Grenada

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grenada
Grenada

Flag of Grenada.svg Coat of arms of Grenada.svg Grenada locator map.png

Hoofdstad St. George's
Aantal inwoners 113.000 (2021)
Oppervlakte 344 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Staatshoofd Charles III (sinds 2022)
Minister-president Keith Mitchell (sinds 2013)
Godsdienst Christendom (86,4%)
Geen religie (5,7%)
Rastafari (1,2%)
Overig (6,7%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied Hail Grenada
Nationale feestdag 7 februari
Landcode GRD

Grenada is een land in Noord-Amerika. Grenada ligt in het Caribisch gebied en behoort tot de Kleine Antillen. Het land bestaat uit het hoofdeiland Grenada en daarnaast verschillende kleinere eilanden, die tot de Grenadines behoren. Grenada ligt ten zuiden van Saint Vincent en de Grenadines en ten noordwesten van Venezuela en Trinidad en Tobago. Op Grenada spreekt men Engels. De hoofdstad is St. George's.

Het eiland werd oorspronkelijk ontdekt door Christoffel Columbus in 1498. Grenada was oorspronkelijk een Franse kolonie, maar werd later overgedragen aan de Britten. Grenada werd onafhankelijk in 1974. In 1979 pleegde de communistische partij een staatsgreep en maakten van Grenada een communistische dictatuur. De Amerikanen voerden vervolgens de invasie van Grenada uit, waarna deze regering omver werd geworpen in 1983. Sindsdien is Grenada een democratie. Hoewel Grenada een onafhankelijk land is, is de Britse koning(in) nog steeds het staatshoofd van het land. Grenada is ook lid van de Gemenebest van Naties.

Grenada zelf heeft een kleine economie, die vooral gericht is op het toerisme, de landbouw en visserij. Vooral specerijen als nootmuskaat zijn een belangrijk exportproduct.

Geschiedenis

Vóór Columbus

Grenada in 1632

Het is onduidelijk wanneer de eerste mensen naar Grenada kwamen. Grenada ontstond zo'n 2 miljoen jaar geleden. De oudste sporen van bewoning op het eiland komen uit het jaar 3.600 v.Chr. De eerste dorpen ontstonden tussen het jaar 200 en 100 v.Chr. De eilanden werden bewoond door een groep inwoners, waar we weinig over weten. Tussen 750 en 1250 n.Chr. verhuisden de Arawakken naar het eiland. Zij kwamen uit Zuid-Amerika en vestigden zich op verschillende eilanden. De eerste bewoners van het eiland zijn hierdoor verdwenen.

In 1498 werd Grenada ontdekt door Christoffel Columbus tijdens zijn derde reis. Columbus ging niet aan land en gaf het eiland de naam La Concepcion. Twintig jaar later werd het eiland op kaarten aangeduid als La Grenada, naar de Spaanse stad Granada. De Spanjaarden deden geen poging om het eiland te koloniseren.

Franse kolonie

Grenada in 1776

In 1609 deden de Engelsen een poging om Grenada te koloniseren. Hoewel ze het eiland bereikten en een kolonie stichtten, werden ze aangevallen door de inheemse bewoners en vluchtten datzelfde jaar nog. In 1649 zetten de Fransen vanuit Martinique een poging op om het eiland te koloniseren. De Fransen zorgden voor een overeenkomst met de inheemse inwoners. De Fransen stichtten twee kolonies op het eiland, waartegen de inheemse inwoners in opstand kwamen. Dit leidde tot een oorlog, die vijf jaar duurde. De Fransen wisten de inheemse inwoners te verslaan. In plaats van zichzelf over te geven, sprongen veel inheemse inwoners van een heuvel in de zee. Andere eilanders vluchtten naar Saint Vincent. Vanuit Saint Vincent werd Grenada hierdoor aangevallen.

In 1664 werd het eiland gekocht door de Franse koning Lodewijk XIV, waarna het in 1674 een Franse kolonie werd. Datzelfde jaar deden de Nederlanders een poging om Grenada te veroveren, maar faalden om dit te doen.

