Zuid-Soedan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Zuid-Soedan
Republic of South Sudan

Flag of South Sudan.svg Coat of arms of South Sudan.svg South Sudan (orthographic projection).svg

Hoofdstad Djoeba
Aantal inwoners 13.249.924 (2020)
Oppervlakte 619.745 km²
Regeringsvorm Federale republiek
President Salva Kiir Mayardit (sinds 2011)
Vicepresident Riek Machar (sinds 2020)
Godsdienst Christendom (60,5%)
Traditionele religies (32,9%)
Islam (6,2%)
Overig/geen (0,2%)
Officiële taal Engels (English)
Munteenheid Zuid-Soedanees pond
Volkslied South Sudan Oyee!
Motto Justice, Liberty, Prosperity
Landcode SS

Zuid-Soedan of Zuid-Sudan is een land in Afrika. De hoofdstad is Djoeba. Het land heeft 10.625.176 inwoners.

Zuid-Soedan grenst aan Ethiopië in het oosten, Kenia, Oeganda en Congo-Kinshasa in het zuiden en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het westen. In het noorden grenst het land aan Sudan. De grens met Sudan is nogal betwist (dat betekend dat het niet precies duidelijk is waar de grens loopt) omdat hier olievelden liggen.

Onafhankelijkheid

Zuid-Soedan is sinds 9 juli 2011 onafhankelijk. Daarvoor was het onderdeel van Soedan. Daar heeft het land hard voor gevochten. De rebellengroep SPLM het leger daarvan; SPLA werden in 1983 opgericht voor meer vrijheid voor de donkere mensen in het land. Ze streefden voornamelijk naar een onafhankelijk Zuid-Soedan.

Na veel geweld en doden in de burgeroorlog in Sudan werd er in januari 2011 een referendum (een stemming) gehouden waarbij de Zuid-Soedanezen konden stemmen voor afhankelijkheid. Als meer dan 60% van de Zuid-Soedanezen zouden komen stemmen, en als van die mensen meer dan de helft voor onafhankelijkheid stemde zou het land onafhankelijk worden. Uiteindelijk stemden bij 99% van de bevolking voor. Zuid-Soedan werd dus onafhankelijk.

Al op 8 juli van dat jaar erkende Soedan de onafhankelijkheid van het land. Op de dag van de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan erkende Nederland ook al meteen het land als zelfstandig. De minister van staat, Frits Korthals Altes was ook namens Nederland aanwezig bij het feest in de hoofdstad Djoeba.

De hoofdstad, Djoeba.

Armoede

Zuid-Soedan is erg arm. Door de burgeroorlog is er in al die jaren bijna niks gedaan aan de infrastructuur in het land (infrastructuur is een verzamelnaam voor autowegen, spoorwegen, openbaar vervoer enzovoorts). Zo zijn er in de hoofdstad Djoeba geen pinautomaten. Ook zijn er bijna geen winkels of hotels waar je kunt betalen met een creditcard. Er wordt dus nog volop hieraan gewerkt in Zuid-Soedan.

Toekomst van Zuid-Soedan

De regering van Zuid-Soedan houdt zich nu bezig met de ontwikkeling in het land. Zoals je net las, moet er veel aan de infrastructuur gebeuren. Er ligt in het land namelijk maar zo'n 300 km aan verharde wegen. Ook proberen ze modern te zijn. Zuid-Soedan is het laatste land wat in Afrika onafhankelijk wordt. Dus willen ze laten zien dat ze een land met welvaart willen worden. In Zuid-Soedan werd namelijk voor de eerste keer in een Afrikaans land de vlag met een afstandsbediening (automatisch dus) gehesen. Ook bouwen de voormalige kindsoldaten in het land mee aan een betere toekomst. De ex-kindsoldaten die uit het leger zijn gered, en die toen bijvoorbeeld in Europa zijn gaan studeren bouwen nu scholen in hun geboortedorpen, of doen andere goede dingen.

Er waren ook andere plannen voor Zuid-Soedan. Zo werd de munteenheid van het land, de Soedanese pond vervangen door de Zuid-Soedanees pond. Ook is het internetdomein veranderd van .sd naar .ss. Net zoals we in Nederland .nl hebben en in België .be.

Er zijn ook plannen om de hoofdstad van Djoeba naar Ramciel te verhuizen.

Deelstaten

Zuid-Soedan is verdeeld in 10 deelstaten. Hier staan ze op alfabetische volgorde met de hoofdstad erbij en de historische regio's:

Kaart met de deelstaten van Zuid-Soedan.
Deelstaat hoofdstad Historische regio
Central Equatoria Djoeba Equatoria
Eastern Equatoria Kapoita Equatoria
Jonglei Bor Upper Nile
Lakes Rumbek Bahr-al-Ghazal
Northern Bahr el Ghazal Aweil Bahr-al-Ghazal
Unity Bentiu Upper Nile
Upper Nile Malakal Upper Nile
Warrap Warrap Bahr-al-Ghazal
Western Bahr el Ghazal Wau Bahr-al-Ghazal
Western Equatoria Yambio Equatoria
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Soedan&oldid=755666"