Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Burundi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Burundi
Republika y'u Burundi
République du Burundi

Flag of Burundi.svg Coat of arms of Burundi.svg Burundi locator map.png

Hoofdstad Gitega
Aantal inwoners 11.466.756 (2017)
Oppervlakte 27.834 km²
Regeringsvorm Republiek
President Évariste Ndayishimiye (sinds 2020)
Godsdienst Christendom (91.5%)
Natuurgodsdiensten (5.7%)
Islam (2.8%)
Taal Kirundi
Frans (Français)
Engels
Munteenheid Burundese frank
Volkslied Burundi bwacu
Landcode BDI


Burundi is een land in Afrika. Het wordt omringd door Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa. Het is een tamelijk klein land, met een oppervlakte van 27,830 km². Dat is dus kleiner dan Nederland of België. De officiële talen zijn Frans, Kirundi en Swahili. Er leven ongeveer 8,5 miljoen mensen in Burundi. Dat is een schatting, want er zijn geen precieze cijfers. De meeste mensen leven op het platteland. De hoofdstad is Bujumbura en dat is ook de grootste stad van Burundi.

Problemen

In het land zijn veel problemen. Tussen 1993 en 1999 was er regelmatig veel geweld in Burundi. De strijd ging vooral tussen de twee grootste volken, de Hutu's en de Tutsi's, net als in buurland Rwanda. In Burundi stierven toen minstens 250.000 mensen, maar niemand weet hoeveel precies. Ook zijn toen duizenden mensen gevlucht naar andere landen. Verder is de ziekte Aids een groot probleem in Burundi. Tienduizenden mensen gaan eraan dood en meer dan 250.000 zijn ziek.

Door al die problemen gaat het niet goed met de economie. Veel mensen zijn arm. Burundi staat zelfs op nummer 2 in de top 10 van armste landen ter wereld.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Burundi&oldid=613367"