Britse kolonie

Een plantage op Grenada

In 1763 werd Grenada overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog heroverden de Fransen het eiland tijdens de slag om Grenada. Het eiland werd in 1783 teruggegeven aan de Britten. Tussen 1795 en 1796 vond er een pro-Franse opstand plaats op het eiland, die door de Britten werden neergeslagen. De slavernij werd afgeschaft in 1833 en in 1838 werden alle slaven bevrijd. In 1843 werd nootmuskaat geïntroduceerd op Grenada, waarvoor Grenada bekend werd. Nog steeds produceert Grenada 40% van de wereldvoorraad nootmuskaat.

In 1877 werd Grenada een officiële kroonkolonie van het Britse Rijk. Rond 1917 Grenada zijn eigen grondwet en in 1951 hield Grenada zijn eerste eigen verkiezingen. Grenada was onderdeel van de West-Indische Federatie, maar deze hield op met bestaan in 1961. In 1967 kreeg Grenada meer zelfstandigheid.

Onafhankelijkheid en de invasie

De invasie van Grenada

Grenada werd op 7 februari 1974 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Na de onafhankelijkheid kwam de communistische New Jewel Movement op. Deze beweging voerde in 1979 een vreedzame staatsgreep uit. De minister-president en zijn regering werden het land uitgezet en een communistische staat werd gesticht met nauwe banden met Cuba en de Sovjet-Unie. Alle andere politieke partijen werden verboden. Maurice Bishop werd de leider van Grenada. In 1983 besloten de Verenigde Staten samen met andere Caribische landen Grenada binnen te vallen. De Amerikaanse president Ronald Reagan maakte zich vooral zorgen over de Cubaanse arbeiders op het eiland, maar ook de angst voor een nieuw communistisch land dichtbij de Verenigde Staten speelde een rol. De invasie zorgde ervoor dat de Verenigde Staten de regering herstelde en het Grenadaanse leger ontbond. Canada, Trinidad en Tobago en het Verenigd Koninkrijk hadden grote kritiek op de invasie. De revolutionaire beweging werd onder huisarrest geplaatst.

Sinds 1983

De democratie werd hersteld in 1984 en de eerste verkiezingen werden dat jaar gehouden. In 2004 werd Grenada getroffen door een orkaan en nog een keer in 2005. Hierdoor was er veel schade op Grenada, vooral aan de landbouw. Grenada werd in 2020 getroffen door de coronapandemie en een orkaan.

Geografie

Landschap

Een van de stranden van Grenada

Grenada bestaat uit het hoofdeiland Grenada en een aantal kleinere eilanden. Deze eilanden behoren tot de Grenadines, een eilandengroep die gedeeld wordt met Saint Vincent en de Grenadines. Dit zijn:


Het grootste gedeelte van de bevolking leeft op Grenada zelf, vooral in de steden St. George's, Grenville en Gouyave. Hillsborough op Carricou is een andere grote stad. De eilanden zijn gevormd door de vulkanisme. Op Grenada zelf zijn ook nog vulkanen te vinden. In veel kraters zijn meren gevormd. Het hoogste punt van het land is Mount St. Catherine met 840 meter hoogte. Grenada heeft een aantal kleine riviertjes met watervallen. Aan de kustlijn zijn er verschillende stranden met baaien. De binnenlanden bestaan voornamelijk uit regenwouden.

Een van de kratermeren op het eiland

Weer en klimaat

Het tropische klimaat wordt verminderd door de relatief hoge ligging. Aan de kust bedraagt de gemiddelde februaritemperatuur 26 graden en in september is deze 28 graden. Het klimaat is dus over het algemeen in het gehele jaar constant. In de bergen is het uiteraard wat koelerdoor de hoogte. Tussen juni en december valt de meeste regen; deze variëren van 1900 mm per jaar (St. George's) tot 5000 mm per jaar (de bergen)

Flora en fauna

De vrij steile hellinge van het Grenadaanse bergwoud zijn voornamelijk met tropisch regenwoud bedekt. In de bossen treft men voornamelijk mahoniebomen en teakbomen aan. De meest voorkomende diersoorten zijn schildpadden, landkrabben, hagedissen en kleine knaagdieren, waaronder agoeti's. De grijze mangoest wordt in Grenada bestreden door zijn hondsdolheid.

