Vlag

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een vlag is een rechthoekig stuk doek aan een stok of mast, dat wappert in de wind.

Vlaggen bestaan al heel lang. Al in de prehistorie tekenden de mensen vlaggen op de rotsen of op dierenhuiden. Ook de Egyptenaren voerden vlaggen aan een soort speer mee. De Romeinen waren de eersten die oorlog voerden met een vlag (of vaandel) aan een stok.

Vlaggen betekenen iets. Ze hebben tekens, net als op wapenschilden. Hier kun je dingen aan herkennen: een land,stad,familie,schip,enz. Iedere kleur heeft een betekenis.

Een vlag vertelt vaak over de geschiedenis van een land. De vlag verbroedert: laat zien dat je bij elkaar hoort. daarom zijn mensen trots op hun landenvlag. Er zijn verschillende uitvoeringen. Een vlag is meestal rechthoekig. Soms zijn ze vierkant of zelfs driehoekig. Een lange dunne vlag heet een wimpel.

Vaak heeft een vlag gekleurde strepen of staan er sterren op. Er zijn ook vlaggen met andere tekens: een maan, een zon, kruizen of nog meer.

Schepen kunnen onderling boodschappen naar elkaar geven. Dit doen ze met seinvlaggen. iedere vlag en ieder teken betekent iets. Dit begrijpt iedere zeeman.

Vlaggen van de hele Wereld

Zie Lijst van vlaggen van de wereld voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vlaggen van internationale organisaties

Soorten vlaggen en vlaggebruik

Vormgeving van vlaggen

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag&oldid=692260"