Geelgroene meerkat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geelgroene meerkat
Chlorocebus sabaeus

Green monkey (Chlorocebus sabaeus) male.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied West-Afrika en enkele Caribische eilanden
Leefomgeving Vooral bossen en regenwouden
Behoort tot de Apen van de Oude Wereld

Chlorocebus sabaeus distribution.svg

Portaal Portal.svg Biologie

De geelgroene meerkat (Chlorocebus sabaeus) is een dier uit de familie van de apen van de Oude Wereld (Cercopithecidae). Het is een zoogdier en een primaat. De geelgroene meerkat komt voor in West-Afrika in de landen Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Gambia, Ghana, Guinea, Guinee-Bissau, Liberia, Mali, Senegal, Sierra Leone en Togo. Daarnaast is de geelgroene meerkat gedurende de 17e eeuw via schepen gekomen in Kaapverdië en de Caribische eilanden Saint Kitts en Nevis, Sint Maarten en Barbados. Ook leven er verwilderde geelgroene meerkatten in de Amerikaanse staat Florida, die uit een dierentuin zijn ontsnapt.

Kenmerken

De Geelgroene meerkat heeft een goudgroene vacht en bleke handen en voeten. De punt van de staart is goudgeel, net als de achterkant van de dijen en de bakkebaarden.

De mannetjes zijn doorgaans iets groter zijn dan vrouwtjes. Wilde volwassen mannetjes wegen tussen 3,9 en 8,0 kg en meten tussen 42 en 60 cm, terwijl de vrouwtjes gewoonlijk tussen 3,4 en 5,3 kg wegen en tussen 30 en 50 cm meten.

Levenswijze

Ze leven in allerlei soorten bossen en aan de kust. Ze eten allerlei soorten fruit. Ze leven meestal in groepen van 7 tot 80 individuen. Binnen deze groep heb je een duidelijke hiërarchie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geelgroene_meerkat&oldid=773483"