Zambia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Zambia
Republic of Zambia

Flag of Zambia.svg Coat of arms of Zambia.svg Zambia locator map.png

Hoofdstad Lusaka
Aantal inwoners 18.400.556 (2021)
Oppervlakte 752.618 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Hakainde Hichilema (sinds 2021)
Vicepresident Mutale Nalumango (sinds 2021)
Religie Christendom (95,5%)
Traditionele religies (2,5%)
Geen religie (1,8%)
Islam (0,5%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Zambiaanse kwacha
Volkslied Stand and Sing of Zambia, Proud and Free
Nationale feestdag 24 oktober
Landcode ZMB

Zambia (ook wel Zambië, heette vroeger Noord-Rhodesië) is een land in Afrika dat grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. De hoofdstad is Lusaka. Op 16 augustus 2021 werd Hakainde Hichilema verkozen tot president van Zambia.

Geografie

Het landschap van Zambia bestaat uit een aantal golvende gronden van ongeveer 1000-1200 m hoogte. De hoogte neemt van het noorden naar het oosten toe en is op de grens naar Malawi 1500  m hoog. De dalen van Zambezi (een rivier) in west Zambia vormt het laagste deel van het land. West-Zambia is overdekt met zand uit de Kalahari (een woestijn).

Twee van de grootste rivieren van Afrika beginnen in Afrika: de Zambezi en de Congorivier. Ongeveer ¾ van het land behoort tot het stroomgebied van de Zambezi en haar zijrivieren (de Kabompo, Luwanga en de Kafue). De rivieren hebben een wisselende waterstanden door de stroomversnelling en de Victoriawatervallen.

Flora

De flora van Zambia bestaat voor een groot deel uit savanne (hoog gras met soms een boom). In Zambia zijn verschillende soorten savanne. 65% van de savanne is miombosavanne, dat is een savanne met meer regen dan een gewone savanne. Verder is er ook nog droge savanne.

Fauna

De fauna van Zambia bestaat uit grote planteneters, zoals olifanten, steppezebra's, antilopen en buffels. Er leven ook vleeseters, zoals leeuwen, nijlpaarden en gevlekte hyena's. In totaal zijn er meer dan 225 soorten zoogdieren en 700 vogels in Zambia bekend. Er zijn ook veel reptielen in Zambia. Ook leven in Zambia veel tseevliegen en sprinkhanen. De natuurbescherming is goed, maar er wordt nog steeds gestroopt.

Klimaat

De temperatuur in Zambia is lager dan in andere Afrikaanse landen. Het klimaat in Zambia kan je verdelen in 2 seizoenen. Een koel droog seizoen (april tot augustus) en een warm nat seizoen (november tot april) De warmste maand is oktober, het is dan 24° Celsius. De koudste maand is juli, dan is het 15,4° Celsius. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is in het noorden 1000 tot 500 ml per jaar en de gemiddelde neerslag in het zuiden is 600 tot 1000 ml per jaar.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zambia&oldid=761327"