Astma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Medicijnen astma; links 'n disc, rechts 'n puffer.

Astma is een ontsteking in de longen en luchtwegen. Als je astma hebt, dan gaat de ontsteking niet over. Dat heet chronisch ziek zijn. Je kunt astma al vanaf je geboorte hebben. Sommige mensen krijgen het op latere leeftijd. Maar het is niet besmettelijk. Waardoor je het krijgt is nog niet duidelijk. De wetenschappers zijn dat nog steeds aan het onderzoeken.

Je kunt met astma vaak niet zo goed tegen bijvoorbeeld (sigaretten)rook, luchtvervuiling, vooral bij mistig, windstil weer, en huisstofmijt. De meeste mensen met astma die in een ruimte zijn met teveel van die prikkelende stoffen beginnen dan te hoesten, te piepen en krijgen het benauwd. Soms krijg je door teveel inspanning een astma-aanval. Bijvoorbeeld tijdens de gymles. Dan krijg je even geen lucht meer, maar dit is meestal niet gevaarlijk. Gelukkig kun je door het gebruik maken van medicijnen minder last hebben van de astma. Als dat hoesten en/of benauwdheid plotseling opkomt, dan heet dat een astma-aanval.

Er zijn wel verschillende soorten astma. Er zijn mensen die er heel veel last van krijgen, maar sommige mensen hebben er juist minder last van. Het hebben van astma is meestal vermoeiend. Toch helpt het om te sporten, zoals zwemmen, lopen en fietsen. Je krijgt hierdoor een betere conditie.

Longen met links gezonde luchtweg en rechts met astma

Veelal krijgt de astmapatiënt last van een toename van slijm in de luchtwegen en een verdikking en rimpeling van de luchtwegen, waardoor het ademen zwaarder gaat. Deze toename wordt veroorzaakt door een ontsteking in de slijmvliezen, die er normaal voor zorgen dat de luchtwegen (luchtpijpen) zoals bij iedereen iets vochtig zijn. Vandaar ook dat de medicijnen bestaan uit een ontstekingsremmer en een luchtwegverwijderaar. De laatste zorgt ervoor dat de doorgang in de luchtwegen weer vrij komt en de wanden van de luchtwegen als het ware ontspannen. Soms is de hoeveelheid slijm zo groot (bijvoorbeeld bij een verkoudheid of griep) dat er een toenemende kans op een longontsteking ontstaat. Dan kan de arts een penicilline kuur voorschrijven om de ontsteking te lijf te gaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Astma&oldid=860773"