getroffen door de cholera, waarbij 20.000 inwoners om het leven kwamen. Dit leidde er toe dat veel inwoners verhuisden naar andere delen van het Britse Rijk. Pas in de jaren 1930 ging het beter met Barbados en werden allerlei hervormingen doorgevoerd. Vanaf 1938 mocht het eiland meer dingen zelf beslissen en kregen de Afrikaanse inwoners van het eiland een grotere rol in de politiek. Tijdens de jaren 1950 zou hierdoor een onafhankelijkheidsbeweging ontstaan. In 1961 hield Barbados de eerste verkiezingen voor een volledig eigen regering. Hierop trad Barbados toe tot de West-Indische Federatie, maar stapte hier een jaar later weer uit.

In 1966 kreeg het land volledige onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. In 2021 besloot Barbados ook afscheid te nemen van de heerschappij van koningin Elizabeth II en een eigen president te benoemen.

Onafhankelijkheid

De eerste regering onder Errol Barrow zorgde ervoor dat de economie groeide. Barbados was eerst erg afhankelijk van de landbouw, maar nu kwam er meer industrie en toerisme. Sinds 2008 was er discussie om het Britse staatshoofd te vervangen door een gekozen president. Volgens de regering van Barbados is dit een overblijfsel uit de koloniale periode en niet meer van deze tijd. Op 15 september 2020 gaf de regering van Barbados aan op 30 november 2021 een republiek te worden; de dag waarop Barbados 55 jaar onafhankelijkheid viert. Op 1 oktober 2021 heeft het parlement dit unaniem (zonder tegenstemmen) bevestigd.

Geografie

Landschap

Een van de kusten van Barbados

Barbados ligt in de Atlantische Oceaan. Het eiland is vrij vlak tot heuvelachtig. Het hoogste punt van het eiland is Mount Hillaby met 340 meter. Bij de bergen zijn vaak plateaus en terrassen; vlakken stukken grond op bergen. Oorspronkelijk was het grootste gedeelte van het eiland bedekt met bos. Inmiddels is slechts nog een klein gedeelte van het eiland met bossen bedekt. Ontbossing is een probleem op Barbados. Hierdoor ontstaan ook landverschuivingen. Het eiland heeft geen grote rivieren. Er zijn wel verschillende kleinere stroompjes en beekjes. Onder het eiland is er een systeem van grotten, waardoor ook water stroomt. Hieronder valt ook de beroemde Coles Cave.

De noord- en oostkust zijn erg wild, dus de meeste toeristen zijn te vinden aan de zuid- en westkust. Voor de kust van Barbados liggen niet echt kleinere eilanden. Er zijn wel plannen om deze op te spuiten en tegelijkertijd de haven te verdiepen.

Klimaat

Barbados heeft twee seizoenen; het droge seizoen en het regenseizoen. Het regenseizoen duurt van juni tot december en het droge seizoen van december tot mei. Tijdens het droogteseizoen zijn de temperaturen iets lager dan tijdens het regenseizoen, maar er zijn weinig schommelingen in de temperaturen. De temperatuur op Barbados ligt meestal ergens tussen de 20° en 30 °C. Barbados heeft een tropisch klimaat.

De binnenlanden van Barbados

Het land kan last hebben van orkanen en tropische stormen. De laatste keer dat Barbados zwaar getroffen werd door een orkaan was in 1995. In 2010 ging er ook een orkaan langs het eiland, maar de schade bleef beperkt.

Flora en Fauna

Op Barbados komen weinig grote dieren voor. Dit komt doordat Barbados vrij afgelegen ligt van andere eilanden. De grootste dieren op en rond Barbados zijn zeeschildpadden, die ook op de stranden van Barbados hun eieren leggen. Daarnaast komt de geelgroene meerkat op het eiland voor. Dit is een apensoort, die oorspronkelijk uit Afrika komt en is meegekomen op schepen met slaven vanuit Afrika. Doordat de temperatuur vergelijkbaar is en er geen natuurlijke vijanden zijn zijn er veel van deze apen op het eiland. Het Barbadosdikbekje is de bekendste vogel van het eiland. Daarnaast komt de kleinste slangensoort ter wereld, de Tetracheilostoma carlae, voor op Barbados. Deze slang is ongevaarlijk en wordt slechts 10 centimeter lang.

Bevolking

Algemeen

Een bushalte op Barbados

90% van de bevolking van Barbados heeft een Afrikaanse migratieachtergrond. Dit betekent dat zij de afstammelingen van de voormalige slaven op het eiland zijn. Een deel van hen zijn nakomelingen van blanke kolonisten en Afrikaanse slaven. De overige 10% van de bevolking is blank en komt uit Europese landen, voornamelijk het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië. Ook is er een kleine minderheid (minder dan 1%) bestaande uit mensen uit Hongkong en India. Ook hebben zich veel Canadezen en Amerikanen op het eiland gevestigd. Barbados heeft zo'n 280.000 inwoners. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is 80 jaar en voor vrouwen is dit 83 jaar. Hiermee heeft Barbados een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld. De bevolking van Barbados groeit nog steeds, al neemt de groei ietsjes af.

Op Barbados is homoseksualiteit nog altijd strafbaar, al wordt dit niet meer gehandhaafd. In 2016 gaf de regering aan homoseksualiteit te willen legaliseren. Sinds 2020 worden er stappen gemaakt. Zo is het ontslaan van werknemers vanwege hun geaardheid illegaal. Ook werkt de regering aan een referendum over het homohuwelijk.

