Grenada

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grenada
Grenada

Flag of Grenada.svg Coat of arms of Grenada.svg Grenada locator map.png

Hoofdstad St. George's
Aantal inwoners 111.724 (2017)
Oppervlakte 344 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Staatshoofd Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (sinds 1999)
Gouverneur-generaal Keith Mitchell
Godsdienst Rooms-katholicisme (60%)
Anglicaanse kerk (15%)
Overig (25%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied Hail Grenada
Nationale feestdag 7 februari
Landcode GRD


Grenada is een land in Midden-Amerika. Het landje is al sinds 1974 een onafhankelijke staat binnen het Gemenebest van Naties. De economie in dit land is voornamelijk gebaseerd op het verbouwen van cacaau, bananen en nootmuskaat. De politieke instabiliteit in dit land heeft veel invloed op de opkomende economie in Grenada. Grenada is in 1498 ontdekt door de legendarische Christoffel Columbus.

Landschap

Midden op het hoofdeiland Grenada, dat zo'n 150 km ten noorden van Trinidad & Tobago ligt een bergketen. Het hoogste punt hier is de vulkaan St. Catherine met 838 m. Uitlopers van de berg komen tot aan de kust. Het bergachtige Carriacou beschikt over een natuurlijke haven

Weer en klimaat

Het tropische klimaat wordt verminderd door de relatief hoge ligging. Aan de kust bedraagt de gemiddelde februaritemperatuur 26 graden en in september is deze 28 graden. Het klimaat is dus over het algemeen in het gehele jaar constant. In de bergen is het uiteraard wat koelerdoor de hoogte. Tussen juni en december valt de meeste regen; deze variëren van 1900 mm per jaar (St. George's) tot 5000 mm per jaar (de bergen)

Flora en fauna

De vrij steile hellinge van het Grenadaanse bergwoud zijn voornamelijk met tropisch regenwoud bedekt. In de bossen treft men voornamelijk mahoniebomen en teakbomen aan. De meest voorkomende diersoorten zijn schildpadden, landkrabben, hagedissen en kleine knaagdieren, waaronder agoeti's. De grijze mangoest wordt in Grenada bestreden door zijn hondsdolheid.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grenada&oldid=503340"