Bermuda

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bermuda
Bermuda

Flag of Bermuda.svg Coat of arms of Bermuda.svg Bermuda locator map.png

Hoofdstad Hamilton
Aantal inwoners 64.055 (2021)
Oppervlakte 53 km²
Regeringsvorm Brits overzees gebied
Taal Engels (English)
Volkslied God Save the King
Munteenheid Bermudaanse dollar
Landcode BMU
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Bermuda is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het eiland wordt bestuurd door het Verenigd Koninkrijk, maar is hier geen onderdeel van. Zo'n gebied heet een Brits overzees gebied Het ligt voor de kust van Noord-Amerika. Het is bekend geworden door de zogeheten Bermudadriehoek, waar veel schepen en vliegtuigen op mysterieuze wijze zijn vergaan. Het telt 70.864 inwoners, een aantal wat te vergelijken is met de Noord-Hollandse stad Purmerend, zo dunbevolkt. Het heeft een oppervlakte van 53 km². De munteenheid is de Bermuda-dollar en de hoofdstad is Hamilton.

Geografie

De kust van Bermuda

Bermuda ligt in het noorden van de Atlantische Oceaan, iets meer naar het westen. Bermuda ligt ongeveer ter hoogte van het zuiden van de Verenigde Staten. Bermuda ligt 1.030 kilometer af van het Amerikaanse Kaap Hatteras in North Carolina. Dit is het dichtstbijzijnde gebied op het vaste land. Bermuda ligt 1.770 kilometer af van de bekende plaats Miami in Florida. Bermuda bestaat uit meerdere eilanden, van verschillende groten. Het grootste eiland heet ook Bermuda. Om dit niet te verwarren met de eilandengroep, wordt dit ook wel Main Island (in het Nederlands Hoofdeiland) genoemd. Om het Main Island heen liggen verschillende kleinere eilandjes, die ook worden bewoond. Saint George, Saint David en Somerset zijn hiervan het allerbekendst.

Bermuda heeft veel stranden. Rondom het eiland is veel koraal te vinden. De riffen waar het koraal groeit zijn ondiep en trekken daarom veel toeristen. Op het eilanden zijn ook veel grotten. Bermuda telt een heleboel natuurparken en -reservaten. Bermuda is bekend om de Bermudastormvogel. Deze vogel komt alleen op Bermuda voor. In 1620 werd gedacht dat de vogel uitgestorven was, maar sinds 1951 wordt de vogel weer gespot. De vogel is bedreigd, maar er komen er wel steeds meer.

Op Bermuda liggen twee grote steden. Dit zijn de hoofdstad Hamilton en Saint George.

Bestuurlijke indeling

De gemeenten en parishes van Bermuda

Bermuda is verdeeld is in parishes en gemeenten. Bermuda kent negen parishes en twee gemeenten. De twee gemeenten zijn Hamilton en Saint George. De twee gemeenten zijn de twee grootste plaatsen van het eiland en hebben geen hoofdplaats. De parishes hebben ook geen hoofdplaats. De parishes zijn:

Verkeer en Vervoer

Bermuda heeft slechts één belangrijke autoweg. Dit is de hoofdweg, deze loopt over het hele eiland Bermuda. Er zijn geen spoorwegen. Wel zijn er veel boten, die naar de andere eilanden varen. Dit is dan ook één van de belangrijkste vormen van transport. Bermuda heeft een eigen vliegveld, L.F. Wade International Airport. Dit vliegveld is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het eiland is er één hele belangrijke brug, The Causeway. Deze brug verbindt het vliegveld met het grootste eiland. Deze brug is gebouwd voor het toerisme, zo hoefden toeristen niet meteen in de boot als ze uit het vliegtuig waren.

Wist je dat...

  • ...Bermuda bekend is geworden door de Bermudashorts? Dit zijn een short van korte broeken, die net boven de knie ophouden.
  • ...het hoofdkantoor van het merk Bacardi op het eiland zit gevestigd?
  • ...de belangrijkste sport op het eiland cricket is? Het eiland heeft zelfs twee bekende clubs hiervan.
  • ...een inwoner van het Bermuda één van de hoogste inkomens ter wereld heeft? Dit komt door verschillende financiële bedrijven op het eiland.
  • ...20% van Bermuda geschikt is voor de landbouw?
  • ...dat Saint George tot 1815 de hoofdstad was van Bermuda?

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bermuda&oldid=700009"