Taal

De officiële taal van Barbados is het Engels. Op het eiland wordt het Caribische dialect van het Engels gesproken en voor het schrijven gebruikt men de Britse spelling. Toch zijn er een paar verschillen met de Britse variant van het Engels, maar de spelling is grotendeels hetzelfde.

Op het eiland wordt daarnaast nog de taal Bajan (ook wel Barbados-creools genoemd). Deze taal is gebaseerd op het Engels met worden uit Afrikaanse talen. Het Bajan wordt enkel gesproken en heeft geen geschreven vorm. Bajan wordt door 90% van de bevolking gebruikt in het dagelijks leven. Op school en bij de overheid gebruikt men echter het Engels. Bajan is ook niet officieel.

Religie

De Anglicaanse kerk (de kerk van Engeland) is de grootste religie op het eiland met 24% van de bevolking. Daarnaast zijn er nog kleinere christelijke stromingen, zoals de Mormoonse kerk, het Baptisme en de Rooms-katholieke kerk. In totaal is zo'n 76% van de bevolking aanhanger van het christendom. 21% van de bevolking geen religie of is ongelovig. Daarnaast is er nog 3% van de bevolking dat een ander geloof heeft, zoals het jodendom of de islam.

Op Barbados is er godsdienstvrijheid, wat betekent dat iedereen mag geloven wat hij/zij wil. Daarnaast is er scheiding tussen kerk en staat; de religie heeft geen invloed op de overheid. Religieuze symbolen zijn daardoor ook verboden in overheidsgebouwen.

Onderwijs

Barbados heeft goed onderwijs. Hoewel Barbados een klein eiland is, zijn er wel veel universiteiten. Op Basisschool en op het Middelbaar onderwijs worden de leerlingen streng gedisciplineerd. Eigenlijk mag alleen het hoofd van de school de leerlingen slaan, maar sommige leraren doen dit ook. Dure privéscholen en één openbare school doen niet aan lijfstraffen.

Politiek

Staatsinrichting

Het parlementsgebouw van Barbados

Barbados is een democratie en en republiek. Hoewel Barbados sinds 1966 onafhankelijk was, was het staatshoofd van Barbados tot en met 2021 de Britse koning(in). De laatste jaren ontstond hierover discussie en kwam een beweging tot stand om een eigen gekozen president als staatshoofd te nemen. In 2020 maakte het land bekend dit op de korte termijn te willen doen. Doordat de Britse koning(in) niet op het eiland aanwezig is, werd hij/zij vervangen door een gouverneur-generaal. De gouverneur-generaal had enkel een ceremoniële functie. Dit betekende dat de gouverneur-generaal geen politieke macht heeft. Op 30 november 2021 werden de koningin en de gouverneur-generaal opgevolgd door president Sandra Mason. Mason was voordat zij tot president werd benoemd de gouverneur-generaal. Het land wordt bestuurd door een minister-president, sinds 2018 Mia Mottley is. De minister-president is ook de leider van de regering van het land.

Naast een regering heeft het land ook nog een parlement. Het parlement van Barbados bestaat uit twee kamers:

  • Het House of Assembly, bestaande uit 30 leden, die elke vijf jaar door rechtstreekse verkiezingen worden gekozen.
  • De Senaat, bestaande uit 21 leden, die elke vijf jaar worden gekozen door gouverneur-generaal.

Het land heeft twee grote politieke partijen. Dit zijn de Democratische Partij van de Arbeid en de Partij van de Arbeid van Barbados, die beide centrumlinks zijn.

Bestuurlijke indeling

De parishes van Barbados

Barbados is verdeelt in 11 parishes. In 1645 zijn deze parishes ontstaan. Sinds 1967 hebben ze geen functie meer. Dit zijn de elf parishes:

Buitenlandse politiek

Vooral onder Britten, Amerikanen en Canadezen is Barbados een geliefde vakantiebestemming.

Barbados is lid van allerlei internationale organisaties, waaronder de CARICOM en de Gemenebest van Naties. Barbados heeft goede banden met andere Caribische landen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het land had een grensconflict over de grenzen op zee met Guyana en Martinique, maar dit is inmiddels opgelost. De grensconflicten met Trinidad en Tobago en Venezuela bestaan echter nog steeds. Daarnaast is Barbados een plek waar veel drugs naar Europa en de Verenigde Staten worden vervoerd. Barbados heeft de beste banden met Trinidad en Tobago en Guyana. In de jaren 1990 waren er zelfs plannen om de drie landen in één land te verenigen, hoewel hier nooit wat van gekomen is.

Het land beschikt over een klein leger. Mocht het land aangevallen worden zijn er afspraken met de Verenigde Staten om Barbados te beschermen.

Economie

Barbados is een van de rijkste landen in het Caribisch gebied. Toch leeft 20% van de Barbadianen nog onder de armoedegrens. Oorspronkelijk was de economie van Barbados afhankelijk van suikerbiet. Sinds de jaren 1980 zijn de industrie en het toerisme belangrijker geworden. Ook de financiële sector en de informatiesector zijn belangrijk op het eiland. De belangrijkste handelspartners van Barbados zijn de Verenigde Staten, Trinidad en Tobago, Guyana, Jamaica, het Verenigd Koninkrijk, China en Saint Lucia. In de landbouw worden er naast suikerbieten ook aardappelen, maïs en verschillende soorten bonen verbouwd.

Op het eiland wordt betaald met de Barbadiaanse dollar.

Bekend inwoner


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barbados&oldid=740769"