Roken

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Fidel Castro, voormalig president van Cuba, mocht graag een sigaartje roken

Roken is het inademen van de rook van tabak.

Soorten en manieren van roken

Een sigaar, sigaret of pijptabak wordt aangestoken met een aansteker of lucifer, de rook wordt dan ingeademd en weer uitgeademd. Er zijn mensen die de rook alleen in de mond en neus laten komen, maar ook die hem diep inademen, zodat hij in hun longen komt.

Soms worden er ook drugs meegerookt. Je spreekt dan ook wel van een joint (Engels: to join is toevoegen). Dan wordt tabak vermengd met bijvoorbeeld wiet of hasj van drugs.

Je hebt ook de waterpijp: dat is ook een vorm van roken, maar door middel van een grote pijp. Die wordt niet met een vlam van een lucifer of aansteker aangestoken. De waterpijp wordt gebruikt bij een shishalounge of waterpijpcafé. En dan is er nog de shishapen.

Verder is er de E-sigaret. Deze werkt eigenlijk het zelfde als een sigaret roken, alleen dan met een batterij. Je hoeft geen vlam te hebben om hem aan te steken. Maar hij is net zo slecht als gewoon roken.

En dan heb je nog snus: dat is een zakje tabak dat je tussen je gehemelte en lip stopt. Je rookt dan dus niet, maar ook daarin zit nicotine en het is dus ook slecht voor je gezondheid.

Roken is dodelijk

Roken heeft slechte gevolgen voor de gezondheid. De longen en de keel kunnen er schade van ondervinden en daardoor krijgt iemand die rookt bijvoorbeeld sneller longkanker. Als je rookt komt er veel rook in je luchtwegen en dat is hoe dan ook slecht, niet alleen voor jezelf maar ook voor degenen in je naaste omgeving die onbedoeld de rooklucht inademen; dat heet ook wel passief roken of meeroken.

Roken is dodelijk, dat staat al op de verpakking van het pakje. Dat is verplicht. Maar het helpt niet, roken blijft verslavend en dat komt door de 150 giftige stoffen die in de tabak zitten. Toch roken mensen omdat ze het stoer vinden en soms ook om andere redenen. Als je een sigaret rookt komen bij die 150 stoffen ook nog eens 133 giftige stoffen bij waaronder nicotine wat het verslavende stofje is. Binnen 10 seconden komen de verslavende middelen bij je hersenen. Je longen worden heel erg aangetast. Je bloedsomloop gaat ook steeds minder goed werken. Als je heel lang en vaak rookt, is er uiteindelijk een behoorlijk grote kans dat je doodgaat aan longkanker.

Wat doet een sigaret met je?

In tabaksrook zitten veel schadelijke stoffen: van maar liefst 40 stoffen daarin kun je kanker krijgen. In sigaretten zit nicotine. Dat is een zeer verslavend stofje. Dat geeft een vrolijk en blij of rustgevend gevoel dat inwerkt op je hersenen en door dat stofje wil je nog een keer roken, meer roken en meer en meer. Het werkt verslavend. Als er ook drugs in zitten kun je rare dingen gaan zien of in een trance raken. Ook dat kan gevaarlijk zijn. Verder kun je van rook astma en COPD krijgen: dan raak je kortademig of je krijgt het benauwd. Ga maar eens naar een ruimte die vol rook staat. Als je vaak rook inademt kun je die klachten blijvend krijgen.

Je lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine en dat wordt steeds meer. Want al 20 minuten nadat je stopt met roken daalt je bloeddruk. Acht uur nadat je bent gestopt gaat je bloeddruk weer naar normaal. Pas twee dagen nadat je voor het laatst hebt gerookt is de kans op een hartaanval afgenomen. Pas vijf jaar nadat je bent gestopt met roken is de kans op een beroerte weer net zo laag als bij iemand die helemaal nooit gerookt heeft.

