Mauritius (land)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Mauritius
Republic of Mauritius
République de Maurice

Flag of Mauritius.svg Coat of arms of Mauritius.svg Mauritius locator map.png

Hoofdstad Port Louis
Aantal inwoners 1.266.334 (2021)
Oppervlakte 2.040 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Prithvirajsing Roopun (sinds 2019)
Premier Pravind Jugnauth (sinds 2017)
Godsdienst Hindoeïsme (48,5%)
Christendom (32,7%)
Islam (17,3%)
Overig/geen (1,5%)
Taal Engels (English)
Frans (Français)
Munteenheid Mauritiaanse rupee
Volkslied Motherland
Nationale feestdag 12 maart
Landcode MUS
Vlag van Mauritius

Mauritius is een republiek en een Afrikaans eiland. Het eiland ligt in de Indische Oceaan. De oppervlakte van Mauritius is 2.040 km² en is iets kleiner dan onze provincie Noord-Holland. Op Mauritius leefde vroeger de dododat is een uitgestorven vogel. De hoofdstad van Mauritius is Port Louis. Het dichtstbijzijnde land is Madagaskar, het ligt er ongeveer 855 km vanaf. Het is een dwergstaatje; het is immers nog kleiner dan de stad Londen en het is net zo groot als Utrecht. De inwoners spreken Engels en Frans.

De hoogste berg op Mauritius is 828meter hoog. 20% van Mauritius is bos.

Op Mauritius betalen ze met de Mauritiaanse Rupee. Deze munten worden gebruikt: 1, 5, 10 en 20. Het papiergeld is: 25, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000. €1,- is even veel als 39,25 MUR (afkorting Maurtitiaanse rupee)

Geschiedenis

Het eiland is ontdekt in 1507 door Portugezen, die er verder niks mee deden. Pas in 1598 bezetten de Nederlanders dit eiland en vernoemde het naar de prins Maurits. De kolonie kwam niet echt tot bloei en in 1710 vertrokken de Nederlanders. Toen Mauritius nog een kolonie was van Nederland werd er veel suikerriet getransporteerd naar dit eiland. Daarom is suikerriet tot op de dag van vandaag de belangrijkste inkomstenbron, gevolgd door textiel en toerisme.

Toen de slavernij was afgeschaft, was er nog steeds werkkracht nodig in Mauritius, daarom zijn er een half miljoen arbeiders naar Mauritius gestuurd, die tot op het heden 70% van de bevolking uitmaakt.

Vroeger heette het eiland Cirne dat betekent zwaan. Het bleek toen nog onbewoond te zijn.

De reuzenschildpad en het ebbenhout zijn van Mauritius verdwenen.


Het klimaat

Mauritius is een tropisch eiland en heeft tropische stranden en ook hebben ze veel bos. Mauritius heeft een tropisch moesson klimaat. Er valt ongeveer 1300 millimeter regen per jaar, terwijl de droogste maanden, juli tot en met november onder de 60 millimeter per maand blijven. er is dus duidelijk sprake van een droge periode en een regentijd (moesson). De gemiddelde temperaturen zijn 18 °C. De zomer in Mauritius valt van december tot en met maart. Dit is tegenovergesteld aan onze zomer omdat Mauritius aan de andere kant van de wereldbol ligt. De zomer maanden zijn duidelijk natter dan de wintermaanden. In de zomer valt er zo'n de 200 millimeter tegen per maand. tijdens de zomermaanden is het overdag gemiddeld rond de 30-31 graden. Het daalt 's nachts dan naar de 21 tot 23 graden. Ook is Mauritius een vulkanisch eiland met vruchtbare grond.

Cultuur

In het binnenland van Mauritius staat een tempel geweid aan de hindoeïstische god Shiva. Dit is de enige tempel gewijd aan Shiva buiten India. Eén keer per jaar is er een festival. Dan komen er zo'n 500.000 pelgrims naar deze tempel toe en offeren fruit en bloemen.

Le Morne2.jpg Le Morne1.jpg

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mauritius_(land)&oldid=740148"