Saba

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saba
Flag of Saba.svg
Saba wapen.svg

Sint Eustatius en Saba locator map.png

Provincie
Talen Nederlands (Nederlands)
Engels (English)
Inwoners 1.800 (2017)
Oppervlakte 13 km²
Hoofdplaats(en)
Hoofdstad The Bottom
Burgemeester
Gezaghebber Jonathan Johnson
Bestuur
Religie Rooms-katholicisme (58%)
Anglicaanse kerk (14%)
Overig (27%)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Postcode(s)
Netnummer(s) 599
Volkslied Saba Song
Nationale feestdag Saba Day (eerste vrijdag van december)
Website www.sabagov.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Saba is het kleinste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Het is sinds 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Saba hoort samen met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de Kleine Antillen. De oppervlakte is 13 km². Er wonen in ongeveer 1500 mensen waarvan een kwart in de hoofdstad The Bottom woont. In 2001 had bijna twee derde deel van de mensen die op Saba woont een Nederlandse nationaliteit en 43% zijn echte Sabanen. De helft van de bevolking is blank.

Geschiedenis

In 1493 is Saba ontdekt door Christoffel Columbus. Hij is niet aan land gegaan, maar heeft het eiland wel ontdekt. Hij noemde het eiland San Cristóbal. In 1632 kwam Saba in bezit van Nederland. Later werd Saba bezit van Frankrijk, later van Spanje en daarna van het Verenigd Koninkrijk. In 1816 werd Saba bezit van Nederland. In 1938 werd begonnen met het bouwen van een weg op Saba. Dit is nog steeds de een van de weinige autowegen op Saba. De weg zo'n 14 kilometer lang. In 1960 is op het noordelijkste punt van Saba een vliegveld aangelegd, Juancho E. Yrausquin Airport. In 1965 was er voor het eerst een televisie op Saba. In 1970 was er elke dag elektriciteit op Saba. In 1983 werd Saba onderdeel van de Bovenwindse eilanden. In 2009 maakte Saba bekend dat het niet meer bij de Nederlandse Antillen wilde horen. In 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven.

Geografie

Op de berg Mount Scenery ligt het dorp Windwardside.

Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint Maarten. Saba heeft een oppervlakte van 13 vierkante kilometer. Saba bestaat eigenlijk uit een slapende vulkaan, Mount Scenery. De vulkaan is 887 meter hoog en is hiermee het hoogste punt van Nederland en het Koninkrijk der Nederlanden. De kust van Saba is rotsachtig. Ten noorden van Saba ligt een klein onbewoond eiland, Green Island. Dit eiland valt onder Sabaans bestuur.

Demografie

De bevolking geteld in 2001:

Voor slechts 2 %van de inwoners was Nederlands de belangrijkste moedertaal. Saba leeft van toeristen omdat de omgeving daar als mooi wordt gezien.

Politiek

Het Gouvernementsgebouw van Saba.

Het bestuur van Saba heet het eilandsbestuur. Het eilandsbestuur bestaat uit een gezaghebber (een soort burgemeester) en de eilandgedeputeerden (een soort wethouders). Het eilandsbestuur is dus eigenlijk een soort College van B & W. Naast het eilandbestuur bestaat er ook een eilandsraad. Dit is een soort van gemeenteraad. De eilandsraad bestaat uit 5 leden. Deze leden komen van twee partijen: De Windward Islands People's Movement (4) en de Saba Labour Party (1). De eilandsgriffier is Akilah Levenstone. De gezaghebber is Jonathan Johnson. De twee eilandgedeputeerden zijn Chris Johnson en Bruce Zagers. De eilandsecretaris is Menno van der Velde.

Fauna

Op Saba leven er vleermuizen, ongevaarlijke slangen, veel soorten vogels en er is misschien een uitgestorven rijstrat bekend maar dat is nog niet zeker, in het water leven er mooie vissen, dolfijnen, roggen, walvissen, zeepaardjes en er zijn ook nog roofdieren zoals de haaien en de barracuda’s . Het klimaat is er erg aangenaam. De gemiddelde jaartemperatuur van alle eilanden bij elkaar is 27,5 graden. Januari is de koelste maand dan is het op Saba 28,5 graden en september is de warmste maand dan is het 30 graden. Saba heeft savanne gebieden en stukken tropisch regenwoud daar groeien planten zoals de cactussen en de palmboom. Ook groeien er constant bloemen, zoals de Suzanne-met-de-mooie-ogen, omdat Saba geen seizoenen kent. Saba kent ook het een stukje tropisch regenwoud op de top van de berg Mount Scenery die wel 877 m hoog is! Het is daarmee ook de hoogste berg van het Koninkrijk der Nederlanden.

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saba&oldid=765665"