Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Gelderland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gelderland
Flag of Gelderland.svg Gelderland wapen.svg

Gelderland in the Netherlands.svg

Hoofdstad Arnhem
Eigenschappen
Oppervlakte 5.136,51 km²
Hoeveelheid inwoners 2.031.123 (in 2015)
Bevolkingsdichtheid 409 inw./km²
Commissaris van de Koning John Berends (CDA)
Gemeenten 51
Volkslied Ons Gelderland
Website www.gelderland.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Gelderland wordt in het noordoosten begrenst door Overijssel, in het oosten door Noord-Rijnland-Westfalen in Duitsland, in het zuiden door Limburg en Noord-Brabant, in het zuidwesten door Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht, in het noordwesten door het Veluwemeer, met aan de overkant Flevoland. De hoofdstad van Gelderland is Arnhem.

Geografie

Gelderland is qua landoppervlakte de grootste provincie van Nederland. Qua totale oppervlakte is Friesland de grootste provincie van Nederland. Hoewel Arnhem is de hoofdstad, maar Nijmegen is de grootste stad van Gelderland.

Gelderland kan je verdelen in vier delen:

In Gelderland liggen ook andere belangrijke gebieden, zoals de IJsselvallei, Land van Maas en Waal, Veluwezoom en de Gelderse Vallei.

In Gelderland liggen de rivieren de Rijn, de Waal en de IJssel. De Maas vormt de grens met Noord-Brabant. Het hoogste punt ligt in de Veluwe, Signaal Imbosch.

Grote gemeenten

Gemeente Inwonertal 2017
1. Nijmegen 176.162
2. Apeldoorn 161.569
3. Arnhem 157.660
4. Ede 114.913
5. Barneveld 57.392
6. Doetinchem 57.563
7. Zutphen 47.522
8. Overbetuwe 47.469
9. Harderwijk 46.907
10. Lingewaard 46.313

Geschiedenis

Farm-Fresh bullet go.png Zie Geschiedenis van Gelderland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Culinair

Een typisch Gelders gerecht is Bolle Jan (ook wel Geldersche Bakpan). Een pan in de vorm van een sombrero staat verwarmd op tafel. In de onderste ring wordt bouillon geschonken, de top blijft leeg (afgezien van een beetje vet). In de onderste ring wordt vis gestoofd, op de top wordt vlees gebakken. Er zijn streken waar men na het eten van het vlees, ook de bouillon uitschenkt als soep.

Gemeenten

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van gemeenten in Gelderland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gelderland heeft 54 gemeenten.


Voormalige gemeenten

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van voormalige gemeenten in Gelderland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toerisme

Doordat de provincie Gelderland veel bosgebieden heeft, prachtige landschappen en fruitteelt, zal het niet verbazen dat veel toeristen naar de Veluwe, de Achterhoek en de Betuwe gaan. De Veluwe heeft nog zo veel  bos, dat je, als je een beetje je best doet, nog kunt verdwalen. De vos, de das, het ree, het wild zwijn en het edelhert:  Ze zijn de Big Five van Nederland. En op de Veluwe vind je ze allemaal! Net als honderden andere zoogdieren, vogels, reptielen en insecten. Ze leven allemaal op de Veluwe.

De landschappen van de Achterhoek zijn een mooie gelegenheid om fietstochten en wandelingen te maken en in de Betuwe kun je in het voorjaar naar prachtig bloeiende fruitbomen kijken of langs het riviertje de Linge fietsen. In de provincie zijn ook veel campings en vakantieparken met huisjes voor de toeristen. In de nazomer is het opnieuw feest in de Betuwe, want dan kun je fruit gaan plukken: appels, peren, kersen. Er zijn mensen die fan zijn van Gelderland en er elk jaar opnieuw naartoe gaan voor hun vakantie.

Het is ook de provincie waar nog de meeste kastelen staan in Nederland. Veel van die kastelen kun je bezoeken, maar in sommige woont nog een baron, graaf of hertog. Dan is het privé en gesloten voor bezoekers.

Van de Romeinse tijd in Nijmegen is niets meer te zien, maar natuurlijk wél als je daar naar het museum Valkhof gaat. Daar kun je goed zien hoe de Romeinen er 2000 jaar geleden leefden.

Nieuws

Maart 2020: een wolf gespot in een boomgaard in De Betuwe

Mei 2020: In de groeve bij Winterswijk is het fossiel van de oudste pissebed van Nederland gevonden. Hij leefde 245 miljoen jaar geleden.

Externe links

Provincievlag Klik hier voor een lijst van Gelderse steden, dorpen en buurtschappen
met een verwijzing naar de gemeente waartoe ze behoren.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gelderland&oldid=704290"