Waarom roken mensen: 10 voorbeelden

Hieronder zie je 10 voorbeelden waarom mensen roken:

 1. . Om te weten hoe het is. Je wilt graag dingen uitproberen.
 2. . Meedoen met vrienden.
 3. . Niet kunnen weigeren als je een sigaret aangeboden krijgt.
 4. . Omdat de mensen rond je heen dit ook doen.
 5. . Voor de gezelligheid.
 6. . Om stoer te doen.
 7. . Om je een houding te geven, bijvoorbeeld als je onzeker bent.
 8. . Helpt bij ontspannen.
 9. . Uit automatisme.
 10. . Het is normaal. (Dat was het vroeger rond de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw en eerder zeker: toen rookten de meeste mensen nog). En dat roken erg ongezond is, is jarenlang tegengesproken door de sigarettenindustrie. Tegenwoordig weten we wel beter.

Hoe kom je van roken af?

Als je verslaafd bent en wilt toch echt van het roken af wilt, moet je ten eerste heel sterk in je schoenen staan, want het is heel moeilijk. Als het je niet alleen lukt, ga dan naar je huisarts die kan helpen met bijvoorbeeld nicotinepleisters. En natuurlijk: je hoeft niet telkens een nieuw pakje te kopen. Ook kun je elk jaar meedoen met Stoptober: je probeert dan in de maand oktober te stoppen met roken en het voor altijd vol te houden. Maar de meeste mensen komen er nooit van af. Als je 50 jaar bent en je rookt nog steeds, is de kans dat je doodgaat aan kanker heel groot. Probeer dus sterk te zijn en nooit voor de verleiding te bezwijken om toch nog weer (eens) te roken, hoe verleidelijk het ook voor je is.

De gevaren van roken

De meeste mensen weten dat roken ongezond is maar waarom eigenlijk? Wat is er zo slecht aan roken? Bedenk dan eens dat er zo een 5 miljoen mensen per jaar dood gaan op de wereld aan roken. In Nederland zijn er naar schatting 4 miljoen mensen die roken, waar dus de helft aan de gevolgen ervan zal overlijden! Wees slim(mer dan de anderen) en begin er dus gewoon niet aan.

De verkoop van sigaretten

Sigaretten worden verkocht in pakjes met verschillende hoeveelheden. Negentien stuks is in Nederland het minimum volgens de tabakswet. Dit minimum is ingesteld om ervoor te zorgen dat sigaretten niet te goedkoop worden en jongeren ze makkelijk kunnen kopen. Dit is niet in alle landen hetzelfde: in verschillende landen zijn er ook pakjes met minder dan negentien sigaretten verkrijgbaar. Een slof sigaretten bestaat meestal uit tien pakjes. Uit een pakje shag van 42,5 gram (losse tabak) kunnen ongeveer vijfendertig tot vijfenveertig sigaretten gerold worden, afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte tabak. Deze worden met de hand of een apparaatje gerold in een dun papiertje. Dat wordt in Nederland een vloeitje, in Vlaanderen ook wel een blaadje genoemd. De in België en Nederland verkochte pakjes zijn hersluitbaar, in veel andere landen (onder andere de Verenigde Staten) moet de gebruiker het pakje open krabben en kan het daarna niet meer sluiten.

Weetjes

 • Voor elke 300 sigaretten moet 1 boom worden gekapt. 10 miljoen hectare bos gaat jaarlijks verloren voor het drogen van tabak.
 • 3 joints zijn net zo schadelijk voor je longen als 20 sigaretten.
 • Binnen 2 maanden verbeteren je longfuncties als je stopt met roken.
 • 1 op de 2 rokers sterft aan de gevolgen van roken.
 • Nog maar 19 op elke 100 Nederlanders van 18 jaar en ouder rookten in 2023.
 • 599 gifstoffen zitten er in 1 sigaret.
 • Per jaar overlijden er bijna 20.000 mensen in Nederland door een aan roken gerelateerde ziekte.
 • Mannen die dagelijks meer dan 20 sigaretten roken hebben 60% meer kans op een erectiestoornis dan niet-rokers.
 • In 2010 deden 34% van de rokers een poging tot stoppen.
 • 25 jaar duurt het soms voordat een sigarettenfilter verteert.
 • Stop voor je 40e want voor je 40e kunnen je longen nog herstellen, maar daarna niet meer volgens longartsen.

media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roken&oldid=848816"