Madagaskar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RepubliekMadagaskar
République de Madagascar
Repoblikan'i Madagasikara

Flag of Madagascar.svg Seal of Madagascar.svg Madagascar (orthographic projection).svg

Hoofdstad Antananarivo
Aantal inwoners 26.923.353 (2021)
Oppervlakte 487.041 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President Andry Rajoelina (sinds 2019)
Premier Christian Ntsay (sinds 2018)
Godsdienst Christendom (85%)
Geen religie (7%)
Traditionele religies (5%)
Islam (3%)
Taal Frans (Français)
Merina
Munteenheid Ariaryi
Volkslied Ry Tanindraza nai malala ō
Landcode MDG

Madagaskar is een land (eiland) in Afrika.

De hoofdstad is Antananarivo. Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld. Op dit eiland speelt de cartoonfilm Madagaskar 1 en 2 af. Madagaskar is een bijzonder eiland. Hier leven als enige plek op de wereld ringstaartmaki's of Lemuren. Ook andere dieren, bloemen, planten en bomen komen alleen hier voor. Veel mensen leven van de vis. Het is een van de grootste eilanden ter wereld. Tijdens Pangea zat het aan Afrika vast. Vlakbij Madagaskar liggen de Comoren, dat is een andere eilandgroep. Vroeger was Madagaskar een kolonie van Frankrijk. 71% van de inwoners leeft onder de armoedegrens. De mensen worden gemiddeld 62 jaar oud.

De vlag van Madagaskar

De unieke dieren op Madagaskar

Op Madagaskar kom je veel dieren tegen vooral de kameleon. Je hebt daar zelfs de kleinste kameleon die er bestaat. Hij is zo groot als de nagel van je duim. De grootste kameleon kan wel zestig centimeter worden. Je hebt daar ook speciale schildpadden. Mensen nemen namelijk vaak de sterschildpad als huisdier. Die schildpadden zijn ook in het buitenland populair. En er werd veel in gehandeld. Maar nu is dat verleden tijd want ze zijn één van de twaalf bedreigde diersoorten. Daarom is het nu verboden om in die schildpadden te handelen. Er zijn ook nog andere dieren die natuurliefhebbers graag willen hebben. Zoals: de girafkever, het vingerdiertje (aye aye), de ringstaartmaki, de dwergmuismaki, de fossa, de tenrek, de sifaka, dwergkameleon.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Madagaskar&oldid=740137"