Algerije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratische Volksrepubliek Algerije
الجمهورية الجزائرية / al-djoemhoeriyya al-djaza'iriyya
الديمقراطية الشعبية / al-dimoeqratiyya al-sa'biyya

Algerijnse vlagAlgerijns embleem Algeria (orthographic projection).svg

Hoofdstad Algiers
Aantal inwoners 45.400.000 (2022)
Oppervlakte 2.381.741 km²
Regeringsvorm Republiek
President Abdelmadjid Tebboune (sinds 2019)
Premier Aymen Benabderrahmane (sinds 2021)
Godsdienst Islam (99%)
Overig (1%)
Taal Arabisch (العَرَبِيَّة)
Berber (ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ)
Munteenheid Algerijnse dinar
Volkslied Kassaman
Nationale feestdag Dag van de revolutie (1 november)
Landcode DZA

Algerije is een land in Noord-Afrika dat grenst aan Libië, Mali, Mauritanië, Marokko, Westelijke Sahara, Tunesië en de Middellandse Zee. De hoofdstad is Algiers.

De regeringsvorm in Algerije is een republiek. In 2010 telde het land 35,4 miljoen inwoners. De meeste mensen in Algerije wonen in het noorden.

Geschiedenis

Algerije wilde graag onafhankelijk worden, en dat gebeurde ook. Algerije heeft gevochten voor onafhankelijkheid. Na 135 jaar gevochten te hebben tegen de Fransen, werden ze op 5 juli 1962 onafhankelijk. Op 25 september 1962 werd het land officieel een republiek. Op 15 juni 1965, na 10 jaar regeert te hebben besloot Houari Boumédienne dat er verkiezingen gehouden moesten worden. De nieuwe grondwet werd aangenomen in november 1976.

Geografie

Algerije is een land in Noord-Afrika dat tussen Marokko en Tunesië ligt. De hoofdstad en grootste stad van het land is Algiers. In het zuiden ligt een deel van de noordelijke Sahara. Sinds Soedan gesplitst werd op 9 juli 2011 is Algerije het grootste land van Afrika.

Algerije is ongeveer 57 keer groter dan Nederland, en 78 keer groter dan België. Het land grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, en de kustlijn is bijna 1000 kilometer lang. Verder grenst het land aan Tunesië, Libië, Niger, Mali, Mauritanië en Marokko.

In Algerije liggen twee belangrijke gebergten: het Atlasgebergte en het Ahaggargebergte.

De rivier Chéliff, die in het Middellandse Zeegebied stroomt, is de langste rivier van het land, met een lengte van 700 kilometer.

De belangrijkste oasen zijn:

  • Touggourt
  • Biskra
  • Chenachane
  • Tin Rerhoh

Klimaat

Algerije heeft een subtropisch klimaat aan de kust (milde, natte winters en hete zomers). In het noorden van Algerije (aan de kust) is de temperatuur in juli en augustus ongeveer 35 °C. In het zuiden van het land heerst er een woestijnklimaat. De woestijn is het heetst in de maand mei; de temperaturen kunnen dan gaan tot 55 °C.

Politiek

Algerije kent algemeen stemrecht sinds 1962. Je moet 18 jaar of ouder zijn om te mogen stemmen met de verkiezingen. De huidige president is Abdelaziz Bouteflika (sinds april 1999).

Demografie

Religie

In Algerije is 97,9% van de bevolking moslim, en 0,2% is christelijk. Voor de rest verblijven er ook 3000 joden in het land.

Talen

De officiële taal is Arabisch. Andere talen die veel gesproken worden in Algerije zijn Frans en de Berbertalen.

Cultuur

Muziek

Algerijnse muziek is raï muziek. De muziekstroming is ontstaan in de Algerijnse stad Oran. Raï muziek was vroeger verboden in Algerije omdat er teksten waren die niet erg netjes waren en die je dan niet met je familie zou kunnen luisteren. Een beroemde raï zanger is Cheb Khaled. Hij staat het meest bekend om de liedjes: 'C'est la vie' en 'Aïcha'.

In het begin van de jaren 1980 emigreerden veel Algerijnse en Marokkaanse jongeren naar Frankrijk. Zij namen hun populaire raï met zich mee. In Frankrijk wordt de raï muziek vermengd met westerse popmuziek en hieruit ontstaat de popraï.

In popraï teksten worden vaak emoties verwerkt, maar het is ook dansmuziek. Vooral Cheb Khaled zijn muziek werd steeds bekender, zelfs in Nederland heeft 'Aicha' in de top 40 gestaan. Bekende vrouwelijke raï artiesten zijn Chaba Fadela en Chaba Zahaouina.

Een hele beroemde raï zanger is Cheb Hasni. Hij is vermoord, maar vele mensen kenden hem, hij had romantische muziek en in de jaren '90 werd zijn muziek in heel veel scholen geluisterd. Nog steeds wordt naar zijn muziek veel geluisterd.

Foto-galerij

Vlag en wapen

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Algerije&oldid=771358"