Antigua en Barbuda

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antigua en Barbuda
Antigua and Barbuda

Flag of Antigua and Barbuda.svg Coat of arms of Antigua and Barbuda.svg Antigua en Barbuda locator map.png

Hoofdstad Saint John's
Aantal inwoners 99.337 (2021)
Oppervlakte 442 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Staatshoofd koning Charles III (sinds 2022)
Regeringsleider premier Gaston Browne (sinds 2014)
Godsdienst Christendom (76,5%)
Overig (17,6%)
Geen religie (5,9%)
Taal Engels
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied Fair Antigua, We Salute Thee
Motto Each Endeavouring, All Achieving
Nationale feestdag 1 november
Landcode ATG

Antigua en Barbuda is een land en eilandengroep in de Noord-Amerika. Het land ligt tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan en behoort tot de Kleine Antillen. Antigua en Barbuda ligt ten noorden van Guadeloupe, noordoosten van Montserrat, ten oosten van Saint Kitts en Nevis en ten zuidoosten van Saint-Barthélemy. Het land is vernoemd naar de twee grootste eilanden, Antigua en Barbuda. De hoofdstad is Saint John's, dat zich op Antigua bevindt. Op dit eiland woont ook 97% van de bevolking, de overige 3% woont op Barbuda.

De eilanden werden ontdekt bij Christoffel Columbus in 1493, maar werden pas in 17e eeuw door de Engelsen gekoloniseerd. Sindsdien waren de eilanden een Britse kolonie. In 1980 werden de eilanden een onafhankelijk land. Antigua en Barbuda is lid van de Gemenebest van Naties en de Britse koning(in) is het staatshoofd van het land, hoewel het land officieel onafhankelijk is. Antigua en Barbuda is afhankelijk van het toerisme, maar ook de financiële sector is belangrijk. Het land is namelijk een zogeheten belastingparadijs. Daarnaast heeft het land last van extreem weer, zoals orkanen, en de stijging van de zeespiegel.

Geschiedenis

Ontdekking

Antigua in 1823

De eerste inwoners van de eilanden werden de Ciboney genoemd. Zij kwamen naar de eilanden rond 3.100 v.Chr. Hierna werden zij vervangen door de Arawakken, die oorspronkelijk uit het Amazonegebied kwamen. De Arawakken introduceerden landbouw op de eilanden en ook gewassen als maïs, chilipepers en zoete aardappel. De Cariben kwamen later ook naar de eilanden toe.

Christoffel Columbus bezocht de eilanden in 1493 als eerste European, maar ging niet aan land. De Spanjaarden stichtten pas later een kolonie op de eilanden, maar deze kolonie was geen succes. De Spanjaarden namen daarnaast de pokken mee naar de eilanden, waaraan de oorspronkelijke bevolking overleed. De Engelsen zetten in 1632 een kolonie op op Antigua en in 1685 op Barbuda.

Koloniale periode

De vlag tijdens het koloniale tijdperk

De Engelsen gebruikten de kolonie voor het verbouwen van suiker en tabak. Doordat de plantages veel werklui nodig hadden, haalden ze ook slaven uit West-Afrika. In 1666 vielen de Fransen de eilanden aan, maar de Engelsen wisten de eilanden in bezit te houden. De slaven op de eilanden kwamen een aantal keer in opstand, waaronder in 1701 en 1729. De laatste opstand was in 1736. In 1833 werd uiteindelijk de gehele slavernij in het Britse Rijk afgeschaft. In 1843 werden de eilanden getroffen door een aardbeving en in 1847 door een orkaan. Hierdoor hadden de eilanden het erg moeilijk. Ondertussen werd het eiland Redonda een plaats waar veel mijnbouw plaatsvondt. In 1929 werd dit echter gestopt en sindsdien is het eiland onbewoond. In 1958 werd Antigua en Barbuda lid van de Westindische federatie, maar in 1962 stopte deze al met bestaan.

Antigua en Barbuda werden officieel verbonden als één kolonie in 1967. Vanaf toen kregen de eilanden ook meer zelfbestuur.

Onafhankelijkheid

Op 1 november 1981 werd Antigua en Barbuda officieel een onafhankelijk land. De eilanden werden zwaar getroffen door een orkaan in 1995. Ook in 2017 werden de eilanden getroffen door orkaan Irma. Barbuda was bij deze orkaan het hardst getroffen en het gehele eiland moest zelfs geëvacueerd worden.

Geografie

Landschap

Het strand van Antigua

Antigua en Barbuda worden gescheiden van elkaar door een zeestraat van zo'n 48 kilometer. Antigua ligt in het zuiden van het land en heeft meer inwoners dan Barbuda. Antigua heeft een aan de kustlijn vele inhammen en vele stranden en baaien. Rondom Antigua liggen ook allerlei kleinere onbewoonde eilanden. Het hoogste punt van het eiland is Boggy Peak met 402 meter. Antigua heeft een erg heuvelachtig landschap en heeft daarnaast ook met vulkanisme te maken. Barbuda heeft daarentegen een meer regelmatige kustlijn met vele stranden. Het eiland heeft ook een grote inham in het noorden. De bodem van beide eilanden is over het algemeen erg arm. Hierdoor groeit er weinig op de eilanden, maar er zijn wel plekken waar de bodem vruchtbaarder is. Op de eilanden zijn ook projecten gestart om bossen opnieuw aan te leggen om de bodem te herstellen. Het land heeft namelijk veel last van ontbossing en vervuiling van water.

De meeste steden bevinden zich op Antigua, waaronder de hoofdstad Saint John's. De hoofdplaats van Barbuda is Codrington.