Bevolking

Algemeen

Grenada heeft zo'n 111.000 inwoners. De meeste Grenadanen (82%) hebben een donkere huidskleur en een Afrikaanse migratieachtergrond. Deze inwoners zijn de afstammelingen van de voormalige slaven op het eiland. Van de oorspronkelijke bevolking van de eilanden zijn slechts 125 over, die nog in het zuiden van Grenada wonen. 8% van de bevolking is gemixt, 2% komt uit Azië en 0,4% uit Europa. Grenada heeft te maken met een dalende bevolking door migratie. Veel jongere Grenadanen verhuizen naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Barbados.

Taal

Het kathedraal van Grenada

De officiële taal van Grenada is het Engels. Op het eiland wordt een Caribisch dialect van het Engels gesproken met woorden uit het Frans en Afrikaanse talen. Door de Franse overheersing spreken ook nog veel mensen Frans op het eiland. Hierdoor zijn er ook twee creooltalen. Dit zijn mixen tussen een bestuurstaal en inheemse talen. De ene creooltaal is een mix tussen Afrikaanse talen en het Engels en de andere tussen Afrikaanse talen en het Frans. De talen zijn ook beïnvloed door inheemse talen. Het Frans wordt vooral gesproken in de landelijke regio's.

Religie

Grenada is een christelijk land. 36% van de bevolking hangt de Rooms-Katholieke Kerk aan, terwijl 49% van de bevolking het protestantisme aanhangt. Grote protestantse stromingen zijn de Anglicaanse Kerk en het zevendedagsactivisme. 6% van de bevolking zegt geen religie aan te hangen of niet gelovig te zijn. Een klein deel van de bevolking hangt het geloof rastafari aan.

Politiek

Staatsinrichting

Keith Mitchell, de huidige minister-president

Grenada is een democratie en constitutionele monarchie. Het staatshoofd van Grenada is de Britse koning(in). Aangezien hij/zij niet altijd in Grenada kan zijn, wordt hij/zij vervangen door een gouverneur-generaal. Dit is iemand die de Britse koning(in) vertegenwoordigd en informeert. De gouverneur-generaal heeft geen politieke macht. Deze macht is handen van de minister-president. De minister-president is de leider van de regering. De minister-president is meest de leider van de grootste politieke partij in het parlement.

Het parlement van Grenada bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 15 leden. Deze worden gekozen door middel van rechtstreekse verkiezingen voor een periode van vijf jaar.
  • De Senaat, bestaande uit 13 leden. Deze worden gekozen door zowel de regerings- als de oppositiepartijen.

Grenada heeft verschillende politieke partijen, met twee grote politieke partijen. Dit zijn de centrumrechtse New National Party en de centrumlinkse National Democratic Congress.

Bestuurlijke indeling

De parishes van Grenada

Grenada is verdeeld in zes parishes. Dit zijn:

Daarnaast hebben twee eilanden de status als dependency. Dit zijn Carriacou en Petite Martinique. Deze eilanden hebben een mate van zelfbestuur.

Internationale politiek

Grenada is lid van de Gemenebest van Naties, de Verenigde Naties en de CARICOM. Grenada heeft goede banden met andere Caribische landen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Grenada heeft niet echt internationale conflicten. Grenada heeft zelf geen leger. Mocht Grenada ooit aangevallen worden, heeft het een verdrag met de Verenigde Staten dat dat land hen beschermt. Grenada heeft wel een speciale macht voor binnenlandse conflicten. Grenada is veel een plek waar veel drugs naartoe worden verscheept, om vervolgens naar de Verenigde Staten en Canada te worden verscheept.

Oorspronkelijk was Grenada een van de landen dat Taiwan als het "echte China" erkende, maar in 2010 is dit veranderd naar de Volksrepubliek China.

Economie

De nootmuskaat is ook het symbool van Grenada geworden.

In Grenada betaalt men met de Oost-Caribische dollar, die ook op andere Caribische eilanden wordt gebruikt. Grenada exporteert naar het meeste naar Nigeria, Antigua en Barbuda, Saint Kitts en Nevis en Dominica, terwijl het meeste invoert uit Trinidad en Tobago, de Verenigde Staten, Israël en de landen van de Europese Unie. De economie van Grenada is vooral afhankelijk van het toerisme. Daarnaast heeft het land te maken met veel werkloosheid en een hoge staatsschuld.

Naast het toerisme is ook de landbouw een belangrijke sector. Grenada produceert o.a. specerijen (zoals nootmuskaat), bananen, cacao en ndere tropische vruchten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grenada&oldid=840354"