Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Trinidad en Tobago

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Trinidad en Tobago
Republic of Trinidad and Tobago

Flag of Trinidad and Tobago.svg Coat of arms of Trinidad and Tobago.svg Trinidad en Tobago locator map.png

Hoofdstad Port of Spain
Aantal inwoners 1.218.208 (2017)
Oppervlakte 5130 km²
Regeringsvorm Republiek
President Paula-Mae Weekes (sinds 2018)
Premier Keith Rowley
Godsdienst Rooms-katholicisme, Hindoeïsme, Anglicaans, Islam
Taal Engels (English)
Munteenheid Trinidad en Tobagodollar
Volkslied Forged From The Love of Liberty
Nationale feestdag 31 augustus
Landcode TT


Trinidad en Tobago is een eilandengroep en land in de Caraïbische Zee. Trinidad en Tobago ligt voor de kust van Venezuela en 130 kilometer ten zuiden van Grenada. Trinidad en Tobago behoort tot de Kleine Antillen. Het land heeft 1,3 miljoen inwoners en men spreekt er Engels. De hoofdstad van Trinidad en Tobago is Port of Spain.

In 1498 werd Trinidad en Tobago ontdekt door Christoffel Columbus, waarna het een Spaanse kolonie werd. In 1797 droegen de Spanjaarden Trinidad over aan de Britten. Tobago ging van de Spanjaarden naar de Britten naar de Fransen naar de Nederlanders naar de Koerlanders totdat het in 1802 aan de Britten werd gegeven. In 1889 werden de twee eilanden verenigd als één kolonie. In 1962 werd Trinidad en Tobago een onafhankelijk land met de Britse koning(in) als het staatshoofd. Sinds in 1976 is Trinidad en Tobago een republiek met een president.

Trinidad en Tobago is een multiculturele samenleving en heeft veel invloed op de Caribische cultuur gehad. De limbo en calypso komen allebei uit het land. Ook staan de eilanden bekend om hun carnaval.

Geschiedenis

Prekoloniale periode

Koloniale periode

Trinidad en Tobago is in juli 1498 ontdekt door Christoffel Columbus. Hij noemde de eilanden Trinidad en Bella Forma, maar door de tabak is deze naam veranderd in Tobago. Daarna is het door veel landen gekoloniseerd, waaronder Spanje, Engeland en Nederland. Sinds 1962 is Trinidad een onafhankelijke staat. Net als elk land heeft Trinidad en Tobago ook een volkslied.

Onderdeel van het Britse Rijk

Onafhankelijkheid

Geografie

Landschap

Klimaat

Natuur

Grote steden

5 grootste steden van het land

TnT Chaguanas 1.jpg
Chaguanas

Nummer Stad Inwoners

STAPP 022 San Fernando San Fernando Hill.jpg
San Fernando

1 Chaguanas 101.297
2 San Fernando 82.997
3 Port of Spain 81.142
4 Arima 65.623
5 Couva 48.858

Bevolking

Algemeen

De bevolking heet een Trinidadiaan. De meeste mensen spreken engels, maar er wordt ook Spaans gesproken en kleinere, onbekende talen. Volgens een organisatie zijn de mensenrechten in Trinidad niet goed. Ook zou hier de doodstraf van toepassing zijn. Als je homoseksueel bent mag je zelfs het land niet in.

Taal

Religie

Politiek

Staatsinrichting

Het parlement van Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago is een republiek en een democratie. Het politieke systeem is bijna gelijk aan dat van het Verenigd Koninkrijk. Het staatshoofd van Trinidad en Tobago is een president. Sinds 2018 is Paula-Mae Weekes de huidige president van het land. Een president heeft een termijn van vijf jaar en mag één keer herkozen worden. Het maximum is dus twee termijnen. De president kiest de minister-president, die altijd door de grootste politieke partij wordt geleverd. De minister-president dient ook een periode van vijf jaar en er is geen maximum aantal termijnen. Naast de minister-president zijn er nog verschillende ministers.

Het parlement van Trinidad en Tobago bestaat uit twee kamers. Dit zijn:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 42 leden die elke vijf jaar gekozen worden door middel van rechtstreekse verkiezingen.
  • De Senaat, bestaande uit 31 leden die door de president worden aangewezen.

Trinidad en Tobago heeft twee grote politieke partijen. Dit zijn de People's National Movement en het United National Congress.

Het eiland Tobago heeft een eigen parlement, de Tobago House of Assembly, bestaande uit 12 leden. Tobago heeft namelijk een grote mate van zelfbestuur.

Bestuurlijke indeling

Bestuurlijke indeling van Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago is verdeeld in 5 gemeenten en 9 regio's, die alle op het eiland Trinidad liggen. Tobago is een zogeheten ward van Trinidad en Tobago en heeft een grote mate van zelfbestuur, dat niet verder onderverdeeld is.

De 5 gemeenten en 9 regio's van Trinidad zijn:


Internationale politiek

Economie

Fotogallerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trinidad_en_Tobago&oldid=684077"