Eilanden

Het land bestaat uit 37 eilanden. De twee grootste eilanden van Antigua en Barbuda zijn Antigua en Barbuda. Deze twee eilanden zijn ook als enige twee bewoond. Daarnaast wordt Redonda nog als groot eiland gezien, hoewel het een stuk kleiner is dan de andere twee en onbewoond is. Alle andere eilanden zijn kleinere eilanden, die onbewoond zijn. De 37 eilanden zijn:

Het eiland Redonda

Bevolking

Bevolkingsgroepen

Het kathedraal van Saint John's

Antigua en Barbuda heeft tegenwoordig zo'n 96.000 inwoners. De meeste inwoners hebben een Britse of Afrikaanse migratieachtergrond. Ook hebben veel inwoners voorouders uit Madeira. 91% van de bevolking heeft Afrikaanse voorouders. Een deel van hen is mulatto; de nakomelingen van blanke inwoners en voormalige slaven. Er is een klein aantal Aziatische en Joodse inwoners op de eilanden aanwezig. De bevolking van de eilanden groeit nog steeds, maar ook kiezen veel inwoners ervoor om te emigreren naar Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn er mensen uit andere Caribische eilanden die juist naar Antigua en Barbuda verhuizen, zoals uit Jamaica en Dominica.

Taal

De officiële taal van Antigua en Barbuda is het Engels. Op de eilanden wordt het Caribische dialect van het Engels gesproken. Tussen de twee eilanden zit er ook een klein verschil in dialect. In de politiek en het onderwijs wordt het Brits-Engels gebruikt, terwijl veel inwoners in het dagelijks leven een creooltaal gebruiken. Dit is een mengelmoes tussen Engels en Afrikaanse talen.

Een kleine groep inwoners spreekt Spaans als vreemde taal; zo'n 10% van de bevolking.

Religie

77% van de inwoners van de eilanden zijn christelijk. De grootste christelijke stroming is de Anglicaanse Kerk, dat door 17% van de bevolking wordt aangehangen. Andere populaire christelijke stromingen zijn de Rooms-Katholieke Kerk, het methodisme en het baptisme. Een klein aantal inwoners is aanhanger van de islam, rastafari of het bahá'i-geloof.

Politiek

Staatsinrichting

Het parlement van het land

Antigua en Barbuda is een democratie en een constitutionele monarchie. Het staatshoofd van het land is de Britse koning(in), net als Australië en Canada. Hij of zij vertegenwoordigt officieel Antigua en Barbuda. Aangezien de Britse koning(in) niet op het eiland aanwezig is, wordt hij/zij vervangen door een gouverneur-generaal. De gouverneur-generaal wordt gekozen door de minister-president van het land. De gouverneur-generaal heeft geen politieke macht en is meer een vertegenwoordiger van het land. De minister-president is de politieke leider van het land en het hoofd van de regering.

Naast de regering is er ook een parlement. Het parlement van Antigua en Barbuda bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, dat bestaat uit 17 leden, die elk een periode van vijf jaar dienen en gekozen worden door verkiezingen.
  • De Senaat, dat bestaat uit 17 leden, die gekozen worden door het Huis van Afgevaardigden.

Het land heeft twee grote politieke partijen. Dit zijn de sociaaldemocratische Antigua and Barbuda Labour Party en de sociaalliberale United Progressive Party.

Bestuurlijke indeling

De parishes

Antigua en Barbuda is verdeeld in twee dependencies en zes parishes. De parishes bevinden zich alle op het eiland Antigua. De zes parishes hebben niet echt politieke macht en worden meer gebruikt voor de administratie. De zes parishes zijn:

De twee dependencies zijn Barbuda en Redonda. Barbuda heeft een grote mate van politieke macht en kan veel dingen zich beslissen, zoals infrastructuur en landgebruik. Redonda is officieel ook een dependencie, maar wordt direct bestuurd door de overheid van het land. De reden hiervoor is dat Redonda geen inwoners heeft.

Internationale politiek

Antigua en Barbuda heeft geen internationale conflicten met andere landen. Het land heeft banden met veel landen in de Cariben, Latijns-Amerika, Europa en met China en de Verenigde Staten. De beste vrienden van Antigua en Barbuda zijn waarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk en Saint Kitts en Nevis. Antigua en Barbuda is lid van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Verenigde Naties en CARICOM. Antigua en Barbuda heeft zich ingezet voor het herstellen de democratie op Haïti. Ook is het een plek geworden voor drugsbestrijding met hulp van de Amerikanen en EU. In 2013 diende Antigua en Barbuda een verzoek in om vergoedingen te betalen voor de slavernij.

De haven van Saint John's

Het land beschikt over een heel klein leger. Sinds 1997 heeft het land een verdrag met de Verenigde Staten, dat in geval van oorlog het land beschermt wordt door het Amerikaanse leger.

Economie

De economie van Antigua en Barbuda is vooral afhankelijk van het toerisme. Vooral op het eiland Antigua zijn vele luxe resorts te vinden. De eilanden stonden oorspronkelijk bekend als een reisbestemming voor rijke mensen, maar sinds 2000 worden de eilanden een bestemming voor iedereen. Daarnaast is Antigua en Barbuda een belastingparadijs. De eilanden hebben een inkomstenbelasting van 0% en veel banken zitten gevestigd op de eilanden. De landbouw is vooral gericht op het eigen land. Er is een kleine industrie voor het maken van bedden en elektronica. Veel van deze producten wordt uitgevoerd naar andere landen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antigua_en_Barbuda&oldid=804633"